От х:

Днес в x:

Зрелостник от ФСГ с 5.80 за университет и 2 на матура

Те успяха на матурите. Сега подават документи за ВУЗ

12-класничка от хасковската финансово стопанска гимназия е получила 5.85 на предварителния изпит по география за Икономическия университет във Варна. Месец по-късно девойката, която вече се виждала студентка на морето, била неприятно сюрпризирана с двойка на матурата по същия предмет. Тя е била една от близо 400-те „късметлии“ в региона които бяха „съсечени“ от зрелостния изпит по този предмет. Куриозът се допълва и от факта, че девойката ходила на частни уроци по предмета, нещо което помогнало за висшето, но не и на матурата.

Оценките от предварителните изпити в университетите са със същия статут както и тези получени в редовната кандидат-студентска сесия. Ако са достатъчно високи те стигат за влизане във ВУЗ. Двойка на матура обаче означава че девойката не може да завърши средното. Поправката на зрелостния изпит е чак септември, което означава че студентската мечта тази година умира.

Матурата по-география не беше толкова сложна, коментират учители. Подценяването на дисциплината обаче изигра лоша шега, смятат те. Провалът по география е за втора поредна година. През миналата, предмета „изяде главата“ на стотици зрелостници.

Географията, историята и биология станаха причина половината от 12-ти А клас в димитровградското СОУ „Любен Каравелов“ да не завършат средното, довери зрелостник от бригадирския град който днес подаваше документите си за ВУЗ в центърът за кандидат-студентска подготовка и информация. Буквално същото било съотношението в два класа от хасковската ПГМЕТ.

Г. Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини