От х:

Днес в x:

Зрелостници взимат изпита за ВУЗ. Късат ги на матури

Щурмът към висшето започва от матурите

Кандидатстуденти с успех взимат приемни изпити за ВУЗ, но ги късат на матурите. При това по същия предмет.

За куриоза съобщиха от центъра за кандидастудентска подготовка и информация. Според тях това е една от основните причини за не толкова големия наплив за предварителните изпити във ВУЗ-овете. Потокът кандидат висшисти дори бележи сериозен отлив в сравнение с миналата година.

„Децата се концентрират за матурите, защото датите за тях са единствени. Докато за приемните изпити в университетите датите са по 3-4 и винаги има нов шанс“ коментират експертите. През миналата година над 500 абитуриенти бяха изпокъсани на матурите и провалиха кандидастването си. Някои не издържаха и поправката през септември. По тази причина, тази година подалите документи за матури са със 102 повече от всички налични 12-класници в областта-2361 срещу 2259.

За куриоза - успех на изпит за ВУЗ и двойка на матура, Димитрия Ночева от кандидатстудентския център даде и конкретен пример от миналата година. Зрелостник от Хасково взима с 4.50 на изпит по математика за Техническия университет в Габрово, но получава двойка на матурата. Иначе оценката от теста би му била достатъчна за да стане студент. По думите на Ночева има и други такива куриози. Част от образователните експерти в областната просвета не са изненадани. „Критериите в част от ВУЗ-овете са толкова занижени че подобни „изненади“ са напълно възможни, смята Веселина Павлитова. Според експерта по математика Гергана Генова обаче, това в нейния предмет е невъзможно да се случи.

„Матурите са само върху първо равнище - задължителния материал, който се изучава както в профилираните гимназии така и в общообразователните. Не познавам университет, който да не включва в приемните си тестове въпроси от второ равнище“, категорична е тя. Второто равнище се изучава в математическите гимназии. Например заложената в него стереометрия, повсеместно е застъпена в кандидат студентските тестове, но я НЯМА в програмата за матурите. Разликата в материала между двете равнища е цели две теми, от които могат да бъдат формулирани десетки изпитни въпроса и задачи, посочи Генова. Именно защото са обучавани в по-сложната математика, учениците на ПМГ избират матура в този предмет, която от тяхна гледна точка е елементарна. С други думи, няма начин освен с феноменален късмет, на приемния изпит да се изкара по-висока оценка от тази на матурите, камо ли с разлика от 2.5 единици, какъвто е конкретния пример.

Това все пак може да се случи. Датите за матури са само в един ден. В случая на 14-ти и 17-ти май. Ако зрелостникът точно тогава се разболее, претърпи инцидент или просто не е в психическа и емоционална кондиция, той няма шанс да поправи грешната стъпка преди септемврийските поправки. Това обаче отдавна му е „изяло“ шанса да влезе във ВУЗ. Чака се следващата година.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини