От х:

Днес в x:

23 °C

Пиратската партия иска гласуване по интернет

Пиратската партия е против всякаква процентна бариера за изборите и настоява за законодателното уреждане на гласуването по интернет. Основните им предложения, приети от Националния съвет, са публикувани на интернет сайта на пиратите.

1. Пиратска партия застава зад позицията процентната бариера за изборите да отпадне изцяло, както е в някои европейски държави. Всяко намаляне на процентовата бариера е компромис с демократизирането и демонополизирането на изборния процес в България.

Тази промяна ще доведе до засилване на регионалното представителство, а именно - ако една партия или коалиция в даден избирателен район е събрала необходимите гласове за 1 (или повече мандата), тази партия трябва да може да излъчи депутат(и). Така вотът на хиляди български граждани няма да бъде подменен или загубен (както е сега); което от своя страна ще мотивира повече избиратели да гласуват.

2. Пиратска партия е твърдо за приемане на "Закон за електронно гласуване" – за база може да послужи подготвения от проф. Михаил Константинов през 2004 г. Проектозакон за Електронно Гласуване, уреждащ гласуването по Интернет и по телефон.

3. Пиратска партия предлага депозитът за участие в избори да не надхвърля 10 000 лева, тъй като сумата по депозита трябва да служи единствено за оправдаване на държавните разходи по участието на дадена партия в изборния процес, а не като допълнителна бариера за участие в изборите.

4. Пиратска партия застава зад позицията – пропорционална система за изборите за Европарламент, Народно събрание и Местни органи на самоуправление, като всеки избор да е с преференциален вот.

5. Пиратска партия подкрепя предложението да се въведе образователен ценз за членовете на избирателните комисии - завършено "Основно образование", предвид че то е задължително за всеки български гражданин и е гарантирано от държавата.

6. Пиратска партия е категорично против въвеждане на т.нар. "Система за отзоваване", тъй като тя предполага злоупотреби.

7. Пиратска партия е против ограничаване на изборните права на българските граждани в чужбина, тъй като счита всяко ограничаване на изборните права за недемократично. Пиратската партия счита, че сега съществуващите спекулации с вота на някои български граждани в чужбина биха отпаднали по естествен път след въвеждане на система за електронно гласуване.

Haskovo.net

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 23.06.2021

Хороскоп за Овен

Овен
С финансови и други придобивки ще отбележите днешния ден. Развитията ще ви зарадват, но основната заслуга за тях сте вие самите. Сега може да успокоите темпото и да споделите с близките си доброто си настроение. Очаква ви приятен и ненатоварен ден, красивите гледки на природата ще върнат силите и желанието ви да не прекъсвате добрата тенденция.
23 юни 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Налице са всички изгледи този ден да мине спокойно и без излишни емоции. Имате нужда от почивка и хубавото е че ви се откриват добри възможности за разтоварване. Отложете разговор с ваш близък, ако обстоятелствата го позволяват, тъй като това само ще ви натовари, а и едва ли ще успеете да постигнете целта си. Съобразете се с нещо, което любимия човек иска от вас.
23 юни 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Заемате се с доста задачи, но непостоянството ви може да ви изиграе лоша шега. Бъдете внимателни при работа с документи, не подписвайте нещо, със съдържанието на което не сте запознати достатъчно добре. Хармонични семейни и професионални отношения.
23 юни 2021

Хороскоп за Рак

Рак
За някои ваши проблеми могат да ви помогнат ваши близки. Ремонтна дейност ще ангажира вниманието и силите на част от вас. Други ги очаква приятна изненада и придобивки. Самочувствието ви е на ниво, а чувството ви на хумор ще ви обгражда с приятна компания. Успешно представяне на изпити очаква учащите се.
23 юни 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Тръгвайки на път, има задачи, които не търпят отлагане. Подгответе автомобила, консултирайте се за променените услови по пътищата, ако има такива и шофирайте внимателно. Радостни вести ще направят деня ви по-вълнуващ. За някои те са свързани с предстояща изява, за други с възможност да реализират финансова сделка.
23 юни 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Получавате добри новини, свързани с настоящата ви работа, което ще ви позволи да действате доста по-свободно днес. Внимавайте обаче с ангажименти, свързани с хора, които не познавате твърде добре. Ще ви се наложи да вдъхнете повече увереност на човек от обкръжението ви, който е на прав път, но му липсва самочувствието че ще успее.
23 юни 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Изпълнени сте с ентусиазъм и идеи за амбициозни проекти, и нямате търпение да пристъпите към осъществяването им. Помислете разумно какво сте в състояние да жертвате за да осъществите друго. Едва тогава пристъпете към действие. Обърнете внимание и на потенциалните партньори, в сътрудничеството ви има бъдеще.
23 юни 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Днес ще бъдете изявено активни. Ако се измъчвате от тревожни мисли по определен човек, по добре поговорете с него. Ще си изясните недоразуменията и ще ви олекне. На работното място не допускайте да ви приписват чужди пропуски. Старайте се с поведението си в семейството да предизвиквате уважение.
23 юни 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Този ден ще е много ползотворен за вас. Ще преминавате през различни перипетии, докато накрая не постигнете своята цел, макар и на висока цена. Имате подкрепата на близките си, а това е достатъчно за вас, за да покажете на какво сте способни. Вечерта ще имате възможност да си починете.
23 юни 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Следвайки интересите, ще пренебрегнете нечие неодобрение във връзка с действията ви и ще продължите напред. В обкръжението ви има хора, чиито оценки не винаги съвпадат с вашите и приемате отношението им враждебно, но боже и да грешите. Вземете мерки и не изоставяйте в сроковете, които не търпят отлагане.
23 юни 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Намирайте мярката във всичко, за да не си създавате сами затруднения. Денят предразполага към съзидателна работа, творческите занимания ще са интересни и създаващи усещане за пълнота. Любовта е до вас, стига да отворите сетивата си за положителните вълнения, с които ни зарежда допира й.
23 юни 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Насочете желанието си да се утвърждавате като професионалисти в перспективна посока. Не пропускайте добрата възможност. Бъдете по-гъвкави при вземането на решения и ще стъпите на вярната пътека. Ставащото идва да ви покаже, че пред вас се откриват нови хоризонти. С далновидността си печелите преднина, очакват ви възнаграждения и придобивки.
23 юни 2021
Последни новини