От х:

Днес в x:

„Сони мюзик“ купува музикалния каталог на „Куин“ за над един милиард долара

Каталогът на британската рок група „Куийн“ е на път да смени собственика си и това ще бъде скъпа сделка, защото „Сони мюзик“ придобива правата върху музиката на групата срещу 10 цифрена сума, съобщиха "Варайъти" и Ти Ем Зи. Мащабната придобивка, оценена на около 1,27 милиарда долара, включва авторските права върху записите на „Куин“ на териториите на САЩ и Канада, както и сделка за разпространение извън САЩ и Канада. „Сони мюзик“ купува правата, които преди това са принадлежали на „Дисни“, а разпространението на „Куин“ в момента се управлява от „Юнивърсъл“ и изтича до няколко години, след което „Сони“ ще поеме управлението.

Договорът обаче не включва приходите от изпълнения на живо. Основателите на групата Брайън Мей и Роджър Тейлър държат този ресор и все още правят концертни турнета с Адам Ламбърт като вокалист.

Компанията „Сони мюзик“ е победила при наддаване на търг анонимен кандидат, който според информацията не е искал да предложи повече от 900 млн. долара.

Музикалният каталог на „Куин“ е изключително ценен, като в него има десетки хитове на групата като Bohemian Rhapsody, Another One Bites the Dust,, Somebody to Love, We Are The Champions, We Will Rock You и др.

Тази сделка се подготвя от няколко години и според съобщенията преговорите със „Сони“ са се ускорили тази година, като компанията най-накрая е постигнала споразумение.

Сделката за „Куин“ е за повече от два пъти по-голяма сума, от тази, която „Сони мюзик“ плати за музикалния каталог на Брус Спрингстийн през 2021 г. - 500 милиона долара.

Наследниците на Майкъл Джексън продадоха музикалния му каталог на "Сони" също за по-ниска сума - около 600 млн. долара.

Всичко това само говори за трайната популярност на „Куийн“ през всичките тези години след разпадането на оригиналния състав заради смъртта на Фреди Мъркюри през 1991 г.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини