От х:

Днес в x:

6 °C

Причинителят на коклюш се превръща в супербактерия, преупреждават учени

Започва като обикновена настинка, но не свършва като такава. Магарешка кашлица, известна още като „100-дневна кашлица“ - коклюш, е силно заразна бактериална болест, която заразява милиони хора по света, убивайки десетки хиляди всяка година.

Ваксините, които ни предпазват от причинителя на коклюша Bordetella pertussis, съществуват още от средата на 20 век. За съжаление обаче Bordetella pertussis изглежда се променя.

В новото първо световно изследване екип от австралийски учени е открил, че щамовете на Bordetella pertussis се адаптират към настоящата ацелуларна ваксина (ACV), използвана в Австралия, която е подобна на ваксините, използвани за магарешка кашлица в други страни по света., съобщава Science Alert.

„Установихме, че щамове Bordetella pertussis се развиват, за да подобрят преживяемостта си, независимо дали човек е ваксиниран или не“, обяснява микробиологът Лоранс Луу от UNSW.

"Казано по-просто, бактериите, които причиняват магарешка кашлица, стават по-добри в укриването и по-добри в храненето - те се превръщат в супербактерия."

Според откритията, изследваните щамове произвеждат повече протеини, свързващи хранителни вещества и транспортни протеини, но по-малко имуногенни протеини, в сравнение с предишни изследвания на бактерията.

Изследователите твърдят, че тези нови промени в Bordetella pertussis означават, че бактериите могат да бъдат „метаболитно по-подходящи“ от предишните поколения и могат по-ефективно да усвояват хранителните вещества от гостоприемниците, като избягват реакциите на имунната система на гостоприемника.

Освен това, тъй като еволюиращите форми може да не предизвикват имунната реакция в голяма степен, възможно е хората да пренасят инфекцията без да осъзнават, тъй като ще се проявят по-малко симптоми.

„Бактериите все още може да ви колонизират и оцеляват, без да причиняват болестта“, казва Луу.

"Вероятно не бихте разбрали, че сте заразени с магарешка кашлица, защото нямате симптомите."

Новото проучване се основава на множество открития, направени от изследователи на UNSW през последните години, включително откритието, че щамовете Bordetella pertussis в Китай се развиват чрез селекционен натиск и че щамовете без повърхностен протеин, наречен пертактин (към който са насочени ваксините против коклюш), имат еволюционно предимство.

Всичко това звучи доста страшно, а най-новото проучване на супербактериите като цяло показва, че те вече са отговорни за разболяването на 3 милиона души в САЩ всяка година, като около 35 000 от тях не преживяват заразата.

Екипът на UNSW казва, че няма нужда от паника относно коклюша. Bordetella pertussis все още не е супербактерия и настоящите ваксини все още действат. Но изследователите подчертават, че следва да бъдат разработени нови ваксини в следващите пет до 10 години, за да се противопоставят на промените с Bordetella pertussis.

"В момента ваксините все още са много ефективни срещу настоящите щамове", каза Луу пред The ​​Sydney Morning Herald.

"В бъдеще ще се нуждаем от нова ваксина за борба с тези щамове, тъй като те продължават да се развиват."

Коментари в сайта

Хороскоп за 01.04.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Прекалено припрени и раздразнителни сте днес. Неприятното е, че това може да се отрази на работата ви, която също е с променлив успех. Тъкмо сега не позволявайте да ви влияят емоции, имате шансове за реализация на професионалното поприще. Взимате решение, което ще се окаже много важно за бъдещето ви.
01 апр 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Можете, ако искате да вникнете и съдействате за решаването на чужди проблемите, от вас зависи да го направите. Това ще ви превърне в уважаван и търсен съветник. А вие на свой ред не бягайте от тези, които щедро ви предлагат подкрепата си. Ще ви е необходима, предвид целите, които си поставяте.
01 апр 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Може би най-сетне ще успеете да разрешите въпрос, който отдавна ви занимава. Изпитвате остра необходимост от промяна и същевременно не знаете кое точно да промените. Едно от решенията е просто да освежите обстановката в жилището си като разместите мебелите или промените цвета на стените.
01 апр 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Днес зарадвайте приятно семейството си, без да се притеснявате, че ще пострада бюджета ви. С желание сте да задълбочите връзката си, но за това е нужно да балансирате поведението си, като не изпадате в крайности. Имате много път да извървите заедно. Личността ви ще стане интересна и за други от противоположния пол.
01 апр 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Едно предизвикателство ще ви мобилизира и мотивира да дадете всичко от себе си. Приятелите ви ще се отзоват на нуждите ви, но вие сте длъжни да не забравяте този жест. Допълнителни доходи ще ви позволят да осъществите мечтано пътуване или да заделите таксата за обучението на децата. Пазете нервите си.
01 апр 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Приведете в активност себе си, и ако може хората около вас. Денят е важен със свършената работа и с посланията, които ще дадете на света. Обърнете внимание на онези въпроси, които до сега са стояли на втори план и въпреки затрудненията си ги решете. Приятел има нужда от съдействието ви, не му отказвайте.
01 апр 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Денят е благоприятен за изглаждане на недоразумения с хората около вас. Разумно е да се извините, щом сте сгрешили и да продължите ведро напред. Възможно е да срещнете човека, когото отдавна търсите. Става дума за любов, но не бъдете прибързани. Работното място ще ви предложи нови предизвикателства.
01 апр 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Притежавате завидна издръжливост и се оказвате по-устойчиви от околните на всякакви затруднения. Проблем може да се окаже обаче нещо, което е трябвало отдавна да свършите и не сте успели. Намерете време за всичките си ангажименти, като не подценявате нито един от тях. Вечерта ще се окажете на място, където ще сте обградени с внимание.
01 апр 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
В добро настроение ще премине денят ви, насищайки атмосферата около себе си с ведрина и хубави емоции. Добронамерени сте и сте готови да помагате на всеки, имащ нужда от подкрепата ви. Можете да го постигнете с конкретни дела, като се съобразите с желанията им. Това ще ви спечели уважение и привързаност.
01 апр 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Амбицирани сте да се справите без отлагане с въпроси, които ви създават притеснения и ще го направите. Паралелно с това, със самочувствие и в добро състояние на духа, ще налагате идеите си, убедени в правотата им. Бъдете гъвкави и не поставяйте условия там, където срещате съгласие.
01 апр 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Денят ви ще премине според очакванията, разбира се с малки изключения. За да елиминирате неприятните изненади бъдете толерантни и по-смирени. Има какво да научите от онези, които не одобрявате. Можете да имате повече, стига да не стигате до крайности в мисленето и поведението си.
01 апр 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Шансовете да завоювате сърцето на желания човек днес са огромни, за това не губете време. Направете най-оптимистичния план и го изпълнете докрай. Възможно е да не се придържате към него и да импровизирате. Важното е да бъдете себе си. Доверете се на интуицията си. Едва ли ще ви подведе.
01 апр 2020
Последни новини