От х:

Днес в x:

Глоба до 1000 лева грози обущаря бай Панчо за табела

След скандала бай Панчо вдигна кръвното и е на легло

Обущарят инвалид бай Панчо Сталев, чието ателие се намира зад Бизнесцентъра в Хасково, може да отнесе глоба от 100 до 1000 лева. Такова наказание се предвижда, ако някой самоволно постави пътен знак и по този начин промени организацията на движението без разрешение на съответните органи. В случая – без позволението на община Хасково.

Скандалът с бай Панчо придоби публичност след като възмутен гражданин засне джип на общинската служба КОРЗ (Контрол, обществен ред и законност), спрял точно до знака, указващ, че мястото е за паркиране на инвалиди. Табелата бе закована на дърво пред обущарницата. Фотосът бе показан в сутрешния блок на bTV с подходящ коментар – как службите, призвани да опазват реда, сами го нарушават.

На следващия ден „Хасковска Марица” излезе със заглавие „Глобяват обущаря бай Панчо за табела”. Репортерите на вестника се обадили на кмета Георги Иванов за коментар на конфузната ситуация. Градоначалникът заявява, че обущарят самоволно е поставил табелата там и че е пропуск на общинска полиция, че не я е махнала оттам.

Всъщност излиза, че виновен за скандала е инвалидът бай Панчо. Или както най-често се случва в България – резултатът е: бой по невинния!

В петък общинска полиция наистина махна знака за паркиране на инвалиди от мястото пред обущарницата. Броени часове след това там се намърда джип Ауди Q7 въпреки знака „паркирането забранено”. Вижте сами на снимката долу, правена е малко след свалянето на табелата.

Обществена тайна е, че неписаните закони в България се спазват много по-безмилостно от писаните. Един от тези неписани закони гласи, че Ауди Q7 може да спира където си иска. Всички знаем защо. Вероятно шофьорът нямаше да се поколебае, дори табелата с човек на инвалидна количка още да беше там.

Кой е бай Панчо?

Бай Панчо е на 82 години. Инвалид. Придвижва се с мъка с помощта на две протези и две патерици. Дори с тях обаче обущарят трудно преодолява двата метра от входа на ателието до колата си. Цял живот е бил занаятчия. Много хора в Хасково го познават. Ходи в обушарницата от 11 до 15 часа. „Колкото да се намира на работа, не толкова за пари, защото не печели почти нищо”, казва дъщеря му.

„Когато асфалтираха улицата миналата година, помолих работниците да сложат една табела”, разказва бай Панчо. „Аз имам стикер на колата, че е собственост на инвалид и това ми е достатъчно. Но въпреки знака „спирането забранено” пред ателието непрекъснато паркират коли и не мога да стигна”, обяснява той.

На практика бай Панчо не може да прекоси улицата без чужда помощ.  

„После, когато боядисаха асфалта за такситата до булеварда, добри хора ми разчертаха и мястото”, допълва обущарят.

Понеже максимата „Няма ненаказано добро” в България важи със страшна сила, Haskovo.net няма да търси кои са били тези добри хора, за да не си го отнесат и те.

„В  община Хасково няма постъпила молба за поставяне на знак за инвалиди на тази улица”, отговориха от администрацията на запитване от Haskovo.net.

„Баща ми е горд човек. Не е взел дори един лев от социалните служби. От тези, които се полагат за инвалиди. Казва: „Има хора, които се нуждаят повече от мен”. Отказа дори хранителните пакети, които отпускаха за социално слаби.”, Това са думите на дъщерята на обущаря, учителката по музика Недялка Канева.

Очевидно бай Панчо избягва допира с институциите. И има защо. В закона например пише, че общината може да постави знак за запазено място за инвалиди пред дома им, но не и пред работното им място.

За чиновниците хората са „лица”. Освен това „лицата” се делят на „правоимащи” и „неправоимащи”. Инвалидът бай Панчо в случая е „неправоимащ”.

Ето какво се получава, когато институциите са заети със себе си, вместо с проблемите на хората.

Проверка на Haskovo.net в КАТ показа, че контролната служба не е била сезирана за случая с бай Панчо. Защото само КАТ може да наложи глоба за самоволно поставена табела. Очевидно нечия съвест в общинската администрация е проговорила. Или пък са се досетили, че глобата за такова нарушение е непосилна за бедния обущар. С пенсията си от 136 лева бай Панчо ще трябва да гладува с години, за да я плати.

„Не пишете, защото може да стане по-лошо”. Това бе подтекстът в думите на близките на бай Панчо, който след развихрянето на скандала вдигна кръвното и е на легло вкъщи.

За съжаление хората са прави. Наистина може да стане по-лошо. Може да започнат едни сезирания и самосезирания и в крайна сметка да глобят човека.

Оправдание за публикуването на този материал, е декларацията на авторите, че ако все пак обущарят бай Панчо бъде глобен, Haskovo.net ще организира подписка сред всички честни и достойни граждани на Хасково за набирането на сумата. Или пък ще я платят от джоба си.

Тодор Кръшков,

Христина Котларска 

Обущарницата и табелата за инвалиди
В петък табелата бе свалена
 
 

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини