От х:

Днес в x:

Кулинарят на БТВ: Не всички готвачи са дебели

Иван Звездев с децата на Димитровград

Приятно съм изненадан от Димитровград и хората в него, така започна разговора ни с Иван Звездев. Известния кулинар и телевизионен водещ бе на обиколка в димитровградските села където заснемаше серия предавания посветени на обредните трапези по великденските празници. Звездев е в димитровградско по поканата на своя добър приятел Тодор Жеков, собственик на известния ресторант „Кронос“. С круиза из селата, съчетава полезното с приятното.

Никога не съм идвал тук, а се опитваме в нашето предаване да показваме ястия от всички краища на България, обясни накратко водещия. Избрал този тракийски регион, защото се срещал с тракийски ястия които много му харесали.

Ще ядете ли туршия от грозде?/традиционно мезе в Крепост/

-Никога не съм чувал. Въобще много неща не съм чувал като рецепти. В този смисъл идването ми тук има и опознавателен характер. Продуктите може и да са същите, но приготвянето и овкусяването са различни.

Казвате че никога не сте бил по този край. С какво ви беше познат досега Димитровград.

-С чалгата/смее се/

Само с това?

-Е не. /Мисли/ с една велика баскетболна победа. Не си спомням кога беше, но знам че Компакт победи ЦСКА. И с бригадите разбира се. За тях само съм слушал, естествено не съм присъствал лично.

Не изглеждате като водещ на кулинарно предаване. Ути е доста по..солиден от вас.

-Ути се тъпче. Аз обичам да се храня. Чревоугодник съм, но спазвам мярка. Без любов към храната няма как да си кулинар. Не значи обаче че всички които готвят са дебели.

Вие сте бивш акробат, как стигнахте до тенджерата и черпака?

-По любов. Тръгнах да готвя за да впечатля една жена. Трябваше да привлека вниманието и. Сега и приготвям вечерите. Вече ми е съпруга.

Има ли какво още да научите за висшата кулинария?

-Винаги има. Най добрите рецепти са измислени много отдавна. Каквото и да е сготвено то трябва да е вкусно. Храната трябва да предизвиква апетит, това е начина да бъде оценена.

Оказа се че снимките на едно кулинарно предаване, са преди всичко дубли, дубли и пак дубли. Готвенето е най-кратката част, а за дегустация на сготвеното често пъти не остават сили. Два часа след началото на визитата си в Крепост, Звездев бе привикан да прави нови и нови дубли на влизането в къщата, където после ще се извършва ритуалното готвене. После следваха безкрайни повторения на лазаруването с децата и с посрещането от стопанката. За чест на tv звездата, усмивката не слезе от лицето му и той приятелски разговаряше с дечицата в народни носии. Вместо търпението, това което свърши на Иван Звездев, бяха рекламните картички на които той раздаде стотици автографи.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини