От х:

Днес в x:

ОбС Хасково скача на Стаматов за 10-те милиона

 
Албен Манджуков (предпоследният отляво надясно). До него, най-вдясно, е Иван Иванов - шеф на бюджетната комисия в ОбС

Декларация-обръщение до Комисията за защита на конкуренцията изпрати Общинският съвет в Хасково. Документът е подписан от 32-ма от общо 41 общински съветници.

В декларацията си 32-мата заявяват, че не могат да останат безучастни срещу опитите на „определени лица“ да провалят желанието и амбициите на община Хасково и Общинския съвет за привличане на европейски средства за подобряване на инфраструктурата и благоустрояването на града. „Определеното лице“ е ексдепутатът Иван Стаматов, чийто фирма „Монолит“ оспори законноста на обявения търг за обществена поръчка.

„Тъкмо се зарадвахме, и се появи това обжалване“, каза на нарочен брифинг днес общинският съветник Албен Манджуков. Той допълни, че се надява да има възмездие, а започнатото добро дело да стигне до щастлив финал.

Оспорването на процедурата за избор на изпълнител може да забави стартирането на строителните работи, а проектът е със срок на изпълнение 24 месеца. Срокът започна да тече от октомври 2009 г.

На пресконференцията днес стана ясно, че подпис под декларацията не са сложили общинските съветници от ГЕРБ.

Haskovo.net потърси за коментар председателя на съветническата им група Антон Иванов. „Общинският съвет е политически орган и е недопустимо да се опитва да влияе на един правораздавателен орган, какъвто е комисията за защита на конкуренцията“, коментира Антон Иванов. По повод вече изпратената декларация от името на Общинския съвет, той допълни, че още на следващата сесия ще възразят остро срещу този акт.

Самият Иван Стаматов коментира пред Haskovo.net преди дни, че намира условията за избор на изпълнител за неприемливи и незаконни. Общинската администрация например настоява фирмата-кандидат да притежава бетонов възел на не повече от 20 км. от града, както и асфалтова база на не повече от 30 км.

Според предприемачи от строителния бранш в параметрите на обществената поръчка има и други странни условия. „Има изисквания за специализирана техника, дори са дадени и габарити, които са безсмислени за конкретните проекти. Няма да се изгражда сложна язовирна стена или пък небостъргач, ще се правят паркове и алеи. Какво значение има колко ще е широк самосвалът?“.

Според други опитни предприемачи пък би било най-добре целият проект да се раздели на отделни обекти – така наречените „обособени позиции“, както правели напоследък повечето от възложителите на по-големи обществени поръчки. По думите им на така обявените условия на конкурса отговарят напълно само две три хасковски фирми.

Тодор Кръшков

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини