От х:

Днес в x:

8 °C

Нова теория: На Луната може да има останки на динозаври

Изчезването на динозаврите все още предизвиква много противоречия и въпроси в научния свят. А някои теории относно това събитие изглеждат доста парадоксални.

Такава е хипотезата, изложена от научния писател Питър Бранън (Peter Brannen) в книгата му „Краят на света: Вулканични апокалипсиси, смъртоносни океани и нашето търсене да разберем миналите масови изчезвания на Земята“ (The Ends of the World: Volcanic Apocalypses, Lethal Oceans, and Our Quest to Understand Earth's Past Mass Extinctions).

Към неговата теория насочва вниманието в Twitter Мат Остин, който наскоро публикува фрагмент от книгата в своя акаунт.

Публикуваният откъс описва въздействието на астероида-убиец на динозаврите Чиксулуб, ударил Земята под най-смъртоносния ъгъл, е създало „дупка в атмосферата с космически вакуум“. Това кара скални късове от Земята да излетят в орбита, а "парченца от динозаври" може да са се смесили с останалите отломки, хвърлени в космоса, които след това да са паднали на Луната.

Теория на Бранън се подкрепя от геофизика Марио Реболедо (Mario Rebolledo). Книгата включва коментари от Реболедо: „Налягането на атмосферата пред на астероида започна да изкопава кратера, преди дори да е стигнал там“.

Когато астероидът докосна повърхността на земята, е непокътнат. Той е толкова масивен, че преминаването през атмосферата никак не му повlиява.

В книгата се казва, че сцената преди 66 милиона години, не е била далеч от това, което виждаме в холивудските филми, които обикновено показват искряща огнена топка, пресичаща небето.

„Когато астероидът се е сблъскал със земята, в небето над него, където трябвало да има въздух, скалата е пробила дупка в космическия вакуум в атмосферата“, обяснява Бранън.

„Когато небесата се устремиха, за да затворят тази дупка, огромни обеми почва са били изхвърлени в орбита и извън нея - всичко това за секунда или две от удара“.

„Това означава ли, че на Луната може да има малки парченца кости от динозаври“, пита Бранън.

И Реболедо отговаря: "Да, вероятно."

Досега обаче науката не е успяла да потвърди тази хипотеза. Но на Луната са намирани камъни със земен произход.

В момента учените знаят, че астероидът, унищожил динозаврите, е оставил кратер с ширина 193 километра в зоната на бедствието, изпарявайки скалата и хвърляйки в небето милиарди тонове сяра и въглероден диоксид. Целият живот в радиус от стотици километри от мястото на сблъсъка изгаря за броени минути. Междувременно облак прах от удара блокира слънчевите лъчи, което вероятно е предизвикало „ядрена зима“ с ниски температури и киселинни дъждове. Тези условия са унищожили 75% от тогавашните животински видове.

Източник: Did DINOSAURS beat man to the MOON?, Mail Online

Източник: nauka.offnews

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 28.02.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Днешният ден едва ли ще ви изненада с нещо, но ако решите да положите малко повече усилия може би ще изненадате себе си. Някои от вас имат възможност да постигнат нещо, към което отдавна се стремят и точно днес това ще ви се отдаде много по-лесно от когато и да било друг път. Сигурно знаете за какво става дума и ако имате късмет ще се сетите навреме за да го направите.
28 фев 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Ще се радвате на добро сътрудничество с деловите си партньори. Не отлагайте среща с важен за вас човек. Сега е момента да действате по-открито и да покажете това, на което сте способни. Даденостите съвпадат с желанията ви и не ви остава нищо друго, освен да действате.
28 фев 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Всичко, което правите днес ще ви носи удовлетворение, защото се отнасяте към него с предпочитание. Контролирайте емоциите си и не допускайте да пропуснете нещо важно заради невъздържаност или недобре преценена ситуация. Радвайте се на малките неща, не бъдете максималисти.
28 фев 2021

Хороскоп за Рак

Рак
В основата на компромисите днес се корени успешната ви работа. Независимо с какво се занимавате, бъдете готови да се съгласявате с мнението на околните и да се стараете да потушавате възможните конфликти. Това ще ви спести ценно време и доста главоболия. Постигате добри резултати в нещо, което предприемате сами. Следвайте намерението си докрай.
28 фев 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Работата ви днес ще върви с променлив успех. Влагате прекалено много емоции дори в дребни неща и това може бързо да ви изтощи. В личен план проявявате излишна упоритост, която може да влоши положението ви без да ви донесе никакъв положителен резултат. Дори да ви е трудно, постарайте се да говорите открито за нещата, които ви интересуват.
28 фев 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Необходимо ви е повече самочувствие и увереност в собствените сили, за да успеете да реализирате плановете си. Ще получите доста разумен съвет относно начина си на действие, за който трябва да сте благодарни. Не правете необмислени покупки.
28 фев 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Денят е успешен за онези от вас, които си търсят работа. Успявате да намерите предложения, които ви удовлетворяват и едва ли някой ще се учуди ако съвсем скоро смените работното си място. Във ваш плюс е че бързо се адаптирате към нови места и ситуации. Бързо установявате нови познанства, което още повече улеснява промените при вас.
28 фев 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Активни и уверени в себе си ще получите добра оценка за работата си и съответното възнаграждение за труда си. За сметка на това в личния си живот е възможно да изживеете разочарования. Помислете дали сте отговорили на нечии очаквания и чия е вината за разминаването ви с тях.
28 фев 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ще съобразите външните си изяви с духовните си потребности и така ще ги направите по-впечатляващи. Добрата реклама е най-голямата ви печалба днес. Очакванията на бизнесмените ще се доближат до реалността, само с малко изключени. Някои от делата ви ще ви изправят пред избор, който трябва да направите днес.
28 фев 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Не позволявайте на никой да ви пречи на успешния ви ход в реализиране на целите ви. Сътрудничеството ви с определени хора ще бъде ползотворно, но не бива да налагате на всяка цена мнението си. В противен случай рискувате да провалите нещо, което със сигурност върви към успех.
28 фев 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Очаква ви успешен ден, наситен с много срещи и разнородни контакти. Общуването е ваша стихия обаче затова няма да е чудно че успявате да постигнете значителни резултати в тази област. Не е трудно да ви повярва човек за каквото и да било, толкова е силна способността ви да убеждавате При това го правите с обаянието, характерно за Водолея.
28 фев 2021

Хороскоп за Риби

Риби
С общи усилия ще приключите проект или друга задача, еднакво интересна за вас и хората от обкръжението ви. Застанете на принципни позиции, когато се очаква да бъдат взети важни решения и не допускайте съмненията у някого да възпрат общия устрем. В крайна сметка ще се поздравите с повече свършена работа, което означава и по-добри доходи.
28 фев 2021
Последни новини