От х:

Днес в x:

12-годишен от Хасково е вторият случай на коклюш в областта

12-годишно дете от Хасково е с коклюш, съобщиха за Haskovo.net от регионалната здравна инспекция. Момчето е диагностицирано на 22 април.

Детето е без бустерна доза на ваксината, която е трябвало да бъде поставена в края на миналата година. Тя обаче е била пропусната подари заболяване. Дори и след оздравяването му, не е била направена реимунизация.

Първите симптоми при момчето започват в края на март, когато започва продължителна кашлица, но заболяването е установено доста по-късно с изследвания. Здравословното състояние на детето обаче не е наложило приемането му в болница.

В региона това е вторият случай на инфекциозното заболяване, известно като магарешка кашлица. Първият бе при 19-годишен от Димитровград, който бе със завършен имунизационен цикъл. Той е бил ваксиниран по стария имунизационен календар, последната реимунизация му е направена на 6-годишна възраст.

От РЗИ-Хасково апелираха, че децата на 6, 7, 12 и 17-годишна възраст подлежат на задължителните имунизации в календарната година. Родените в края на годината може да направят ваксините по-рано, без да изчакват датата на раждане.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Ба
    БахМамаМу
    27 -2
    14:49, 2 май 2024
    Едно време му викахме магарешка кашлица и нямаше никакви драми.Сега е голям потрес ако кихнеш някъде
    • Бе
      Беше то
      18 -2
      18:13, 2 май 2024
      Едно време кашляхме като магарета,пиехме мляко от магарица и кръв от костенурка,и без ваксини пак сме живи!
Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини