От х:

Днес в x:

17 °C

Серният диоксид и човешкото здраве: Какви са фактите?

Серният диоксид е основен замърсител на въздуха и оказва опасно въздействие върху човешкото здраве.

Едно международно изследване от август миналата година, нареди България в топ 20 на най-големите замърсители със серен диоксид в света. Тези дни бе съобщено, че пределно допустимите норми на серен диоксид отново са надхвърлени двойно в Перник. 

Какво представлява серният диоксид?

Серният диоксид - съединение на сяра с кислород в състав SO2 - при нормални условия е безцветен газ с характерна остра миризма на горяща клечка кибрит. Той е реактивен замърсител на въздуха, тоест лесно взаимодейства с други вещества. Разтваря се във вода като образува нестабилната серниста киселина.

Най-чести източници на емисиите серен диоксид са от изгарянето на изкопаеми горива, съдържащи сяра, като въглища и нефт и естествената вулканична активност. Антропогенното замърсяване със сяра обаче надвишава два пъти природното.

Повечето серен диоксид във въздуха идва от изгарянето на въглища и нефт в електроцентралите. Емитира се и от влакове, големи кораби и всякакви двигатели, които са на гориво с високо съдържание на сяра.

Графиката представлява съвкупност от оценки за минали и бъдещи антропогенни глобални емисии на серен диоксид. Оценките на Cofala et al са за проучвания на чувствителността на политиките за емисиите SO2, CLE: за действащото законодателство, MFR: за максимално възможното намаление. RCPs (представителни пътища на концентрациите). Данните се използват в симулации за последния (2013-2014) 5-ти доклад на IPCC. 

Серният диоксид се използва като консервант за някои плодове и зеленчуци като се превръща в течност под налягане.

SO2 и други серни оксиди могат да реагират с други съединения в атмосферата, за да образуват фини частици, които намаляват видимостта и образуват смог.

Серният диоксид и азотните оксиди реагират с вещества в атмосферата и образуват киселинни дъждове.

SO2 е токсичен и представлява заплаха за здравето на хората, животните и растенията. Различните животни реагират различно - плъховете са най-устойчиви, а морските свинчета са най-чувствителни, човекът е по средата между двата вида. 

Как влияе серният диоксид на човешкото здраве? Симптоми

Серният диоксид дразни кожата и лигавиците на очите, носа, гърлото и белите дробове.

Чести симптоми са болка при дълбоко вдишване, кашлица, дразнене в гърлото и затруднено дишане. Високите концентрации на SO2 могат да повлияят на белодробната функция, да влошат пристъпите на астма и съществуващите сърдечни заболявания при чувствителните групи. 

Симптомите на отравяне със серен диоксид са хрема, кашлица, дрезгавост, силна болка в гърлото. При вдишване на серен диоксид с по-висока концентрация - задушаване, нарушение на речта, затруднено преглъщане, повръщане, остър белодробен оток. Този газ може да реагира и с други химикали във въздуха и да се промени до малка частица, която може да попадне в белите дробове и да причини подобни ефекти. Подозира се, че излагането на високи концентрации серен диоксид може да причини генетични дефекти. Систематичен преглед от 2011 г. заключава, че излагането на серен диоксид е свързано с преждевременно раждане.

Доказателствата относно хроничната интоксикация са противоречиви, понякога, дори честото излагане на по-високи концентрации не изглеждат толкова вредно, колкото непрекъснато излагане на по-ниски, по-поносими концентрации, според изследване, публикувано в Arch. Indust. Hyg. & Occupational Med.

Какво се случва, когато се излагаме на серен диоксид?

Краткосрочно:

Краткосрочното дишане на серен диоксид може да причини:

• Изгаряне на носа, гърлото и белите дробове
• Затруднено дишане
• Увреждане на дихателната система
• Излагането на много високи нива на серен диоксид може да бъде опасно за живота.

Дългосрочно:

Дългосрочното излагане на серен диоксид може да причини:

• Промени във функцията на белите дробове
• Намалена плодовитост при жените и мъжете
• Загуба на обоняние
• Главоболие и виене на свят
• Гадене и повръщане
• Бронхит и задух

Кой е изложен на риск? 

Чувствителните към серен диоксид са:

  1. Хората с белодробни заболявания като астма, хроничен бронхит и емфизем обикновено имат по-сериозни последици за здравето при по-високи нива на SO2.

  2. Децата са изложени на по-висок риск от излагане на SO2, защото белите им дробове все още се развиват. Освен това е по-вероятно да имат астма, която може да се влоши при излагане на SO2.

  3. Възрастните хора може да бъдат по-силно засегнати от излагане на SO2, вероятно защото по-често имат предшестващи белодробни или сърдечно-съдови заболявания.

  4. Активните хора от всички възрасти, които спортуват или работят на открито, имат по-висока експозиция на серен диоксид, отколкото хората, които са по-малко активни.

Кредит: EPA

Какви са въздействието върху околната среда на SO2 и други серни оксиди?

При високи концентрации газообразните SOx могат да навредят на дърветата и растенията, повреждайки листата им и намалявайки растежа им като отравят почвата.

SO2 и другите серни оксиди могат да допринесат за образуването на киселинни дъждове, които са опасни за чувствителните екосистеми.

Пределно допустимата концентрация (ПДК) на серен диоксид

Според "Наредба № 2 за пределно допустимите концентрации на вредни вещества в атмосферния въздух на населените места", Държавен вестник, брой 43 от 27.V, пределно допустимите концентрации на серен диоксид във въздуха са:

• средногодишно 0,05 мг/куб. м;

• средноденонощно 0,15 мг/куб. м;

• максимално еднократно 0,50 мг/куб. м;

Проблемът е, че според проучване, публикувано в The Lancet, средният праг за възприятие на миризмата може да надвиши ПДК (21 мг/м3), а при някои хора прагът е значително по-висок от средната стойност. Следователно може да се очаква, че използването на широко разпространените филтриращи респиратори ще доведе до прекомерно излагане на серен диоксид заради закъсняла подмяна на газовите филтри и въобще за използването на някакви защитни мерки. Затова е добре да се съобщава навреме за повишаването на нивото на серен диоксид и да се използва много по-ефективна промяна в технологиите и колективната защита.

Източник: offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 27.05.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Направете така днес, че от всяко нещо, което научавате да извличате нещо полезно за личното си усъвършенстване. Денят ви ще е наситен с емоции, повечето приятни и повод за това ще е работата ви и свързаните с нея хора. Успявате с всеки да намерите общ език и това значително улеснява общуването ви. Контактите, които ще осъществите днес ще са ви от голяма полза за в бъдеще.
27 май 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Отговорността на работното място днес ще е голяма, тъй като вие ще трябва да взимате решенията по определен въпрос. Естествено можете да разчитате на способността си разумно да преценявате ситуацията, но не подценявайте и съветите на хората около вас. Постигате впечатляващи резултати в нова област, за която дори не сте и предполагали.
27 май 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Не пестете труда си, усърдието ви ще се възнагради с професионални успехи и приятни емоции. В обкръжението ви има някой, който е с добри намерения и таи надежди към вас. Дайте воля на желанието си да разпуснете и да наситите душата си с приятни изживявания. Пазете се от настинка, не стойте на течение.
27 май 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Професионалните ви изяви днес ще повишат популярността ви и направят възможно по-бързото ви издигане в йерархията. Ще се съобразяват с решенията ви, което означава и по-големи отговорности. Вие от своя страна ще положите усилия, за да се приспособите към новите условия. Приятна изненада от скъп на сърцето ви човек.
27 май 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Новите идеи, които господстват на работното ви място напоследък няма да подминат и вас. Наистина има с какво да допринесете в тази област, но ще трябва да изложите по-обосновано вижданията си. Не се надявайте че първоначалните отзиви ще бъдат блестящи. Ще трябва да си извоювате нови позиции. Получавате пълна подкрепа от близките си.
27 май 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Въоръжете се с търпение при работата си днес, само така ще успеете да изпълните плановете си за деня. В личен план няма за какво да се притеснявате. Вашият партньор се отнася с разбиране и подкрепа към нещата, които ви вълнуват. Намерете повече време за него. Вечерта ще имате възможност да проведете отдавна отлаган разговор.
27 май 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Делови причини могат да променят плановете ви за деня. Решаване на финансов въпрос ще ви направи активни, но случаят не е за изпускане. Амбицирани сте да дадете всичко от себе си, осигурявайки си по-добра печалба. Близките ви ще поемат от грижите по дома, предвид заетостта ви.
27 май 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Околните ще ви изненадат приятно и по елегантен начин. Ще погледнете от друг ъгъл на проблемите на близките си и може би ще намерите добро решение за тях или поне ще ги накарате да се замислят. Дайте шанс на човек, към когото сте резервирани. Моментът е подходящ да се сдобрите.
27 май 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Нетърпеливи сте да споделите идеите си с хората, с които можете да ги осъществите. Денят ще ви предложи изненади, от вас зависи те да са приятни. Не бързайте да давате оценка на нечии труд, запазете мнението си за по-късно, когато резултатите ще са вече известни.
27 май 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Вълнувате се прекалено много от предстоящо събитие, и се задоволявате да правите само незначителни неща. Чувствате се объркани и неспособни да вземете сами важно решение. Спасението е не да отбягвате околните, а да споделите с тях тревогите си. Ще се изненадате колко много ще ви помогнат.
27 май 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Можете да получите доста добра оферта за работа днес или пък очаквайте благоприятно развитие на професионалните си дела. Всичко свързано с работата ви днес ще бъде положително. Материалното изражение на благоприятното стечение на обстоятелствата също е внушително. Може би днес ще успеете да покриете дълговете си(доколкото ги имате) и да си позволите позабравени удоволствия.
27 май 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Консултирайте се по делови въпроси, ако информираността ви не е достатъчна, за да не допуснете грешки. Не режете мостовете с онези, с които пътищата ви се разделят. Някога отново пак ще се срещнете и ще продължите заедно напред, такава е съдбата ви. Тенденция към стабилизиране на финансовото ви положение ще се задълбочи.
27 май 2020
Последни новини