От х:

Днес в x:

Вариант 2 и Иван Вазов ощастливиха зрелостниците

Зрелостниците въздъхнаха с пълни гърди на лесния тест

Одата "Васил Левски" от цикъла "Епопея на забравените" на Иван Вазов ощастливи зрелостниците, явили се на първата задължителна матура по български език и литература. Върху популярното стихотворение, 12-класниците трябва да напишат литературно аргументиран текст.

Творба на популярен автор се счита за късмет на изпити от типа на матурите или приемните във ВУЗ и затова дори и нелюбещите много родната литература зрелостници от Механото, пуснаха по една усмивка на задоволство в началото. Ще се усмихват ли в края на 4-те изпитни часа, е друг въпрос.

Кадемлията бе началникът на образователния инспекторат Иван Панайотов, който днес избра да даде хасковския старт на матурите от професионална гимназия по механо и електротехника "Стойчо и Кица Марчеви". Изпитен вариант 2 се състои от 40 въпроса извън текста по Вазов. 33 въпроса са от затоврен тип, т.е. с 4 възможни отговора, от които един верен. Има 7 въпроса с отворен отговор, където лотарията с правилните отговори е невъзможна.

Други бяха толкова заспали, че дори не осъзнаваха късмета си

2046 зрелостници се явиха на матури в областта. 164 не бяха допуснати, 49 не се явиха. Мнозинството от тези 49 са "залежали" от предни години зрелостници.

Началникът на образователния инспекторат Иван Панайотов и директорът Ангел Бързев отварят вариант 2

Изпитът продължава 4 астрономически часа от минутата на започването.

Георги Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини