От х:

Днес в x:

Доц. Лещаков: И преди 9000 години е имало бедни и богати

Директорът на Регионалния исторически музей - Хасково Николай Колев (отляво) и доц. Красимир Лещаков

Доц. д-р Красимир Лещаков поднови разкопките край димитровградското село Ябълково - на най- ранното неолитно селище не само в България, но и в Югоизточна Европа. Всички находки от обекта, които по думите на изследователя са хиляди, ще останат в Регионалния исторически музей - Хасково.

Доц. д-р Красимир Лещаков, археолог

- Какво показват научните резултати от разкопките край Ябълково, доц. Лещаков?

- Оказа се, че това ранно неолитно селище - на 9 000 г. , е защитено от тройка ровове. Това са три изкопа, дълбоки 5 метра, широки при отвора 5 метра. Кръговете са плътно разположени един до друг, имат диаметър 450-500 метра. Мястото им бе установено след пълни гео магнитни изследвания на полето. Това е вторият голям принос, които правим за българската археология - направихме пълния набор от изследвания, които могат да бъдат използвани в съвременната археология. Локализирахме мястото на тези ровове, без да правим разкопки.

Установихме и още няколко рова, които са извън тази система. Това означава че или са били три селища, или е едно, но с много сложна струкутра. Знаем, че сградите зад тези ровове, са имали различно предназначение, упражнявали са се различни занаяти и производствени дейности и там е живяло население с различен статут. Означава, че е имало социално разслоение още през 7 000 г. пр. Хр.

Анализите показаха, че то е от малоазийски тип и хората са се преселили заедно с животните си. Открихме изключително редки камъни като нефрит. Направихме анализи в Природо-научния музей в Берлин, който доказа, че тук е била най-ранната металургия в Европа. Почти 90 процента е сигурно, че рудата е взимана от района на Аида.

Имаме изследвания, които показаха, че целият обработваем почвен слой се е формирал 3000 г пр. Хр. Това означава, че тези хора не са знаели какво е чернозем и са имали различно земеделие.

- Казахте, че освен на научните постижения, искате да обърнете и внимание и на сметището, в което трябва да се превърне кариерата до разкопките.

- Това е кощунство. Ябълковци са завели дело. Не знам кой е дал разрешение за това сметище, но то е на 600 метра от разкопките. От кариерата тръгват подпочвените води, как може в 21 век да се даде разрешение за сметище там? Делото ще се гледа във ВАС и Ябълково може да го загуби, защото кметът на Димитровград Стефан Димитров разполага с 30 000 за адвокат, а хората от селото не могат да съберат 1 000 лева, за да намерят човек, които да ги защити. В този район има 7 археологически обекта, как може да се трупат боклуци близо до тях.

- Колко пари са похарчени за разкопките?

- Разкопките започнаха през 2 000 година. Част от средствата идват от Европа, другата от бюджета. Археологията е скъпа наука. Може би общо около 2 милиона лева. От тези средства 1.5 милиона са за заплати през тези 10 години.

- Какво по-любопитно показват анализите, които сте направили?

- Показват например, че 3 процента от храната е набавяна с лов, явно са били доста мързеливи. Всички животни са питомни при тях. Яли са шам фъстък, пили са бира, обичали са един особен вид бели охлюви. Миналата година намерихме около 900 черупки от охлюви, събирали са ги и са ги складирали в ями. Открихме кости на 10 килограмови шарани, кости на водоплаващи птици-ловували са край Марица. Над 75 процента от косите са малки животни - прасенца до 1 година - знаели са какво да ядат. Умеели да извличат костния мозък.

Имали са мазета - по 2-2.5 м. дълбоки. Най-вероятно през горещините са се криели там - температурата е била три градуса върху днешната. Тези хора са имали за голяма ценност екзотични предмети като щраусови яйца, хипопотамова кост, слонски бивни, редки камъни, които не се срещат по тези земи. Няма значение материалът, важното е да рядък и да има история.

Интервю на Христина Котларска

Бел. а. В интервюто са използвани въпроси и на други медии. Датировката на находките край Ябълково е становище на доц. Лещаков, според официалната наука най-старите селища са от около 5000 години преди Христа.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини