От х:

Днес в x:

5 °C

Изкушенията на мола

Мол Пловдив

Може ли да съществува нещо по-грозно от един мол? Може. Два мола.

Огромните безформени сгради, които поникнаха в големите градове, станаха обект на оживени коментари по форумите в интернет. Горният диалог е оттам.

Отвън един мол наистина наподобява сплескана консервна кутия. А отвътре?

В Пловдив засега работят два – „Мол Пловдив“ и „Карфур“. Последният все още не функционира с пълния си капацитет, отворени са само част от магазините. На витрината на един от тях примамва надпис „Топ цени: По случай откриването на магазина“. Любознателният репортер на Haskovo.net веднага се набута вътре.

Риза с къс ръкав. Цена - деветдесет и девет лева и деветдесет стотинки. Хм.

До нея – панталон. Цена сто четиридесет и девет лева. Хм, хм. За едни гащи.

До тях – тениска. Репортерът предположи, че е някоя евтинийка за има-няма 70-80 лева и я отмина с пренебрежение. Не знам какви ще са цените след изтичане на промоцията, но със сигурност знам, че лично аз тогава ще се намирам на друго място.

Магазин за обувки. Огромна табела: „Намаление – 50 процента“. Е, това вече е работа тъкмо за мен. Нахълтвам. Първият попаднал ми чифт има цена 139. 99 лв. Сиреч, без намаление струват двеста и осемдесет лева! Е, без две стотинки.

Не мога да си представя какво би ме накарало да си купя обувки за двеста и осемдесет лева. Освен ако продавачката не ме убеди, че могат да ходят сами. Например – пращам ги до магазина за бира, а аз си лежа пред телевизора и гледам мач. (Това последното е пълна фантасмагория. Аз мачове не гледам.)

В „Карфур“ има и огромна (с височината на 4 етажа) стена за катерене. Работниците все още я доизкусуряват. Питам колко ще струва.

„Пет лева“, отговаря ми единият от работниците. „Ама пет лева за три пъти“, уточнява.

„Три пъти какво?“, продължавам да разпитвам.

„Три изкачвания“, търпеливо ми отговарят.

„А падането? Колко ще струва падането?“.

Не ми отговарят. Смеят се.

„Значи, падането ще е безплатно?“, заключавам.

„Майна“, доверява ми през смях единият от строителите, „в един мол нищо не е безплатно“.

Сигурно иска да каже, че падането от стената е невъзможно. Ясно.

Ако човек се въоръжи с търпение и обиколи стотиците магазини в мола, сигурно ще открие и нещо на изгодни цени. Е, няма да е безплатно, но нещо така, по-тънко.

Неотдавна четох някъде интервю с един от шефовете на компания, която консултира изграждането на молове. Според него модерните търговски центрове щели да променят манталитета на потребителя. За манталитета не знам, но съдържанието на портфейла – със сигурност. Изкушения – много. Хасковлии го знаят от „Кауфланд“ - влязат за пакет сол, а излязат с пълна количка. (Това важи, ако човек влезе с жена си. Ако влезе сам, може наистина да излезе само с пакет сол).

Като стана дума за Хасково. Мнозина роптаят, че нямаме мол. Бъдете спокойни, ще имаме. Или може би е по-точно да се каже: Притеснявайте се, ще имаме.

Защото каквото и да ви разправят за променяне на културата на потребителя и дрън-дрън, основното е да ви опразнят портфейла. В тези търговски центрове е пълно с изкушения, а както казва Оскар Уайлд, единственият начин да преодолееш изкушението е да му се поддадеш.

Според Хегел развитието на човешкото общество става по нещо като спирала. Дори формула е измислил: „Теза-антитеза-синтеза“. С други думи – днес отричаме вчерашното, утре ще отричаме днешното и ще приемем отчасти вчерашното.

Явно днес ние загърбваме кварталната бакалия и се бутаме в молове и хипермаркети. Със сигурност не е далеч времето, когато ще презрем търговските мастодонти и ще въздишаме по романтиката на магазинчето в квартала, познатата продавачка и топлината на човешкото общуване при пазаруване.

При цялата тази спирала и бъркотия обаче има едно константно, непроменимо и крайно необходимо условие. Sine qua non, без което не може, както казват древните. Да има заплата, за да има какво да харчим. Останалото е лесна работа

Тодор Кръшков

Молът отвътре. Снимките не ги бива много, защото вътре снимането е забранено
"Карфур" в Пловдив още се доизкусурява отвътре
Стената за катерене. Да я изкатериш три пъти ще струва пет лева
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 01.12.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Днес сте доста заети, но вършите всичко по отличен начин. Намирате време дори за незначителни неща, а това се дължи на безупречната ви организираност. Не допускайте на нищо да нарушава графика ви, тъй като това няма да се отрази добре на очакванията ви.
01 дек 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Не се отказвайте от целите си, перспективите са обещаващи. С повече активност и добра организация ще се адаптирате към промените, колкото и да не ги отчитате като факт. Вътрешни противоречия ще ви изправят пред необходимостта да вземете бързи решения, отнасящи се до вас самите.
01 дек 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
За себе си изяснете какво точно искате и го направете.Успеете ли, ще се почувствате по-добре и ще добиете желание за нови развития. Започнати проекти могат да бъдат прекъснати, вина, за което носите и вие. Работейки върху себе си, ще постигнете вътрешна хармония и с повече доверие ще градите плановете си.
01 дек 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Акумулираната от вас енергия ще се прояви по подходящ начин и скоро ще може да се поздравите с практични реализации. Новости и от личен характер ще зарадват някои от вас, особено самотните Раци. Започната връзка ще продължи дълго. Вниманието и нежността, на които се радвате ви правят по-добри.
01 дек 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Работете сериозно днес, тъй като развитието на делата ви в близко бъдеще зависи до голяма степен от днешния ден. Подходете с търпение към бюрократичните неуредици и не хабете нервите си за дреболии. Замислете се за сериозни инвестиции.
01 дек 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Нищо не е невъзможно за вас, щом веднъж сте решили да действате. Само внимавайте, да не предизвикате съдбата с агресивната си намеса в отношения и събития, в които е по-добре да стоите настрана. Ако целите ви са свързани с бизнеса или професионалната кариера ви очаква натоварена програма.
01 дек 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Ако не изненадвате с нищо партньорите си днес и действате така, както те очакват, ще имате хубав ден. Овладейте емоциите си и проявете повече търпение в отношенията си с близките. Служебни пътувания ще ви ангажират допълнително, но не съжалявайте. Има какво да покажете и на какво да се научите.
01 дек 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Не се преуморявайте, ангажиментите ви са достатъчни за повече от едни човек, за да поемате нови. Потърсете свой начин да си починете, като се освободите от натоварващи мисли и обновите силите си. Така ще се подготвите и по-добре за предстоящите си изяви, за които сте нетърпеливи.
01 дек 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Всичко може да почака, щом така преценявате, че е най-добре за вас. Запазете доброто си настроение и не пропилявайте времето си в усилия да убеждавате някого в правотата на мислите си. Оставете другите сами да решават бъдещето си, вие се погрижете за своето. Но и не оставяйте в близките си впечатления за отчуждение.
01 дек 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Денят ви ще бъде много приятен, най-вече поради успехите в личен план. Удава ви се шанса да зарадвате семейството си. Напоследък сте занемарили здравето си и това може да ви изиграе лоша шега. Полагайте повече грижи в тази насока.
01 дек 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Съсредоточете енергията си в творчески проекти и ще постигнете забележителни резултати. Внимавайте да не се разминете с една изгодна сделка. Очертава се служебно пътуване, което ще отвори шанс за служебен просперитет.
01 дек 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Повече се вслушвайте в мнението на специалистите и не пристъпвайте съветите им. Във ваш интерес е да се поддържате в добра форма и да не прекалявате с нищо. Начинанията, с които се захващате могат да бъдат успешни, ако смекчите тона си в отношенията с колегите и приведете в ред личните си дела. Не се разпилявайте.
01 дек 2020
Последни новини