От х:

Днес в x:

Жителите на блок 42 без право на ново жилище заради борчове към ВиК

Блок 42 в кв. Орфей

Жителите на блок 42 в Орфей няма да имат право на ново жилище преди да си погасят задълженията към ВиК. Това съобщиха от водното дружество по повод започналата акция днес срещу големите длъжници на вода. Орфейския блок е един от рекордьорите с направени до момента 86 хиляди лева дългове. От първи април, предимно ромските обитатели обаче могат да се пръснат във всички посоки, след като общината ги изхвърля на улицата заради неплатен с години общински наем. Повечето от фамилиите в блока дължат по 3-4 хиляди лева, въпреки че месечния им наем е около50-тина лева. Подобно на водата и тук не е плащано с десетилетие.

Общината тръгна веднъж да освобождава блока от некоректните длъжници в началото на декември. Заради студа обаче, администрацията отложи крайната мярка за през пролетта. Първи апри е крайния срок за започване погасяване на задълженията. Само едно семейство до сега е направило това, съобщават от общинската админисрация.

Опитът за гонене на длъжниците през зимата доведе до бунт

Тъй като ВиК партидите са персонални, от водното дружество ще си търсят дълга не от общината, а от обитателите. Единствения начин да се предотврати изчезването на дължимите пари след евентуалното разпръскване на ромите, е да се обвърже погасяването на сметките им с настаняването в други общински жилища. Имахме среща с кмета Иванов и постигнахме споразумение, жителите на бл. 42 да не се настаняват в други жилища без да си платят, каза инж. Мариела Чонкова от ВиК.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини