От х:

Днес в x:

Ентусиасти вдигат самолетите в Хасково

Безмоторен модел

Ентусиасти са се засилили да възстановяват хасковския клуб по авиомоделизъм. 7-8 души ежеседмично провеждат тренировки на широка поляна зад синоптичната станция или край близкото село Манастир. Действа се по юридическото оформяне на клуба и неговата регистрация. Бъдещите членове пък действат по моделите, за да ги пригодят за стартиращия сезон в националния шампионат по авиомоделизъм.

Димитър Филев се занимава с този спорт от 42 години. Вместо въдици или ловни такъми, през уикендите колата му е натоварена с 3-4 модели на моторни и безмоторни самолети.

Моторния модел/сн. 2, 3/ е за фигурен пилотаж на височина от 20 до 120 метра. Задвижвания с електромотор самолет може да се издигне и по-високо, но се губи зрителната връзка. Иначе обхватът на радио приемника е до 2 км, похвали се Димитър. Лупинг, вертикално тоно, дори и свредел са във възможностите на машинката, разбира се ако е в опитни ръце.

Безмоторните модели ще бъдат акцента в Хасковския клуб. Разперена, една такава машинка/сн.1,4/ е минимум три метра и половина. Изстрелва се с катапулт обтегнат на поне 100 метра. Набира голяма височина. Тук ключово е направляването на полета от земята и опита, защото за издигането и задържане във въздуха най-важни са въздушните потоци.

Самолет с витло задвижвано от електрически двигател
Полетът продължава от няколко минути до половин час

Бъдещия клуб ще защитава честта на Хасково в спорт, чиято масовост се възражда. Преди години подобни спортове бяха обвързани с армията и се радваха на голяма почит. Единственият проблем пред моделистите е цената на радиоапаратурата, която средно струва около 700 лв. Иначе майсторите правят самолетите си сами с подръчни или изгодно закупени материали.

 Повече за новите-стари хобита вижте в нашето видео

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини