От х:

Днес в x:

18 от Хасково са карали на заеми през миналата година

Получетелите на заеми вече също трябва да се отчитат на данъчните

18 физически лица са декларирали в хасковския офис на НАП заеми, предоставени или получени от приятели и роднини през миналата година. Посочването на заемите в годишните декларации за доходите от предходната година стана задължително от

01.01.2010 г. с промените в Закона за данъците върху доходите на физически лица.

18-те хасковлии са взели заеми през 2009-та година, но все още имат непогасени остатъци по сумите. Декларация се подава дори и когато тези остатъци са стотина лева, уточняват от пресслужбата на данъчните. Втората ситуация, при която длъжниците трябва да се отчетат, е когато непогасените остатъци от заеми за предходните 5 години надхвърлят 40 000 лева.

За заем не се счита кредит взет от банка, а само парични заеми от физически лица.

Друга промяна от тази година е правото на данъчно облекчение на млади семейства с ипотечен кредит за жилище. До днес 24 семейства са декларирали такива кредити в офис "Хасково" на НАП, с което ще се възползват от възможността за намаляване на данъчната тежест. Изискванията са: договорът за ипотечен кредит да е сключен от лице, което има подписан граждански брак; поне единият от съпрузите да не е навършил 35 години към датата на сключения договор за кредит и ипотекираното жилище да е единствено за семейството през миналата година.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини