От х:

Днес в x:

Кметът скача на ГЕРБ за бюджета

Георги Иванов: ГЕРБ манипулира обществото за бюджета

ГЕРБ манипулира обществото, че община Хасково ще получи повече пари при актуализацията на бюджета. Това заяви Георги Иванов след пресконференцията на депутатите от управляващата партия. На нея бе обявено, че орязването на парите за Хасково вместо обявените 15 ще бъде 12 процента. Разликата от 3 процента е близо 600 000 лв., обясни Делян Добрев, който е член на бюджетната комисия в НС.

Кметът Георги Иванов обаче съобщи, че парите за Хасково през юни са били орязани с 400 000 лева, въпреки, че новият бюджет още не гласуван. Към момента би трябвало да действа старият закон за бюджета, според който общината е трябвало да получи 400 хиляди в повече. „Освен това от изравнителната субсидия, който за Хасково е милион и половина и се превежда на два пъти в годината, вместо 750 000 лв. през юли ще получим само 600 000 лв.“, добави градоначалникът.

По-рано през деня кметът обяви, че вече е създадена комисия, която да определи кои служители на общинската администрация ще бъдат съкратени. Решение за това бе взето на сесията в петък. „Трябва да спестим 2 млн. лв. Но се съмнявам, че ще успеем, защото на съкратените служители трябва да се платят обезщетения. Все още няма яснота на каква сума ще възлязат, защото хората получават различни заплати“, обясни градоначалникът.

„Няма никаква манипулация в това, което сме обявили“, коментира за Haskovo.net депутатът от ГЕРБ Делян Добрев. Той каза, че не е наясно защо отсега са намалени сумите, превеждани на общината. „Най-вероятно намаляват субсидията предварително. Но Хасково гарантирано ще си получи средствата на годишна база. Става дума за 592 000 лева, които са разликата между планираното орязване на субсидията с 15 процента, и новите 12 на сто. Взето е политическо решение за това. В четвъртък ще се гласува в комисията, а следващата седмица – в пленарната зала. Недоумявам защо кметът Георги Иванов реагира така. Би следвало да се радва, че намалението на субсидията ще е по-малко“, допълни депутатът.

Тодор Кръшков

Депутатите от ГЕРБ: Делян Добрев, Иван Петров, Иво Димов
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини