От х:

Днес в x:

Проф. Стефанов: Училището губи битката за книгата

Училището ще загуби битката за книгата. Това заяви проф. Валери Стефанов пред ученици и учители на форум, посветен на проблемите на литературното образование.

Информационната среда се промени. Книгата се нуждае от усамотение и дисциплина. С компютъра тази дисциплина се изгуби. Компютърът е изкушение - динамика и друг тип общуване. Така преподавателят по история на българската литература в Софийския университет отговори на въпроса защо учениците не четат книги. Професорът подчерта, че няма друг начин да се набави информация освен с четене.

Литературата и изкуството са запечатали опита на човечеството. Трябва да ги познаваме, за да сме исторически грамотни хора и за да не си въобразим, че всичко започва от нас, обясни проф. Стефанов.

Той заяви и необходимостта от преосмисляне и преструктуриране на учебното съдържание и методика по литература.

Това е единственият начин учебниците да не бъдат изхвърлени. Добрият учебник не дава отговорите, а провокира въпроси, сподели той. Думите му бяха провокирани от признанието на учениците, че не купуват учебници.

Според него в учебната програма трябва да се включат и нови автори. Класиците трябва да се изучават, те носят традицията. Но да се включат и модерни книги, които съдържат част от опита на нашите деца, допълни професорът.

Кръглата маса бе в рамките на литературните дни "Южна пролет". Срещата се проведе в Младежки център.

Христина Котларска

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини