От х:

Днес в x:

Ана Сиракова: Нека духът на основателите да остане в нас и нашите наследници

    С голям концерт на своите състави Народно читалище „Св.св. Кирил и Методий – 1894 г.“, гр. Първомай отбеляза 130-ата си годишнина. На сцената на големия салон излязоха Театралният колектив „Иван Караславов”, Фолклорен ансамбъл „Първомай” , Танцов състав „Първомай”, Детската певческа фолклорна група „Тракийче” и една от най-новите формации – групата за популярни песни„Чародейка”. Те се обединиха под мотото „Пазим миналото, градим настоящето с мисъл за бъдещето“. Водещите Атанаска Велчева и Николай Николов преведоха зрителите през историята на читалището. Специален поздрав към читалищните дейци и самодейците отправи Николай Митков – кмет на Община Първомай.

    По повод 130 години Читалище, е учреден Юбилеен знак. С него бяха удостоени личности и фирми, които са допринесли и допринасят за развитие на читалищното дело в община Първомай. Сред тях са емблематични самодейци като Мария Кочева, Зорка Каразапрянова, ръководителите на самодейните състави и самите състави, Николай Дойнов- Председател на Съюза на народните читалища и партньор , кметът на община Първомай Николай Митков. Отличени бяха и дарителите на читалището.

    С медал за принос към читалищното дело беше отличена председателят на читалището Ана Сиракова.

    Т.К.: Честита годишнина! Честита награда! Госпожо Сиракова, какво е усещането да си ръководител на институция със 130-годишна история?

    Ана Сиракова: Това е преди всичко отговорност. Защото трябва да съхраним традициите, да продължим това, което имаме и да привлечем млади хора, за да се подновят съставите и да има приемственост. Трябва да предадем това, което имаме  на следващите поколения.

    Т.К.: Как премина честването, удовлетворена ли сте?

    А.С.: Беше много емоционално. Самодейците се раздадоха, така както те могат. Щастлива съм и им благодаря от все сърце. Отбелязахме 130 години театрална дейност в Първомай, 130 години библиотечно дело, 40-години Фолклорен ансамбъл „Първомай“. Имаме много поводи да се гордеем.

    Т.К.: Кой е най-старият състав?

    А.С.: Театралният. А най-младите са детският певчески състав „Тракийче“ и групата за популярни песни „Чародейка“, водени от Ангел Ангелова.

    Т.К.: Променя ли се читалището с годините?

    А.С.: И да, и не. Защото същността на читалището като пазител на духа, на културата, на традициите се запазва. В същото време технологиите обогатяват дейността му. Например в библиотеката вече работим с програмни продукти, които улесняват дейността на библиотекарите. Със съвременните средства много по-лесно се осъществяват контактите с колеги, институции и сдружения, а това обогатява нашата дейност.

    Т.К.: От какво се нуждае читалището?

    А.С. От подкрепа и от финанси, разбира се. Но в момента изпитваме най-крещяща нужда от ново осветление за сцената.

    Т.К. С кого си сътрудничите?

    А.С.: С Община Първомай – те са нашият най-добър партньор във всяко едно отношение. Заедно организираме и осъществяваме редица мероприятия. Сътрудничим си с всички училища в общината и детските градини, с Центъра за обществена подкрепа и Соник Старт. Имаме общи събития, предоставяме им базата. Посещаваме учебни часове и сме в помощ при честването на известни личности и събития.

    Т.К.: Какво ще пожелаете на членовете на читалището и самодейците?

    А.С.: Първо бих искала да благодаря на всички за пламъка, който разпалват в народното огнище, за приноса им към опазването на културната памет, за творчеството и за огъня, който не стихва в техните сърца. Нека духът на основателите и делата на техните последователи останат в нас и в нашите наследници, за да пребъде и градът ни, и читалището!

    Източник: Parvomai.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Последни новини