От х:

Днес в x:

8 °C

Ицо Джапана: Жената се лови като шарана, най-добрата захранка е 100 евро

Това е той, Ицо Джапана, автентичен и светски

Житейската философия и рибарския опит на един свиленградски бохем

 

С този майстор на късия разказ и зевзек от класа се запознах в късното лято на 2000 година в скромния му дюкян. Малкият павилион, разположен точно срещу портите на свиленградската ЖП гара, ми напомняше за дядовата ръкавичка, дето побира повече, отколкото може, стига хората да са добронамерени и чисти в помислите си. Дотогава само бях чувал за подвизите и сказките на чудака от Гарата – Джапана. Но сядайки на посоченото ми от него място, веднага усетих защо за този човек се носеха легенди и що за птица е той. Зад игривият му и чист поглед се крие душата на една различна личност, а външният му вид и вързаната на плитка, вече сребрееща коса, издават принадлежността му към арта. Джапанов е натура, изпълнена с философия, присъща на свободомислещия, проницателен човек, уникален в своята самобитност. Но за останалото нека той сам да каже.

Роден съм в Гебран, това е европейската част на Свиленград, оттатък е Азиатската. В Гебран се чувствам по европеец от другите. Роден съм през 49-та, благодарение на Бога. Малко съм Марко тотевец – всичко, което започна, става от втория път. 11 години ходех на училище, 4 от тях в един клас, да си затвърждавам знанията. Даскалите се сменяха, аз си оставах в същото отделение. И ставам все по-голям.

Научих азбуката. И ми казват: „Джапанов, кажи едно изречение с подлог, сказуемо и т.н“. Аз: „Мама вари сливи“. Даскалът пише тройка. Другата година пак - „Мама вари сливи“. На третата година даскалът пак настоява: „Кажи едно изречение“. Аз пак - „Мама вари сливи“. „А бе, Джапане, мамка му и сливите, пирони да бяха щяха да се сварят, бе!“

Прякорът ми идва от Джапания - прадядо ми през 1720 година е купил японка от Цариград като робиня, тогава са се продавали. И я докарал по тези места. Най-напред е била помощница, ама после му взела акъла и станала негова жена.

Риболовът ми е хобито. И животът ми така тръгна. Първо в казармата. Целият ми живот е минал в моабети и дернеци. Започнах като шофьор на такси, бях управител на една хижа, където веселбите бяха безконечни. 2 момчета имам, 3 внучета, дано някое се метне на мен. Цялата къща сме зевзеци, ама аз май съм дръпнал повече. Та хобито ми е - рибар. Който е рибар, мразел жена си, който е и ловец, и рибар - и жена си, и любовницата си.

Мойта жена си я обичам. На това павилионче му викат дядовата ръкавичка. Държа го само за да има къде да се събираме с приятелите на лаф моабет, без тях не мога. Всяка сутрин тук си пием кафето, дръгнем горещи клюки. Врагове нямам. Аз съм казал, че ако зависттта в България може да произвежда енергия, на Лас Вегас лампите му ще изгорят. Обичам веселбата и седенките, гледам към всички да съм еднакъв - с богатите богат, с бедните беден.

Започнах на 12 години да ловя риба. Децата също са рибари. Всеки ден съм по Марица. Имам едно конче, научено е, с него си ходя - то си посе по поляната, аз си пия ракийката. Кончето ми, и то като мене – дернекчия. Харно животно. Другата ми страст е да се заглеждам по засуканите булки, ама това не е нагон, а грях.

Доволен съм от живота, не се оплаквам. Сега е по-харно, защото при комунизма като кажа някой виц, викат ме в МВР-то, ударят ми някой шамар. Само това не им харесвах, дето те дебнеха да си изтървеш приказката. Над 1200 вица знам. Преди 8 г взех, че паднах на леда, получих сътресение на мозъка и тая глава, дето записва, се развали. Иначе някой да каже виц и аз да не го запомня и да го доукрася, не е било. С политика да не се занимавам, още от дете съм го осъзнал. Политикът е крадец, лъжец, интересчия, интригант. Някои викат този открал, оня обрал. България от 20 години я оставиха - кой колкото може да влачи, да краде. Че някой не е открал, то си остава за негова сметка.

И в Корекома бях - при доларите и марките. Ех, сега да кажа, че не съм взимал, ще излъжа. Пушех модерни цигари, ядях швейцарски шокололади, пиех маркови питиета. Това ми стига, аз и на малкото съм доволен. Между богати хора се живее по-лесно, защото ако не ти даде, поне няма да ти иска. Това е една от философиите ми.

Мустаците ми са на 50 години, а плитката ми е откакто спряха полицаите да гонят. Колко пъти са ме остригвали. Аз на инат отидох и се остригах гола глава, пак ме прибраха. Брадата я оставям септември месец, всяка година от 68-ма съм дядо Мраз, после дядо Коледа. Човек трябва да знае какъв залък може да погълне. Мойта жена златен медал трябва да й дадем, дето ме е трала толкова време.

По въпроса за жените да си кажа.

Жената на 18 г. е пъстърва, трудно се хваща, трябва специална примамка, маскировъчни дрехи, очила, чалъми. Много е сладка. На 25 става лихонь – кълве на поразия, стръвно. На 35 става шаран, тогава е асъл жена. А шаранът - може с пълнеж, може и пържен. Като мине 40-те става като треска - пак ядеш, ама ти е сухо. Мине ли 50-те, става каракуда - хапваш и плюеш кокалчета. А пък най-добре жената се хваща на въдица на захранка 100 евро, може и на плувка.

Оттогава винаги, когато имам възможност, навестявам този колорит, къде за едното здрасти, къде за повече. Гебранецът винаги ме посреща с ведро, открито лице и всеки път ме изненадва с някоя нова лакърдия от динамичният си живот. Най - интересни и невероятни са рибарските му патила, за които той обеща да ми разкаже някой следващ път.

Щерю Щерев, проф. аквакултурист

 

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 28.11.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Вълнуват ви предимно семейни въпроси днес, а работата ви е възможно да остане на заден план. Не срещате сериозни затруднения, но за много въпроси ще ви се наложи да изчакате по-благоприятен момент. Просто периодът е неподходящ за активни действия от ваша страна. Не се притеснявайте да говорите открито да чувствата си с близките си хора, те ще ви разберат.
28 ное 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Вземете под внимание очакванията на близките си и работете за тяхното осъществяване. Така ще запазите мира в къщи и ще ви остане време за другите, не по-малко важни задачи днес. С интелигентното си присъствие печелите популярност и налагате идеи, чийто перспектива предстоят.
28 ное 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ще намерите елегантно решение на въпрос, който ви притеснява и без да се губите в догадки, ще пристъпите към изпълнението му. Ще се ползвате с доверието на онези, които ви интересуват и чието мнение е важно за успеха ви. Носители сте на новото и много хора ще се съобразяват с вас.
28 ное 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Преминавате успешно през всички трудности, с които ви сблъсква днешният ден. Малко неща са в състояние да ви откажат от целите ви, преследвате ги твърдо и неотменно. Проявете обаче повече постоянство относно въпрос, който косвено ви засяга. Скоро ще оцените предимствата от подобно поведение. Предстои ви среща с човек, когото не сте виждали отдавна.
28 ное 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Най-сетне имате възможност да си отдъхнете. Резултатите от упоритата ви работа и проявеното постоянство ще надхвърлят очакванията ви. Цената на успеха ви е натрупалата се умора. Отдайте се на заслужена почивка. Отделете повече време на семейството си и любимите си занимания.
28 ное 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Време е да загърбите лошото настроение. Не се измъчвайте от черни мисли, а влезнете в откровен диалог, с човек, с когото имате нужда да се изясните. В служебен план не допускайте да ви припишат чужди пропуски. Нека поведението ви в семейството бъде изпълнено с уважение към по-възрастните. Чувствате се все по-добре.
28 ное 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Различни становища по общ въпрос ще ви накарат да заемете по-твърди позиции в защита на интересите си. Покажете се подготвени и с добро отношение към околните, това ще натежи везните във ваша полза. Ще възстановите силите си след здравословните си неразположения и няма да ви липсва енергия за всичко, което желаете.
28 ное 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Прекомерната сдържаност в отношения с желан от вас човек едва ли е верния път към сърцето му, за това опитайте да проявите инициативност и е много вероятно скоро да постигнете успех. Ще се изненадате от лекотата, с която успявате да въдворите ред у дома. Авторитетна намеса в подходящ момент ще ви донесе голямо предимство за в бъдеще, а и ще ви накара да се почувствате много добре.
28 ное 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ще избегнете изненадите и нежеланите ситуации, стига да сте внимателни и да се съобразявате с обективните условия. При работа с остри предмети и огнеопасни материали, вземете мерки. Роднините ви ще се радват, ако споделяте повече от времето си с тях. Обмена на мисли и енергия по между ви са важни, не ги пренебрегвайте.
28 ное 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Денят ще ви стигне за да свършите всичко, което предвиждате. Имате и свободата, и волята и желанието, проявете повече активност. Не пренебрегвайте хората, които са ви помагали да постигнете успеха си, отдайте им дължимото. Простете грешките на близък човек и продължете напред.
28 ное 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Използвайте деня, за да го прекарате сред близките си хора. Нуждаете се осезателно от почивка и разтоварване. Опитайте се да туширате в зародиш евентуален финансов проблем.
28 ное 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Намирате много сподвижници днес, така че няма да сте сами в начинанията си. Откривате нещо полезно, което ще ползвате и за в бъдеще. Ваш близък е на път да постъпи по неразумен начин в личен план, опитайте се да му въздействате. Бъдете по-внимателни в сърдечните си взаимоотношения.
28 ное 2020
Последни новини