От х:

Днес в x:

7 °C

Открито е „липсващото звено“ в процес, който води до ледников период на Земята

Ново проучване разкрива дългогодишна климатична загадка и дава представа за това как нашата планета може да се промени в бъдеще. Учените твърдят, че са открили „липсващото звено“ в процес, който води до ледников период на Земята.

Разтопяването на айсбергите в Антарктика са от ключово значение, предизвиквайки верига реакции, които тласкат Земята в продължителен период от ниски температури, отбелязват изследователите от Университета в Кардиф.

Констатациите са публикувани в Nature от международен екип учени от университети по целия свят.

Отдавна е известно, че циклите на ледниковия период се сменят заради периодичните промени в земната орбита на Слънцето, което впоследствие променя количеството слънчева радиация, достигаща до повърхността на Земята.

Досега обаче бе загадка как малките вариации в слънчевата енергия могат да предизвикат такива драматични промени в климата на Земята.

В своето проучване екипът предполага, че при определено положение на орбитата на Земята около Слънцето антарктическите айсберги започват да се топят все по-далеч от Антарктида като по този начин изместват огромни количества сладка вода от Южния океан в Атлантическия океан.

Тъй като Южният океан става по-солен, а Северният Атлантик с по-сладка вода, мащабните модели на циркулация в океана започват да се променят драстично, извличайки въглеродния диоксид от атмосферата и намалявайки така наречения парников ефект.

Това от своя страна тласка Земята в ледников период.

Като част от своето проучване учените използват различни техники за изясняване какви са били климатичните условия в миналото, които включват идентифициране на малки фрагменти антарктически скали, попаднали в открития океан от разтопени айсберги открити от Експедиция 361 на Международната програма за изследване на океана (IODP - International Ocean Discovery Program).

Скалните фрагменти са получени от седименти, представящи над 1,6 милиона години история и един от най-дългите подробни архиви на антарктическите айсберги. 

Изследователите установяват, че тези депозити, известни IRD (Ice-Rafted Debris), показват последователно промените в дълбоководната циркулация на океана, която може да се реконструира от химическия съста на малките дълбоководни фосили, наречени фораминифери.

Екипът също така използва нови симулации на климатични модели, за да провери своята хипотеза, установявайки, че айсбергите могат да пренесат огромни обеми сладка вода.

„С учудване установихме, че тази връзка съществува пред и след настъпването на всяка ледникова епоха през последните 1,6 милиона години. Подобна водеща роля на Южния океан и Антарктида в глобалния климат се предполагаше, но да се види толкова ясно в геоложките свидетелства бе много вълнуващо”, споделя водещият автор на изследването Айдън Стар (Aidan Starr) от Университета в Кардиф.

„Нашите резултати предоставят липсващата връзка към това как Антарктида и Южният океан са реагирали на естествения ритми на климатичната система, свързани с нашата орбита около Слънцето", обяснява професор Иън Хол (Ian Hall), съавтор на изследването и съръководител на експедицията на IODP

През последните 3 милиона години Земята редовно попада в условия на ледников период, но в момента се намира в междуледников период, при който температурите са по-топли.

Въпреки това, поради повишените глобални температури в резултат на антропогенни емисии на CO2, изследователите предполагат, че естественият ритъм на ледниковите цикли може да бъде нарушен, тъй като Южният океан вероятно ще стане твърде топъл, което ще накара антарктическите айсберги да стигнат достатъчно далеч, за да предизвикат промени в циркулацията на океана необходими за развитието на ледников период.

Професор Хол се надява резултатите от работата на колектива да се използват, за да се разбере как нашият климат може да реагира на антропогенни климатични промени в бъдеще.

Източник: nauka.offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 28.02.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Днешният ден едва ли ще ви изненада с нещо, но ако решите да положите малко повече усилия може би ще изненадате себе си. Някои от вас имат възможност да постигнат нещо, към което отдавна се стремят и точно днес това ще ви се отдаде много по-лесно от когато и да било друг път. Сигурно знаете за какво става дума и ако имате късмет ще се сетите навреме за да го направите.
28 фев 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Ще се радвате на добро сътрудничество с деловите си партньори. Не отлагайте среща с важен за вас човек. Сега е момента да действате по-открито и да покажете това, на което сте способни. Даденостите съвпадат с желанията ви и не ви остава нищо друго, освен да действате.
28 фев 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Всичко, което правите днес ще ви носи удовлетворение, защото се отнасяте към него с предпочитание. Контролирайте емоциите си и не допускайте да пропуснете нещо важно заради невъздържаност или недобре преценена ситуация. Радвайте се на малките неща, не бъдете максималисти.
28 фев 2021

Хороскоп за Рак

Рак
В основата на компромисите днес се корени успешната ви работа. Независимо с какво се занимавате, бъдете готови да се съгласявате с мнението на околните и да се стараете да потушавате възможните конфликти. Това ще ви спести ценно време и доста главоболия. Постигате добри резултати в нещо, което предприемате сами. Следвайте намерението си докрай.
28 фев 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Работата ви днес ще върви с променлив успех. Влагате прекалено много емоции дори в дребни неща и това може бързо да ви изтощи. В личен план проявявате излишна упоритост, която може да влоши положението ви без да ви донесе никакъв положителен резултат. Дори да ви е трудно, постарайте се да говорите открито за нещата, които ви интересуват.
28 фев 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Необходимо ви е повече самочувствие и увереност в собствените сили, за да успеете да реализирате плановете си. Ще получите доста разумен съвет относно начина си на действие, за който трябва да сте благодарни. Не правете необмислени покупки.
28 фев 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Денят е успешен за онези от вас, които си търсят работа. Успявате да намерите предложения, които ви удовлетворяват и едва ли някой ще се учуди ако съвсем скоро смените работното си място. Във ваш плюс е че бързо се адаптирате към нови места и ситуации. Бързо установявате нови познанства, което още повече улеснява промените при вас.
28 фев 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Активни и уверени в себе си ще получите добра оценка за работата си и съответното възнаграждение за труда си. За сметка на това в личния си живот е възможно да изживеете разочарования. Помислете дали сте отговорили на нечии очаквания и чия е вината за разминаването ви с тях.
28 фев 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ще съобразите външните си изяви с духовните си потребности и така ще ги направите по-впечатляващи. Добрата реклама е най-голямата ви печалба днес. Очакванията на бизнесмените ще се доближат до реалността, само с малко изключени. Някои от делата ви ще ви изправят пред избор, който трябва да направите днес.
28 фев 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Не позволявайте на никой да ви пречи на успешния ви ход в реализиране на целите ви. Сътрудничеството ви с определени хора ще бъде ползотворно, но не бива да налагате на всяка цена мнението си. В противен случай рискувате да провалите нещо, което със сигурност върви към успех.
28 фев 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Очаква ви успешен ден, наситен с много срещи и разнородни контакти. Общуването е ваша стихия обаче затова няма да е чудно че успявате да постигнете значителни резултати в тази област. Не е трудно да ви повярва човек за каквото и да било, толкова е силна способността ви да убеждавате При това го правите с обаянието, характерно за Водолея.
28 фев 2021

Хороскоп за Риби

Риби
С общи усилия ще приключите проект или друга задача, еднакво интересна за вас и хората от обкръжението ви. Застанете на принципни позиции, когато се очаква да бъдат взети важни решения и не допускайте съмненията у някого да възпрат общия устрем. В крайна сметка ще се поздравите с повече свършена работа, което означава и по-добри доходи.
28 фев 2021

Случаен виц

Последни новини