От х:

Днес в x:

-1 °C

Пиратската партия иска гласуване по интернет

Пиратската партия е против всякаква процентна бариера за изборите и настоява за законодателното уреждане на гласуването по интернет. Основните им предложения, приети от Националния съвет, са публикувани на интернет сайта на пиратите.

1. Пиратска партия застава зад позицията процентната бариера за изборите да отпадне изцяло, както е в някои европейски държави. Всяко намаляне на процентовата бариера е компромис с демократизирането и демонополизирането на изборния процес в България.

Тази промяна ще доведе до засилване на регионалното представителство, а именно - ако една партия или коалиция в даден избирателен район е събрала необходимите гласове за 1 (или повече мандата), тази партия трябва да може да излъчи депутат(и). Така вотът на хиляди български граждани няма да бъде подменен или загубен (както е сега); което от своя страна ще мотивира повече избиратели да гласуват.

2. Пиратска партия е твърдо за приемане на "Закон за електронно гласуване" – за база може да послужи подготвения от проф. Михаил Константинов през 2004 г. Проектозакон за Електронно Гласуване, уреждащ гласуването по Интернет и по телефон.

3. Пиратска партия предлага депозитът за участие в избори да не надхвърля 10 000 лева, тъй като сумата по депозита трябва да служи единствено за оправдаване на държавните разходи по участието на дадена партия в изборния процес, а не като допълнителна бариера за участие в изборите.

4. Пиратска партия застава зад позицията – пропорционална система за изборите за Европарламент, Народно събрание и Местни органи на самоуправление, като всеки избор да е с преференциален вот.

5. Пиратска партия подкрепя предложението да се въведе образователен ценз за членовете на избирателните комисии - завършено "Основно образование", предвид че то е задължително за всеки български гражданин и е гарантирано от държавата.

6. Пиратска партия е категорично против въвеждане на т.нар. "Система за отзоваване", тъй като тя предполага злоупотреби.

7. Пиратска партия е против ограничаване на изборните права на българските граждани в чужбина, тъй като счита всяко ограничаване на изборните права за недемократично. Пиратската партия счита, че сега съществуващите спекулации с вота на някои български граждани в чужбина биха отпаднали по естествен път след въвеждане на система за електронно гласуване.

Haskovo.net

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 28.11.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Постигате значителен успех в дадена област, което ще ви даде увереност да продължите с по-големи амбиции. Не губите почва под краката си дори в критични моменти, а това издига авторитета ви сред всички около вас. Разширете контактите си и бъдете сигурни, че ще успеете да разрешите личен въпрос. Запознайте се с дадена ситуация, преди за изкажете мнение.
28 ное 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Съсредоточете се върху задачите, чието приключване предстои. Взетите решения ще са от важност за дни напред, за това е добре да сте последователни в действията си. Стартирането на нов проект ще ви обнадежди с реалната възможност да подобрите финансите си. Хубави новини.
28 ное 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Не прехвърляйте раздразнението си върху околните, щадете нервите им. Ако имате своите безпокойства се съсредоточете върху проблема, без да си го изкарвате на когото и да било. Не залитайте в мрачни мисли, а се изправете, усмихнете и заживейте по-ведро. Имате много причини да се радвате на живота си.
28 ное 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Дава ви се шанс, който не бива да изпускате. Концентрирайте се и покажете най-доброто от себе си. Материални придобивки и свързаните с тях формалности ще променят плановете ви за деня. Семейството ви очаква решения, които бързо трябва да вземете. От тях ще зависят много неща.
28 ное 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Съсредоточете се върху задачите си, предстои да вземете отговорни решения и следва да сте в добра кондиция. Независимо от натовареността си бъдете отзивчиви и не пренебрегвайте хората наоколо, общото настроение влияе на работоспособността ви. Следвайте разума и сърцето си, за да постигнете хармония със себе си.
28 ное 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Укротете темпото, амбициите ви са прекалено смели и е възможно да не постигнете всичко онова, към което се стремите. Нека това не ви отказва от намеренията ви, но бъдете разумни. Не рискувайте излишно, можете да бъдете на подходящото място в подходящия момент и без много шум. Успешно ще решите възникнал проблем у дома.
28 ное 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Емоционални преживявания, породени от нов партньор или клиент на работното ви място ще промени хода на работата ви. Във всички случаи не допускайте да навредите на доброто си име. Не налагайте идеите си, само защото позицията ви го позволява. Съмненията запазете за себе си.
28 ное 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
С повишаване на активността ви ще расте и умората, но бъдете внимателни и не допускайте недоглеждане в работата си. При работа с документи не подписвайте неща, със съдържанието на които не сте запознати достатъчно добре. Консултирайте се при нужда, за да сте сигурни в действията си.
28 ное 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Денят ви ще бъде натоварен за това не си губете времето в безсмислени спорове и не отдавайте голямо значение на дреболиите. Не разпилявайте енергията си, а се съберете и довършете започнатото. Ничии чувства не бива да се пренебрегват, още повече на човек, който силно ви привлича. Ако сте сгрешили-поправете се.
28 ное 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Близостта ви с човек, с когото ви свързват общи интереси в бизнеса, в културната сфера или в чисто духовен план ще ви помогне по-лесно да преодолеете възникващите затруднения днес. Но и не само заради това ще бъдете на точното място и време днес. Интуицията ви подсказва, че трябва да се действа сега, и не грешите.
28 ное 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще имате успехи, ако сами се погрижите за себе си и не чакате друг да го направи. И друг път сте изпадали в подобна ситуация, за това няма да бъдете затруднени. Освободете се от зависимости, които ви пречат да се развивате духовно. С артистичните си таланти ще печелите аплодисментите на публиката.
28 ное 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Имате конкретни идеи за развитието на дейността си, но ще ви се наложи да изчакате благоприятен момент за действие. Засега се задоволете с нещата, които ви се налага да вършите. Действате прекалено прибързано в личен план, не смятайте че нещо ще дойде наготово. Повечето компромиси, които правите ще са само от ваша полза. Вечерта ви очаква интересно събитие.
28 ное 2020
Последни новини