От х:

Днес в x:

Пиратската партия иска гласуване по интернет

Пиратската партия е против всякаква процентна бариера за изборите и настоява за законодателното уреждане на гласуването по интернет. Основните им предложения, приети от Националния съвет, са публикувани на интернет сайта на пиратите.

1. Пиратска партия застава зад позицията процентната бариера за изборите да отпадне изцяло, както е в някои европейски държави. Всяко намаляне на процентовата бариера е компромис с демократизирането и демонополизирането на изборния процес в България.

Тази промяна ще доведе до засилване на регионалното представителство, а именно - ако една партия или коалиция в даден избирателен район е събрала необходимите гласове за 1 (или повече мандата), тази партия трябва да може да излъчи депутат(и). Така вотът на хиляди български граждани няма да бъде подменен или загубен (както е сега); което от своя страна ще мотивира повече избиратели да гласуват.

2. Пиратска партия е твърдо за приемане на "Закон за електронно гласуване" – за база може да послужи подготвения от проф. Михаил Константинов през 2004 г. Проектозакон за Електронно Гласуване, уреждащ гласуването по Интернет и по телефон.

3. Пиратска партия предлага депозитът за участие в избори да не надхвърля 10 000 лева, тъй като сумата по депозита трябва да служи единствено за оправдаване на държавните разходи по участието на дадена партия в изборния процес, а не като допълнителна бариера за участие в изборите.

4. Пиратска партия застава зад позицията – пропорционална система за изборите за Европарламент, Народно събрание и Местни органи на самоуправление, като всеки избор да е с преференциален вот.

5. Пиратска партия подкрепя предложението да се въведе образователен ценз за членовете на избирателните комисии - завършено "Основно образование", предвид че то е задължително за всеки български гражданин и е гарантирано от държавата.

6. Пиратска партия е категорично против въвеждане на т.нар. "Система за отзоваване", тъй като тя предполага злоупотреби.

7. Пиратска партия е против ограничаване на изборните права на българските граждани в чужбина, тъй като счита всяко ограничаване на изборните права за недемократично. Пиратската партия счита, че сега съществуващите спекулации с вота на някои български граждани в чужбина биха отпаднали по естествен път след въвеждане на система за електронно гласуване.

Haskovo.net

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини