От х:

Днес в x:

Районен съд Хасково: Административният мери с двоен аршин

Миглена Тянкова (в средата), вдясно от нея е зампредседателката на районния съд Даниела Николова

Противоречивата практика на Хасковския административен съд срива общественото доверие в съдебната система. Това е извод, направен в годишния отчет на районните магистрати, който днес бе представен пред журналисти. Председателката Миглена Тянкова направи и анализ на първия си петгодишен мандат начело на институцията.

Противоположните решения на Административния съд в Хасково са подкрепени с примери. За тази практика миналата година писа и Haskovo.net – по абсолютно еднакви жалби от търговци на димитровградския пазар административните съдии се произнесоха с различни решения.

Наложената практика от административните съдии, които в Хасково са само шестима, води до негативни последици както за съдиите, така и за страните – наказващи органи и нарушители, които са абсолютно объркани по отношение на прилагането на закона, пише още в отчета на Районен съд. Повод за тези изводи на районните магистрати са дела, по които административния съд е второинстанционен и може да отменя техни решения.

ХРС е на 12 място по натовареност в страната, става ясно от отчета. През 2009 г. новообразуваните дела са били 4523.

Целият отчет на Районен съд Хасково можете да прочетете в сайта им на адрес http://haskovo.court-bg.org

Едва днес научавам за тези констатации на ръководството на хасковския Районен съд, каза за Haskovo.net председателката на Административния съд Теодора Точкова. Според нея не е редно тези проблеми да се коментират преди да е минал официалният отчет на съда (той ще се състои от 16 часа днес в конферентната зала на комплекс „Фантазия“). Според Точкова става дума за неясни формулировки в самия закон, които водят до различни интерпретации. Но при всички случаи става дума за вътрешна убеденост на съдиите, добави тя.

Тодор Кръшков

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини