От х:

Днес в x:

Хасковският съд екстрадира грузинец в Русия

Прокурорът по делото Антон Попов. Самият Заридзе бе много притеснен и отказа да бъде сниман

Състав на хасковския окръжен съд реши днес да се екстрадира в Руската федерация грузинеца Гиорги Заридзе. С това на практика магистратите го обрекоха на „изтезания и унижения“, по израза на адвоката му, защото в съдебната зала бе изяснено, че Заризде е преследван по политически причини. Той е поискал политическо убежище в България и такава процедура е стартирала, стана ясно от приложеното към делото писмо от президенството. Процедурата за осигуряване на закрила от държавата обаче все още не е приключила.

Днес също така стана ясно, че съдийката от украински произход в предишния съдебен състав – Анна Петкова, си е направила отвод и днешният процес бе разглеждан от други съдии. Мотивите на Анна Петкова да се оттегли от делото са публикации в медиите, в които е наблегнато на нейния произход. „Това е направено по начин, който навява съмнения в пристрастност“, пише в мотивите за отвода си Петкова.

Заглавието в Haskovo.net от 27 април бе „Съдия украинка отказа да екстрадира грузинец в Русия“. Материалът можете да прочетете в "Още по темата".

Защитата на Заридзе представи многобройни документи, показващи активната антируска политическа дейност на грузинеца. Самият той в пространно изложение пред съда описа съдбата на семейството си, живеещо в красноярския район, след събитията от 2006 година, когато ескалират враждебните отношения между Руската федерация и Грузия. Заридзе е роден и е живял до 2008 г. в Русия, а жена му е естонка.

През 2006-а започнаха гоненията на грузинците в Русия, уволняваха ги, съсипваха бизнеса им, разказа Заридзе. Той е освободен като шеф на държавна агенция за младежта. Именно със злоупотреби за над един милион долара като ръководител на тази агенция е мотивирано и искането за екстрадирането му в Русия. Искането на руските магистрати е общо и неясно, в документа за повдигане на обвинение срещу Заридзе няма подпис на адвокат, заяви защитникът на грузинеца днес в залата. Това означава, че е твърде възможно срещу него да е водено разследване, без да се спазват основни граждански права, допълни юристът.

След преселването си в Грузия Заридзе започва активна дейност за разобличаване действията на руските власти в Кавказ, войната в Чечня, участва в сайта „Хроники от ада“, администриран от Алла Дудаева, вдовица на първия президент на Чечня - Джохар Дудаев. Този сайт е посветен на паметта на убитата руска журналистка Анна Политковская.

Адвокатът на Заридзе поиска да се призоват и свидетели от Грузия, които да докажат, че клиентът му е преследван по политически причини. Хасковският съд отказа с мотива, че счита тези обстоятелства за изяснени. Затова последвалото решение за екстрадицията на Гиорги Заридзе прозвуча доста изненадващо.

В кулоарите на Темида се носеше слуха, че върху правораздавателите по този казус е оказван неимоверен натиск от столицата. Ако това е така, това обяснява отвода на Анна Петкова, оправданието със заглавията в медиите може да е само предлог, коментираха запознати. Представителката на грузинското посолство, която днес присъстваше в залата, отказа да коментира политическите аспекти на процеса. Според юристи, запознати с делото на грузинеца, с решението си за екстрадиция хасковският съд го обрича.

Тодор Кръшков

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини