От х:

Днес в x:

Грант Шапс: Сегашната руска офанзива - „сигнал за събуждане“ за държавите, отклонили вниманието си от войната

Новата офанзива на Русия в Украйна трябва да подейства като „сигнал за събуждане“ за държавите, отклонили вниманието си от войната в Украйна заради други конфликти, каза британският министър на отбраната, цитиран от ПА/ДПА.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски обяви вчера, че е отложил всички предстоящи чуждестранни пътувания, след като руските войски започнаха настъпление в североизточната Харковска област на Украйна.


Някои украински войски бяха принудени да се изтеглят заради офанзивата, една от най-значимите от началото на пълномащабното нахлуване на Русия в съседната страна през февруари 2022 г.

В изявление по телевизия „Скай нюз“, Грант Шапс изрази увереност, че Русия няма да превземе град Харков, но каза, че Обединеното кралство е предвидило, че „дефицитът на внимание от страна на цивилизованите страни“ ще позволи развитието на такава ситуация.


Британският министър каза: „Наистина се надявам, че това е сигналът за събуждане, който се опитахме да изпратим, и който сега се чува. А той е, че това не е война, на която можете да си позволите първо да посветите цялото си внимание, а след това да го отклоните или може би да се разсеете заради друг конфликт и накрая да очаквате нищо да не се е променило на място."

Шапс изтъкна: „Трябва да подкрепяме (украинците) непрекъснато, а не само от време на време.“

Според британския министър пакетът от военна помощ, одобрен наскоро в САЩ, вече пътува към фронтовата линия и позволява на Украйна да устои на руското настъпление, но добави, че „очевидно“ е било нужно твърде много време, за да премине през Конгреса на САЩ.


Недостигът на жива сила и боеприпаси стана причина украинските сили да покриват фронтова линия, дълга 620 мили, а Русия се опитва да се възползва от този недостиг.


Президентът Зеленски вече обяви разполагането на подкрепления в Харков и района на Донецк в Източна Украйна, като каза, че ситуацията е „под контрол“.


Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън обяви вчера допълнителен пакет от военна помощ за Украйна на стойност 2 милиарда долара по време на двудневно посещение в страната.

 

Източник: FrogNews

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини