От х:

Днес в x:

7 °C

Колко убива в Европа и у нас замърсяването с фини прахови частици и серен диоксид - ново изследване

Ограничаването на замърсяването на въздуха до препоръчваните от СЗО нива може да предотврати 50 000 преждевременни смъртни случая годишно в Европа, съобщиха АФП и фондация "Томсън Ройтерс".

Учени сравниха повече от 800 града по риска от ранна смърт, предизвикана от два разпространени замърсителя - азотен диоксид, изхвърлян от автомобилите, и фините прахови частици, каквито се образуват от дим, прах и сажди. Изследването е публикувано в списание "Лансет планетари хелт".

Сравнителни схеми показват положението в градовете и данни за качеството на въздуха.
"Градовете са центрове на замърсяването на въздуха" - каза ръководителят на изследването Марк Нюуанжън от Института по глобално здраве в Барселона. Той добави, че се надява изследването им да допринесе хората да осъзнаят опасността от "тихия убиец".

Учените са използвали конкретни данни за качеството на въздуха за всеки град, за да изчислят какъв процент смъртни случаи може да бъде приписан на излагането на азотен двуокис и на фините прахови частици. Около 51 000 преждевременни смъртни случая от фини прахови частици и 900 от азотен диоксид могат да бъдат предотвратени годишно, ако замърсяването влезе в нормите, определени от СЗО.

Средно 84 процента от населението в градовете е изложено над препоръчваните от СЗО норми за праховите частици и 9 процента за азотния двуокис.

Препоръчваната от СЗО граница за частиците PM2,5 е 10 микрограма/м3.

Мадрид оглавява списъка на жертвите заради азотен двуокис със 7 процента от смъртните случаи, причинени от този замърсител. Следват Антверпен, Торино, Париж и Милано.

Градове в долината на река По в Италия, Южна Полша и Източна Чехия са с най-висок риск от смърт заради замърсяване на въздуха с фини прахови частици с източник промишленост или отопление.

Северноевропейски държави като Исландия, Норвегия и Швеция са с градовете с най-ниска смъртност заради замърсяване на въздуха.

София е на 81-о място по предотвратими преждевременни смъртни случаи заради замърсяване с фини прахови частици - 980 при най-ниско ниво и 528 при спазена норма на СЗО, а Перник - на 133-о съответно с 69 и 32. Средното годишно ниво на фините прахови частици за София е 17.0, за Перник и Видин 15,3, за Хасково 14,5, а за Русе - 14,2. В изследването са обхванати и други български градове. Данните за тях могат да бъдат видени на адрес isglobalranking.org/ranking/bulgaria.

Около седем милиона души умират преждевременно в света всяка година заради мръсен въздух. Затова ООН призова рискът от него да бъде считан за въпрос на човешки права.
Изследването насочва към скрития ефект на замърсяването на въздуха в градовете върху здравето. Специалистите призовават градските власти да вземат мерки за намаляване на използването на изкопаеми горива, насърчаване на по-екологичен транспорт и да инвестират в зелени пространства.

Източник: Haskovo.NET

Коментари в сайта

Хороскоп за 06.03.2021

Хороскоп за Овен

Овен
С удоволствие ще се включите в организирането на събитие, на което очаквате да срещнете хора, с които не сте виждали от дълго време. По много причини ще привличате интереса към себе си, но най-вече заради работата, която сте свършили. Намеренията ви са прозрачни и това се вижда от всички.
06 мар 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Не позволявайте на емоциите да определят отношението към работните ви ангажименти. Покажете на дело професионалните си умения, абстрахирайки се от личните си пристрастия и настроение. Няма да ви липсва енергия, разпределете силите си и ще успеете. Финансови придобивки от хонорари, рента или други възнаграждения.
06 мар 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Няма да ви липсват отлични възможности за себеизява и ползотворни контакти. Сега е момента за поставянето на амбициоз-ни цели и за работа по постигането им. В партньорство с колегите си ще стигнете до важни решения, които ще дадат очакваните ре-зултати. Някои от вас вероятно се колебаят относно предстоящо пътуване. Обмислете го от всички страни за да не останете неприятно изненадани.
06 мар 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Не се притеснявайте да обмисляте в дълбочина. Ако се уверите, че всичко е здраво, честно и коректно, то непременно ще стигнете до добри резултати. Ако не проверите всичко, има възможност да се провалите. Изявени шансове за тези, които се занимават с психология и окултизъм. Може да стигнете до духовни прозрения. По-сериозни проблеми могат да настъпят в дома и семейството.
06 мар 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Шанс за изява, било на работното място или в друга сфера, където ще покажете умения и адекватно справяне със ситуацията. Ще подобрите отношенията си с хора, които желаете за свои приятели, или ще финализирате търговска сделка. Активни и делови, ще се посветите на целите си и ще ги реализирате.
06 мар 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Потънали сте в отдаденост на професионалната си работа. Това нарушава спокойният ви ритъм, внася и напрежение, но със сигурност си заслужава. Плановете ви бавно, но сигурно вървят към реализация. Желанието ви за разнообразие и забавления ще ви срещнат с нови хора и ще променят отношението ви към спорни въпроси.
06 мар 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Посветете се на задачите си, които повече не търпят отлагане. Възможно е объркване и е нужно по-внимателно да обмисляте ходовете си. Ще успеете, но с цената на какво, зависи само от вас. Вслушвайте се в интуицията си, ще ви подскаже верния път. Не прибързвайте и правете добре нещата.
06 мар 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Въпреки възможните неблагоприятни обстоятелства почивните ви дни ще надхвърлят очакванията ви. Не пропускайте възможността да прекарате времето си сред близки приятели. Прави ви впечатление повишеното внимание, което получавате от човек от обкръжението ви. Ще бъдете приятно изненадани и за в бъдеще.
06 мар 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ако имате избор за това какво да изберете за да направите деня си интересен, то най-напред се допитайте до себе си. Оставете настрана проблемите, които ви пречат да се отпуснете. Имате нужда да забравите, дори за ден, тревогите и да се възстановите пълноценно. Ще преоткриете отново добър приятел и това ще ви донесе повече настроение.
06 мар 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Благоприятно развитие на делата ви ще ви даде повод да празнувате. Склонни сте към отпускане, а точно днес не бива да си ги позволявате. Близките ви гласуват пълно доверие, което допълнително ви стимулира. Проявеното съчувствие е израз на съпричастност и това се помни дълго.
06 мар 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Затрупани сте с домашни задължения и няма да може да отделите много време за себе си, а имате нужда. Преценете дали работата по дома е толкова важна и дали ще можете да се справите с упреците на близките си, ако решите да я пренебрегнете. Финансови постъпления може да ви помогнат да се справите по-лесно с броженията у дома.
06 мар 2021

Хороскоп за Риби

Риби
С прагматичен подход ще накарате обстоятелствата да работят за вас, но не влизайте в конфликт с близките си. От способността ви да отстъпвате ще зависят добрите отношения с тях и паралелно с това не позволявайте на никого да се качва на главата ви. Радостни вълнения, свързани с лични постижения или на близък човек.
06 мар 2021
Последни новини