От х:

Днес в x:

„Аллах е велик“ прекъсна детски празник в центъра на Хасково

Мюсюлманското шествие завива към площад Атлантически след като прекъсна за минути детския празник

Със скандирания „В името на всевишния, Аллах е велик“ многобройно мюсюлманско шествие се вряза в детския празник на централния площад „Свобода“ в Хасково. Малчугани на по 3-4 години гледаха с почуда брадати чичковци с чалми които носеха плакати и скандираха срещу някой си Генджев. Конфузията се разсея бързо след като протестното шествие зави светкавично към площад „Атлантически“. Детският празник по случай хасковските театрални дни продължи.

Протестиращите мюсюлмани пък спряха до хотел „Аида“ и зачетоха декларация. В нея те изразиха несъгласие с решението на върховния съд на република България да възстанови на поста главен мюфтия Недим Генджев. Бившият офицер от държавна сигурност оглавяваше мюсюлманите в България до 1996-та година. Миналата година редовна конференция на мюсюлманската общност в страната избра Мустафа Хаджъ. Генджев оспори резултатите от конференцията и съдът зачете претенциите му. Това доведе до взрив от недоволство в цялата страна.

"Аллах е велик" огласи улиците на Хасково

10 хиляди души от хасковска област са се подписали под декларация с която не се признава решението на съда и се иска отстраняването на Генджев. „Ако не ни обърнат внимание ще протестираме пред европейския арламент “, заплаши общинския съветник от ДПС в Минерални Бани Мюмюн Искендер. Според него било лесно да се организира пътуването на мюсюлманите до Брюксел.

Стотици мюсюлмани от областта подкрепиха протестната декларация срещу "мюфтията на Тодор Живков" Недим Генджев

Официалната причина българските мюсюлмани да не искат Генджев е че той продава вакъфските имоти, в разрез с правилата на общността. Никой не може да продава вакъфски /собственост на Джамия/ имоти, категоричен е новия районен мюфтия в Хасково Басри Бекир. „Това нарушава нашите закони“ разпалено обясни той и видимо се смути на въпроса дали това нарушава законите на Република България и кои са техните закони. Сред мюсюлманите се носи слуха че Генджев е взел 150 хиляди евро от сделката по продажба на вакъфски имот в "Малинова долина" в София. Опасенията са че така ще се процедира и в цяла България. В Хасково вакъфски имоти има на централна хасковска улица Сан Стефано до старата Джамия и търговски обекти в района на мюфтийството. Засега няма опити те да бъдат продадени, но мюсюлманите не искат да дават този шанс на Генджев.

ДПС лидерът Мюмюн Искендер начерта мрачен сценарий с Генджев начело

Мюмюн Искендер: Генджев ще превърна България в Палестина

Недим Генджев се ползва с подкрепата на арабските държави особено тези с радикален ислям, обяви една от знаковите фигури на местното ДПС Мюмюн Искендер. Бившият зам-кмет на Хасково начерта и схемата, по която Генджев укрепва влиянието си и подкопава етнтическия мир. „Появяват се групи, съвсем безобидни, които помагат на бедните, правят социални кухни и пансиони, дават помощи. В тая немотия хората отиват там за да оцелеят някак си. После тия хора се визмат и се пращат да учат някъде навън. С чии пари не е ясно, какво учат-също не е ясно. Най-накрая се връщат като готови кадри в България. Ако разчитаме на тях, скоро в България ще стане като Палестина", заяви дословни Искендер. Схемата я има и в Хасково и областта, добави той, и спомена за подобен пансион в "Тих труд". Той бил финансиран от неизвестен на местните турци бизнесмен. „Мюфтийството никога не е имало много пари. Сега от къде се взимат?“ риторично попита Искендер. Ако ДПС остане неразцепено, а това е невъзможно с нежелания от мюсюлманите Недим Генджев, това ще е гаранция за етническия мир в България, допълни ДПС лидерът..

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини