От х:

Днес в x:

3 °C

Глоба до 1000 лева грози обущаря бай Панчо за табела

След скандала бай Панчо вдигна кръвното и е на легло

Обущарят инвалид бай Панчо Сталев, чието ателие се намира зад Бизнесцентъра в Хасково, може да отнесе глоба от 100 до 1000 лева. Такова наказание се предвижда, ако някой самоволно постави пътен знак и по този начин промени организацията на движението без разрешение на съответните органи. В случая – без позволението на община Хасково.

Скандалът с бай Панчо придоби публичност след като възмутен гражданин засне джип на общинската служба КОРЗ (Контрол, обществен ред и законност), спрял точно до знака, указващ, че мястото е за паркиране на инвалиди. Табелата бе закована на дърво пред обущарницата. Фотосът бе показан в сутрешния блок на bTV с подходящ коментар – как службите, призвани да опазват реда, сами го нарушават.

На следващия ден „Хасковска Марица” излезе със заглавие „Глобяват обущаря бай Панчо за табела”. Репортерите на вестника се обадили на кмета Георги Иванов за коментар на конфузната ситуация. Градоначалникът заявява, че обущарят самоволно е поставил табелата там и че е пропуск на общинска полиция, че не я е махнала оттам.

Всъщност излиза, че виновен за скандала е инвалидът бай Панчо. Или както най-често се случва в България – резултатът е: бой по невинния!

В петък общинска полиция наистина махна знака за паркиране на инвалиди от мястото пред обущарницата. Броени часове след това там се намърда джип Ауди Q7 въпреки знака „паркирането забранено”. Вижте сами на снимката долу, правена е малко след свалянето на табелата.

Обществена тайна е, че неписаните закони в България се спазват много по-безмилостно от писаните. Един от тези неписани закони гласи, че Ауди Q7 може да спира където си иска. Всички знаем защо. Вероятно шофьорът нямаше да се поколебае, дори табелата с човек на инвалидна количка още да беше там.

Кой е бай Панчо?

Бай Панчо е на 82 години. Инвалид. Придвижва се с мъка с помощта на две протези и две патерици. Дори с тях обаче обущарят трудно преодолява двата метра от входа на ателието до колата си. Цял живот е бил занаятчия. Много хора в Хасково го познават. Ходи в обушарницата от 11 до 15 часа. „Колкото да се намира на работа, не толкова за пари, защото не печели почти нищо”, казва дъщеря му.

„Когато асфалтираха улицата миналата година, помолих работниците да сложат една табела”, разказва бай Панчо. „Аз имам стикер на колата, че е собственост на инвалид и това ми е достатъчно. Но въпреки знака „спирането забранено” пред ателието непрекъснато паркират коли и не мога да стигна”, обяснява той.

На практика бай Панчо не може да прекоси улицата без чужда помощ.  

„После, когато боядисаха асфалта за такситата до булеварда, добри хора ми разчертаха и мястото”, допълва обущарят.

Понеже максимата „Няма ненаказано добро” в България важи със страшна сила, Haskovo.net няма да търси кои са били тези добри хора, за да не си го отнесат и те.

„В  община Хасково няма постъпила молба за поставяне на знак за инвалиди на тази улица”, отговориха от администрацията на запитване от Haskovo.net.

„Баща ми е горд човек. Не е взел дори един лев от социалните служби. От тези, които се полагат за инвалиди. Казва: „Има хора, които се нуждаят повече от мен”. Отказа дори хранителните пакети, които отпускаха за социално слаби.”, Това са думите на дъщерята на обущаря, учителката по музика Недялка Канева.

Очевидно бай Панчо избягва допира с институциите. И има защо. В закона например пише, че общината може да постави знак за запазено място за инвалиди пред дома им, но не и пред работното им място.

За чиновниците хората са „лица”. Освен това „лицата” се делят на „правоимащи” и „неправоимащи”. Инвалидът бай Панчо в случая е „неправоимащ”.

Ето какво се получава, когато институциите са заети със себе си, вместо с проблемите на хората.

Проверка на Haskovo.net в КАТ показа, че контролната служба не е била сезирана за случая с бай Панчо. Защото само КАТ може да наложи глоба за самоволно поставена табела. Очевидно нечия съвест в общинската администрация е проговорила. Или пък са се досетили, че глобата за такова нарушение е непосилна за бедния обущар. С пенсията си от 136 лева бай Панчо ще трябва да гладува с години, за да я плати.

„Не пишете, защото може да стане по-лошо”. Това бе подтекстът в думите на близките на бай Панчо, който след развихрянето на скандала вдигна кръвното и е на легло вкъщи.

За съжаление хората са прави. Наистина може да стане по-лошо. Може да започнат едни сезирания и самосезирания и в крайна сметка да глобят човека.

Оправдание за публикуването на този материал, е декларацията на авторите, че ако все пак обущарят бай Панчо бъде глобен, Haskovo.net ще организира подписка сред всички честни и достойни граждани на Хасково за набирането на сумата. Или пък ще я платят от джоба си.

Тодор Кръшков,

Христина Котларска 

Обущарницата и табелата за инвалиди
В петък табелата бе свалена
 
 

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 01.12.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Съзнанието, че има какво да кажете и направите ще ви мотивира за действия, различни от планираните. Без притеснения ще настоявате да бъдете чути и да защитите тезата си. Сами ще намерите прекият път към човека, който ви вълнува, спечелвайки го с неподправено внимание и чар.
01 дек 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Горите от желание час по-скоро да видите резултатите от работата си. Очакванията ви са големи, но бъдете реалисти. Дайте преднина на уменията си, изпипвайте детайлите и нещата ще си дойдат на място. Много хора ще останат доволни от сътрудничеството си с вас, защото сте прями, коректни и точни.
01 дек 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
За голяма част от вас денят е свързан с неотложни задачи, свързани най-вече с професионалната ви заетост. Трудът ви ще е ползотворен и ще постигнете намеренията си. Следвайки новостите, ще повишите интереса си към нови хора и познанства. За много от вас денят ще е наситен с положителни емоции, за които няма да чакате друг да ви ги създава.
01 дек 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Завършвате нещо важно, върху което работите от доста време. Това ще ви донесе желаното удовлетворение, още повече че получавате чудесни отзиви за работата си. Следете внимателно информация, която касае работата ви и не действате преди да сте предварително добре информирани. Очаквайте новина, свързана с вашия сърдечен партньор.
01 дек 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще ви занимават мисли как по-добре да организирате работата си за да стане тя печеливша. Някой ще ви постави в ролята на арбитър. Сами изберете дали да вземете участие или да запазите неутралитет. Но ви е нужно спокойствие за да вземете най-доброто решение за себе си. Финансите ви ще се стабилизират.
01 дек 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Въпроси от професионален и личен характер ще решавате с прозорливост и делови подход. Постигнатото днес ще ви покаже посоката, която трябва да следвате, за да вървите ускорено напред. Финансовите затруднения няма да ви попречат на ентусиазма, още повече, че скоро ще ги преодолеете.
01 дек 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Гъвкавия ви подход ви дава сериозно предимство. Ще се чувствате тонизирани и весели и с доброто си настроение ще радвате околните. Много вероятно е да се натъкнете и на недоброжелатели, но негативното им влияние може да бъде неутрализирано от увереността ви. Здравословни проблеми отшумяват.
01 дек 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Проявете разбиране към човека до вас, чието поведение ви смущава. Не бързайте да го съдите, за да не навредите на себе си. Изяснете си причините за това и ще спечелите симпатиите му. Други от вас ще пътуват за среща с места и хора, които ги интересуват. Административните въпроси ще се решават с известни затруднения, но в крайна сметка ще се справите.
01 дек 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Финансовите ви претенции ще бъдат задоволени и ще имате възможност да приключите успешна сделка. Както се казва парите сами ще ви намират. За да сте честни пред себе си, трябва да признаете, че от голяма помощ ви е личност, която решително се е намесила в кариерата ви. Предстои поврат в личния ви живот. За несемейни, това означава една нова романтична връзка, която ще прерасне в нещо сериозно.
01 дек 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
С мнителното си отношение към околните сте в състояние да провалите добрите им намерения. Мислете позитивно и не пречете на онези, които следват логиката на целите си. Проявете разбиране и по финансов проблем, решаването му изисква време. Но не всичко днес е стрес, ще се радвате на добро развитие на делата си в професионален план.
01 дек 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
За да постигнете онова, което желаете трябва да подходите към задачите си грижливо и с нужната отговорност. На някои им предстоят изпитания, от които ще зависи професионалната им реализация. Не сте застрашени от фатални грешки. Любимите ви хора ще се погрижат вечерта ви да бъде приятна.
01 дек 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Съпътстващите проблеми ви причиняват тревога, въпреки, че са решими. Това се дължи на изострената ви чувствителност. Можете да се справите и с по-малък разход на енергия. Бъдете практични и направете компромис, щом трябва. Това го можете брилянтно. Парите ще ви застигнат в миг, който малко очаквате.
01 дек 2020
Последни новини