От х:

Днес в x:

-1 °C

Хасковският съд екстрадира грузинец в Русия

Прокурорът по делото Антон Попов. Самият Заридзе бе много притеснен и отказа да бъде сниман

Състав на хасковския окръжен съд реши днес да се екстрадира в Руската федерация грузинеца Гиорги Заридзе. С това на практика магистратите го обрекоха на „изтезания и унижения“, по израза на адвоката му, защото в съдебната зала бе изяснено, че Заризде е преследван по политически причини. Той е поискал политическо убежище в България и такава процедура е стартирала, стана ясно от приложеното към делото писмо от президенството. Процедурата за осигуряване на закрила от държавата обаче все още не е приключила.

Днес също така стана ясно, че съдийката от украински произход в предишния съдебен състав – Анна Петкова, си е направила отвод и днешният процес бе разглеждан от други съдии. Мотивите на Анна Петкова да се оттегли от делото са публикации в медиите, в които е наблегнато на нейния произход. „Това е направено по начин, който навява съмнения в пристрастност“, пише в мотивите за отвода си Петкова.

Заглавието в Haskovo.net от 27 април бе „Съдия украинка отказа да екстрадира грузинец в Русия“. Материалът можете да прочетете в "Още по темата".

Защитата на Заридзе представи многобройни документи, показващи активната антируска политическа дейност на грузинеца. Самият той в пространно изложение пред съда описа съдбата на семейството си, живеещо в красноярския район, след събитията от 2006 година, когато ескалират враждебните отношения между Руската федерация и Грузия. Заридзе е роден и е живял до 2008 г. в Русия, а жена му е естонка.

През 2006-а започнаха гоненията на грузинците в Русия, уволняваха ги, съсипваха бизнеса им, разказа Заридзе. Той е освободен като шеф на държавна агенция за младежта. Именно със злоупотреби за над един милион долара като ръководител на тази агенция е мотивирано и искането за екстрадирането му в Русия. Искането на руските магистрати е общо и неясно, в документа за повдигане на обвинение срещу Заридзе няма подпис на адвокат, заяви защитникът на грузинеца днес в залата. Това означава, че е твърде възможно срещу него да е водено разследване, без да се спазват основни граждански права, допълни юристът.

След преселването си в Грузия Заридзе започва активна дейност за разобличаване действията на руските власти в Кавказ, войната в Чечня, участва в сайта „Хроники от ада“, администриран от Алла Дудаева, вдовица на първия президент на Чечня - Джохар Дудаев. Този сайт е посветен на паметта на убитата руска журналистка Анна Политковская.

Адвокатът на Заридзе поиска да се призоват и свидетели от Грузия, които да докажат, че клиентът му е преследван по политически причини. Хасковският съд отказа с мотива, че счита тези обстоятелства за изяснени. Затова последвалото решение за екстрадицията на Гиорги Заридзе прозвуча доста изненадващо.

В кулоарите на Темида се носеше слуха, че върху правораздавателите по този казус е оказван неимоверен натиск от столицата. Ако това е така, това обяснява отвода на Анна Петкова, оправданието със заглавията в медиите може да е само предлог, коментираха запознати. Представителката на грузинското посолство, която днес присъстваше в залата, отказа да коментира политическите аспекти на процеса. Според юристи, запознати с делото на грузинеца, с решението си за екстрадиция хасковският съд го обрича.

Тодор Кръшков

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 27.11.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Мисли, свързани с отминали събития отново ще излязат на преден план. От тях няма да се почувствате по-добре, за това си наложете да ги забравите. Насочете енергията си за по-хубавите неща в живота ви. Дарете си малко почивка и нещо специално за себе си, заслужавате го не по-малко от всеки друг.
27 ное 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Съчетавайки полезното с приятното, ще изживеете деня си приятно. Без да изтъквате заслугите си пред някого, ще успеете да го насочите в желаната от вас посока на мислене и заедно ще вземете решения за бъдещата си работа, цел или живот. Осигурете си време и за себе си, имате нужда от разтоварване.
27 ное 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Професионални срещи и обсъждане на интересуващи ви теми са част от ангажиментите, стоящи пред вас. Ще се включите в текущ проект и ще провокирате събитията в своя полза, без разбира се да предизвиквате недоволството на колегите си. Спазвайте добрия тон в общуването и законността.
27 ное 2020

Хороскоп за Рак

Рак
С лекота ще разрешите въпрос, който отдавна ви занимава. Изпитвате необходимост от промяна и същевременно се чудите от къде да започнете. Може би от себе си, може и от дома си. Във всички случаи се нуждаете от повече движение, спортувайте и се забавлявайте. Работата ви изтощава, не се давайте.
27 ное 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
С набелязаните мерки за подобряване организацията на работното място ще имате своите резултати. Всички те ще се окажат важни за професионалното ви развитие и най-вече финанси. Нововъведенията ви ще срещнат разбиране и ще получите подкрепа. Сигурно е, че сте сред най-добрите и с нищо не ви превъзхождат.
27 ное 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Предстоящите промени създават у вас напрежение, но и не ви липсват добри очаквания. За някои те са свързани с нова работа, смяна на местоживеене или друго интересуващо ги обстоятелство. Правейки оценка на развитията в живота си, ще бъдете по-обективни, ако изключите нещата от емоционален характер.
27 ное 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Настроението ви е добро, независимо от поведението на околните. В случая това е чудесно, защото вие наистина сте прави. Упоритостта в работата ви ще донесе резултат. Ще се радвате на заслужено признание, а и наградата ще бъде добра. Проявете толерантност към човек от обкръжението ви, който има свои проблеми.
27 ное 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Ще сложите добро начало на нещо ново в живота си днес. Положителните промени ще ви заставят да станете по-търпеливи към себе си и околните. То няма да ви коства големи усилия, защото сърцето ви е широко и в него има място за много обич и човешка топлина. Щастливите мигове ще последват и трайно ще се настанят в живота ви.
27 ное 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Денят не е подходящ за започването на нещо ново. Задоволете се с изпълнението на обикновените си задължения, дори да ви се струват досадни. Не давайте обещания, за които знаете, че са трудноизпълними. Вечерта прекарайте в шумна компания.
27 ное 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Сега вие сте творци на своето щастие. Най-вече от вас зависи да направите денят си успешен. Очакват ви изненади от всякакво естество и се налага да бъдете много внимателни в действията си. Погрешна стъпка може да ви донесе доста неприятности. Намерете време за любимия човек, защото нещата там не вървят гладко. Или може би е време за нова връзка?
27 ное 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Днешния ден предлага сериозно предизвикателство за вас. Мотивацията ви за работа е толкова висока, че нищо не може да ви откаже от онова, което сте си наумили. Можете да разчитате на ваш приятел в момент, когато се нуждаете от съвет. Бъдете концентрирани и резултатите ще са налице.
27 ное 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Ще придвижвате напред делата си, но наред с работата си е добре да се погрижите интересите ви да бъдат защитени. Използвайте контактите си и създайте условия за развитие на идеите си. Има потенциал в тях, стига да ги популяризирате и направите достъпни за повече хора. В желанието си да зарадвате близки хора ще влезнете в разходи.
27 ное 2020
Последни новини