От х:

Днес в x:

-2 °C

Отхвърлен от града си хасковлия с орден „Стара планина“ от президента Първанов

Атанас Ванчев дьо Траси, отхвърлен в Хасково, приет в президенството

Хасковлията Атанас Ванчев дьо Траси бе награден с орден „Стара планина“ от президента Георги Първанов на тържествена церемония за 24 май. Високото отличие му се връчва за заслуги към българската и световната култура и във връзка с неговата 70 годишнина.

Преди малко повече от месец Атанас Ванчев дьо Траси бе предложен и за наградата „Александър Паскалев“, която община Хасково връчва всяка година за цялостен принос към културата.

Кандидатурата му обаче бе отхвърлена. Предпочетен бе Трендафил Василев, също хасковлия, който между другото е издател на Иван Енчев, също носител на наградата „Паскалев“ преди две години. Иван Енчев от своя страна пък тази година бе в журито, което определя лауреата.

Haskovo.net се свърза с Иван Енчев, за да сподели той с читателите кои са тези високи естетически критерии, според които е отхвърлена кандидатурата на дьо Траси, която, както се оказа впоследствие, е оценена изключително високо от президентството. „Питайте председателя на журито (шеф на журито бе председателят на СБП Николай Петев – б.а.). Журито се състоеше ог 7 души. Аз бях само един от тези 7. Благодаря за въпроса“, каза Енчев и затвори телефона.

Кой е Атанас Ванчев дьо Траси?

Атанас Ванчев дьо Траси е доктор хонорис кауза на ВТУ Св. св. Кирил и Методий, почетен гражданин на Хасково.

Талантът и майсторството на дьо Траси са оценени по достойнство във Франция, където живее от 1966 г. Той е носител на „Златната роза” на френската поезия; награда на Френската Академия; наградата "Стендал" на Министерството на външните работи; наградата за поезия на XVI район на Париж; наградата на културния институт "Солензара"; носител е на "Сребърният орден за поезия на името на Франсоа Коне" 2001 г.

Роден е през 1940 г. в град Хасково. През 1965 г. е завършил френска филология в Софийския университет "Св. св. Климент Охридски", като успоредно с първата специалност овладява руски, старогръцки и латински. През 1966 г. се установява в Париж и продължава образованието си в Сорбоната (френска литература, старогръцка, латинска поезия и философия), защитава магистърска степен с труда си "Поетика и метафизика в творчеството на Достоевски" и докторат на тема "Символика на светлината в поезията на Пол Верлен". Задълбочено изучава английска и италианска поезия. Прониква дълбоко в културата на арабския свят до такава степен, че превежда арабска поезия на френски език и пише трудове по исторически и културни проблеми на арабистиката.

От 1973 г. е основател и председател на руския клуб "Пушкин" в Париж, с 1500 редовни члена. В него многократно гостуват Вл. Висоцки, Булат Окуджава, Юлиан Симеонов и много други.

В превод от Атанас Ванчев на френски език излизат сборници със стихове на Пастернак и Ахматова.

През 1980 г. Атанас Ванчев основава в Париж дружеството "Иван Вазов" на българите, живеещи в чужбина и като председател на това дружество организира многобройни изяви на български дейци на културата: концерти, множество изложби на талантливи художници, творчески срещи и др.

През 1981 г. съдейства за основаването на българска православна църква в Париж, а кметът на Париж Жак Ширак предоставя сграда за българската църква и е изпратен български свещеник. Името на Атанас Ванчев дьо Траси е известно в България преди всичко с неговите преводи на френски език на едни от най-значимите класици, каквито са Христо Ботев и Никола Вапцаров.

Негов е превода на творчеството на Георги Джагаров, който получи наградата на Френската Академия. Негов е превода на Димитър Методиев, който получи наградата на културния институт "Солензара", както и на Радко Радков. Превел е Иван Тодоров, Николай Колев и много др.

И всичко това се осъществява на фона на една интензивна поетическа дейност, в резултат на която той публикува 28 сборника с авторска поезия на френски език.

Атанас Ванчев дьо Траси е дарител на четири картини от руски класици на Националната Художествена Галерия, на 30 безценни книги на Националната Библиотека „Св. св. Кирил и Методий”, а един от най-старите Корани в света е дарен от него на музея в гр. Хасково.

Това е накратко Атанас Ванчев дьо Траси.

А кой е Трендафил Василев?

Авторът на този текст чистосърдечно си признава, че не знае кой всъщност е Трендафил Василев. Знае единствено, че е шеф на издателство, което е издало една или няколко книги на Иван Енчев. (Какво представляват книгите на самия Енчев - рецензия тук). Трендафил Василев също е автор на няколко книги. А, и е роден в село Момино, Хасковско.

Толкова по този въпрос.

А по въпроса какво се случва в културата на Хасково, всеки да си направи сам изводите.

Лично моето мнение е, че след като автор като Иван Енчев бе лауреат на наградата „Александър Паскалев“, вече нищо по-лошо не може да се случи. Впрочем на същото мнение са мнозина литератори в Хасково, но не смеят да го кажат на глас.

И най-големият от всички зададени дотук въпроси е – защо не смеят?

Тодор Кръшков

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 26.11.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Намесвате се решително във въпрос, касаещ всички на работното място. Имате достатъчно енергия и опит да се справите с този въпрос, но това ще отнеме ценно за вас време. Въпреки това сте склонни на жертви, щом смятате че нещо си струва. Помагате на приятел да се справи с личен проблем. Оставете си време лично за себе си вечерта и си починете добре.
26 ное 2020

Хороскоп за Телец

Телец
В обкръжението си имате хора, които не са безразлични към успехите ви. Но това не значи, че ги споделят, напротив. Пазете се от лицемерието им и не ги допускайте близо до себе си. Погрижете се да приведете в ред документацията си, възможни са проверки. Желание, свързано с определен човек ще ви срещне по-скоро с него.
26 ное 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Новите изисквания на работното място ще ви накарат да попълните знанията си с допълнителна информация. Целите ви са осъществими, но с повече работа. Засилените контакти и възстановено сътрудничеството с човек, от професионалната сфера, в която се трудите ще ви помогнат по-скоро да постигнете желаните резултати.
26 ное 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Денят ви ще бъде успешен, колкото и да ви се вижда странно това. Потиснете тревогите си, защото нямате причини да унивате. Самочувствието ви е достатъчно на ниво за да градите добро бъдеще. Ще имате развитието на въпрос, касаещ не само вас, но и онези, с които работите. Ще получите подкрепа и нещата ви ще се придвижват ускорено напред.
26 ное 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
В задачи и приятни вълнения ще премине деня на по-вечето от вас. Успехът изисква да покажете добра организация и старание в работата, но нищо да тук няма да ви затрудни. Бизнес-новина или друга интересуваща ви вест ще повиши настроението ви и ще ви подтикне към активност, за да не пропуснете момента.
26 ное 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Всеотдайни сте към работата си и това ще ви донесе резултати. Спокойният и ведър тон ви помага да постигнете разбирателство с околните. Откриват ви се възможности за допълнителни доходи през следващите дни. В личен план сте прекалено съсредоточени върху развитието на една връзка и не забелязвате интереса към себе си от някой друг около вас.
26 ное 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Разнообразен и приятен ден, без нежелани изненади. Деловият ви нюх ще ви подскаже най-удачното решение. Печалбите ще надхвърлят очакванията на мнозина от вас. Не се нагърбвайте с непосилни задачи, концентрирайте се върху непосредствените си ангажименти.
26 ное 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Заели сте изчаквателна позиция в делови план, а това едва ли е най-доброто, което можете да направите. Моментът е подходящ за активни действия, но ще трябва да бъдете внимателни Възможни са грешки ако сте прекалено самоуверени. Вие сте тези които давате тон в личните си взаимоотношения, а това може да не се хареса на определени хора. Съобразявайте се повече.
26 ное 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ако заниманията ви днес будят у вас напрежение и понижават настроението ви, не се колебайте да ги отложите. Добре е да сте спокойни и приветливи. Поставяте основите на бъдещи проекти, изискващи внимание и проникновеност. Семейна среща ще ви събере с роднини и близки приятели.
26 ное 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
След упорита работа успявате да постигнете печалби, които отдавна са ваша цел. Независимо от характера на работата ви днес, имате отлични шансове за реализация, които не бива да пренебрегвате. Добре ще е ако работите съвместно с колегите си, тъй като това ще задвижи делата ви и ще ви улеснява в редица моменти. Не пренебрегвайте сърдечния партньор.
26 ное 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ако срещнете неразбиране по професионален въпрос, не губете присъствие на духа. Аргументирано защитете тезата си, а може и да вникнете в тази на опонента си. Винаги може да научите нещо полезно и практично. Ситуацията ще ви подскаже как да действате, доверявайки се на разума, опита и възпитанието си.
26 ное 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Имайте повече търпение в работата си и в общуванията си с хора, които ви създават проблеми. Но за да са успешни начинанията ви, не въвеждайте други в подробностите. Когато те станат факти, тогава говорете за тях. Представителките на нежния пол ще са впечатлени от интересен човек и ще потърсят по-пряк контакт с него.
26 ное 2020
Последни новини