От х:

Днес в x:

8 °C

Съдадоха най-бързо въртящия се обект, за да измерват квантовите сили в нищото

Учените създадоха най-бързо въртящия се предмет, правен някога, което ги доближава до възможността да измерват мистериозните квантови сили, които действат в "нищото".

Въпросният рекорден обект е мъничко парче силициев диоксид, и екипът смята, че ще успее да го използва, за да открие невероятно малки количества привличане, причинени от "триене" във вакуум.

Науката за нищото бързо се превръща в голямо нещо във физиката, докато се стремим да разберем как действа Вселената в нейните основи.

Изследователите сега са доволни от факта, че празното пространство изобщо не е празно - всъщност е пълно с квантови колебания, които едва сега се учим как да откриваме. Но ние все още се борим да намерим достатъчно чувствителни инструменти за измерване на тези малки сили.

Преди няколко години изследователи от университета Пърдю в САЩ направиха крачка напред, като разработиха метод за измерване на въртящия момент, или усукваща сила, действаща върху мъничко продълговато парче диамант.

"Промяната на ориентацията на нанодиаманта доведе до усукване на поляризацията на лазерния лъч", обясни през 2016 г. физикът Тонгканг Ли. "Торсионните везни са изиграли историческа роля в развитието на съвременната физика. Сега оптично левитираният елипсоидален нанодиамант във вакуум осигурява нов наноразмерен торсионна везна, кояйто ще бъде многократно по-чувствителна."

Три години по-късно Ли и неговият екип заменят диаманта с миниатюрни топчета силициев диоксид с диаметър само 150 нанометра, които се държат на височина във вакуумна камера от 500-миливатов лазер. Като използват поляризирани импулси от втори лазер, учените карат малките силициеви топчета да се въртят.

И те се завъртяли с изумителните 300 милиарда оборота в минута, задминавайки достигнатото при предишни опити, при които била постигната едва една пета от тази скорост.

Рекордът сам по себе си е нещо, но истинската цел изследователите е да подобрят чувствителността на измерванията.

Този експеримент всъщност е продължение на друг, който е на векове. И при него била определена гравитационната константа, която играе ключова роля в днешната физика.

В края на 18 век британският учен Хенри Кавендиш решава да експериментира с твърди тела законите на Нютон и да измери силата на гравитацията. За целта използва две двойки оловни сфери, балансирани в двата края на 1,8-метров лост. Той бил окачен на жица близо до втора двойка тежкести, фиксирани на място. Измерване на торсията на жицата дава първата реална мярка на гравитационна константа.

Тази нова, наноразмерна версия на експеримента на Кавендиш може да бъде толкова чувствителна, че теоретично би могла да се използва за измерване на слабия ефект на Казимир.

"Бързо въртящата се неутрална наночастица може да преобразува квантовите и термичните вакуумни колебания в радиационна емисия“, пишат изследователите в своя доклад.

"Поради това електромагнитният вакуум се държи като сложен флуид и ще упражнява въртящ момент на триене върху наноротора."

Силата на усукване се измерва в единици, наречени „нютон метри“, където един нютон метър е сила един нютон, приложена към точка на лост, дълъг един метър.

Експеримент през 2016 г. разработи метод, който е толкова чувствителе, чр може да измери въртящия момент около 3 х 10 ^ -24 нютон метра, но процесът изисква температури част от градуса над абсолютната нула.

Ли и неговият екип успяват да измерят въртящ момент едва 1,2 х 10 ^ -27 нютон метра при стайна температура.

В бъдещи експерименти, вариращи в състава на въртящия се материал, както и факторите на околната среда, като температура и предмети в близост, биха могли се измерят тези най-ниски енергии.

Това изследване е публикувано в Nature Nanotechnology.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 23.02.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Подходящо е за вас да си останете вкъщи и да си починете от напрежението през изминалата седмица. Има всички шансове за успех, тъй като околните имат нужда от същото и никой няма да ви пречи. Обърнете внимание на здравето си, моментът е добър за разтоварващи диети и спорт. Живейте според собствените си изисквания.
23 фев 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Разговорите и срещите ще носят добри плодове, а някъде измежду приятелите се спотайва някой, чиито чувства надхвърлят границите на приятелството. Ако все пак се решите да превърнете флирта в любовен роман, премислете пет пъти дали си струва да жертвате добър приятел за мимолетна любовна авантюра. В дома ви разправиите около парите могат да породят враждебност. Можете да посмекчите конфликта и дълбоките разриви при условие, че управлявате по-разумно домашния бюджет.
23 фев 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Този ден ще премине под знака на емоциите за представителите на Близнаци. С каквото и да се заемете неминуемо очаквайте различните настроения да властват около вас днес и често може да ви се налага да внасяте необходимото равновесие. Разбирате се чудесно със сърдечния партньор, подкрепяте го в начинанията му и той оценява усилията ви.
23 фев 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Бликате от енергия и жизнеността ви е заразителна за околните. Изкушавате се да нарушите правилата и точно днес това най-вероятно ще ви донесе успех. Не се впускайте в твърде рисковани начинания без да сте сигурни в себе си. Някои от вас подновяват предишна емоционална връзка, което обаче не е за препоръчване.
23 фев 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Като истински бойци, ще се възползвате от всяка ситуация, извличайки максимална полза за себе си. Без да бягате от проблемите, ще поемате отговорности и ще търсите подходящи начини за справяне с тях. Не отказвайте предложена ви помощ, вие също се нуждаете от внимание и отдих.
23 фев 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Развитията в последно време ще ви подтикнат да направите промени в живота си, за да стане той по-привлекателен и спокоен. Не е нужно да поемате и още отговорности, прагматично ги разпределете с околните. Приемете готовността им да ви помогнат. Това ще ви облекчи и освободи време за развлечения.
23 фев 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Важен ангажимент ще ви принуди да станете по-активни и действени. Умората няма да ви тежи, защото очакванията ви са големи. И с право. Ще подобрите финансовото си състояние и ще планирате бъдещите си проекти. Бъдете мили с роднините си. Те също се стараят, до колкото могат да ви бъдат полезни.
23 фев 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Предстои ви кратко пътуване, което ще ви подейства обновяващо. Имате нужда от разнообразие и презареждане с енергия, така че не го пропускайте. Не се тревожете за работата си или за каквото и да било, забавлявайте се, и с радост ще установите, че нещата са се подредили така както вие ги желаете.
23 фев 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Помързелувайте днес и си починете добре. Никакви спешни ангажименти няма да изникнат, нито ще се налага да спорите с близките си. Просто условията за отдих са идеални, а как ще ги оползотворите е само ваш "проблем".
23 фев 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Не бъдете безразлични към чувствата на околните и не ги изолирайте от живота си. С някои от тях имате по-задълбочени взаимоотношения, които би трябвало да ви носят наслада, а не отегчение. Не налагайте мнението си, бъдете търпеливи и отстъпчиви. С чужда помощ ще приключите своя задача и ще ви остане време за почивка.
23 фев 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще помогнете на някого по-бързо да се справи с проблема си, като споделите собствения си опит и го накарате да се довери на вътрешния си усет. Ще уважавате онези, които оспорват разбиранията ви. Това ще ви накара да се почувствате доволни от себе си, защото сте уважили правото на личен избор и свободна воля.
23 фев 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Занимания на открито и пътуване с приятели може би ще удовлетвори страстта ви към приключения. Не се притеснявайте дори и да не сте в предни позиции на инициативата, това е чудесен повод да се разтоварите. Едва ли ще отхвърлите предложение за среща с някой, който не спира да ви вълнува.
23 фев 2020
Последни новини