От х:

Днес в x:

6 °C

Професори към кандидат-студенти: Грешките са верни!

Доц. Искра Баева/втората от дясно на ляво/ ощастливи всички, които ще кандидатстват история в СУ.

Хабилитирани преподаватели по история, които ще са част от комисиите проверяващи работите на кандидат-студентите в престижните университети, сащисаха хасковските зрелостници с твърдението че различните дати за едни и същи исторически събития са верни. Сензационното твърдение направи представителят на Софийския университет доц. Искра Баева на въпрос „ Коя дата е вярната за въстанието на Асен и Петър“. Питането бе на 12-токласничката от хасковската Езикова Гимназия Ивелина Делиева. Девойката посочи и конкретния проблем-в учебникът на издателство „Кръгозор“ Асеневци вдигат въстанието ,което освобождава България от византийско робство, през 1185-та година. Според изданието на „Просвета“ въстанието е избухнало през 1186-87-ма година.  Втория пример който Ивелина даде, бе с никейския договор , с който Иван Асен Втори въстановява българската патриаршия. Едното издателство твърди че това става през 1234-та година, другото-1235-та. Къде са грешките, запита детето.

„Няма грешки, всичко е вярно" обяви представителят на СУ "Климент Охридски" доц. Искра Баева. "Наше задължение е да сме запознати с всички учебници, които са били в образователната програма по история. И ако в тях имаме различни дати, всички те ще бъдат приети за верни. Дори да не отговарят на историческата истина“ дословно заяви доц. Баева . Залата онемя. Дотолкова че вбеси доктор Румяна Консалова от пловдивския университет "Паисий Хилендарски". Безцеремонната блондинка заяви достатъчно ясно макар и без микрофон, че в Пловдивския университет такива работи не се допускат. „Не може всеки който хване перото, да става спец по българска история. Ние сме посочили коя литература е меродавната“ уточни тя.

Пълна зала кандидати притискаха преподавателите с въпроси

СУ обаче бил държавен университет ,с обществено значение и имал по широко сито. Ограничаването на датите до верните, щяло да ощети децата от малките населени места. Те нямали достъп до много информация отговориха от Алма Матер. Къде отива историческата истина, не стана много ясно.

Тежка артилериа: проф. Иван Стоянов/вляво/ и акад. Васил Гюзелев

Разширяване приема с матура по история, датите на предварителни и редовни изпити, бяха други теми дебатирана от кандидати и техните бъдещи преподаватели. Стана ясно че в повечето ВУЗ-ове темите по история които ще се теглят преди изпита, ще бъдат около 38-39. В никакъв случай те няма да бъдат формулирани така както е в конспекта, предупредиха преподаватели.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 05.12.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Укротете темпото, денят не е подходящ за инициативи и активност, от какъвто и да е характер. Усамотението ще ви се отрази обновяващо на психиката и мисленето. Не мислете за работа и пари, дори и да ви се струва, че е наложително. Ще поемете в тази посока, но не днес.
05 дек 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Имате прекалено много енергия за да прекарате деня в почивка. Заемате се с какво ли не, докато накрая не откриете онова, което наистина ви удовлетворява. В личен план ви очакват много приятни мигове с човека до вас. Помислете обаче преди да предприемате по-рисковани начинания днес. Моментът не е подходящ.
05 дек 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Телефонно обаждане може да обърка плановете ви. Използвайте свободното си време за необходими дейности в дома ви, но не ангажирайте околните непременно да ви помагат. Ако се окажете между две противоположни мнения, но не избързвайте да вземате страна. Изчакайте и ще спечелите.
05 дек 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Настроението ви днес е чудесно. Захващате се с много дела наведнъж, но учудващо за хората около вас, успявате да ги свършите по задоволителен начин. Ще се изненадатe от реакцията на свой близък човек за нещо, което възнамерявате да свършите в близо бъдеще. Дайте шанс на човек, с когото сте в незадоволителни отношения да покаже на какво е способен.
05 дек 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Днес сте особено привлекателни за околните и най - вече за представителите на противоположния пол. Не се поддавайте на чужди внушения, колкото и примамливи да изглеждат те. Получавате добри новини, които разплитат доста възможности.
05 дек 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Ще прекарате спокоен ден в домашна обстановка, което ще бъде много полезно за възстановяване на душевния ви баланс. Спокойно можете да се посветите на любими и разтоварващи занимания, като оставите работата настрана. Околните често ще се допитват до вас, а вие бихте могли да им бъдете много полезни с точните си съвети.
05 дек 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Съществува вероятност да останете разочаровани от някой или нещо. Залагате прекалено много на събитие, което няма да оправдае очакванията ви. Вслушайте се в съвета на свой близък, попадал в аналогична ситуация. Заемете се с нещо, което ви е приятно, и което ще отклони мислите ви от грижите, които мислите, че имате.
05 дек 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Създайте си приятни занимания, с които да се откъснете от мисли, свързани с работата, грижите и тревогите ви. Умението ви да решавате проблемите по по-нестандартен начин ще привлече на ваша страна човек, с който ще имате общо бъдеще. Ще срещнете подкрепа за своя идея, която разработвате от доста време.
05 дек 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Приемате като предизвикателство онова, с което се заемате днес. Стараете се да внесете спокойствие около себе си и наистина успявате. Важен за вас партньор е взел решение, което считате за неуместно, но навреме съумявате да го възпрете. Привлечени сте от идея, която е трудноосъществима, но не и невъзможна.
05 дек 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Въображението ви не познава граници, а и енергията ще ви е достатъчна за да осъществите идеите си. Ако успеете да съхраните ентусиазма си, ще стигнете до добри резултати. Сияйното ви излъчване ще ви подари нови приятели и ще ви превърне в желани партньори. Към вас се насочват повече от добри сили.
05 дек 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще ви се отдава да намирате по-лесно това, което търсите. Дали спокойствие или нови занимания, към всичко ще се отнесете сериозно и с мисъл за близките си. Което не е никак малко, като се има предвид свободолюбивия ви дух и поведение. Не демонстрирайте с повод и без повод самочувствието си.
05 дек 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Здравето ви изисква щадящи грижи, пренебрегването на които може да доведе до усложнения. Отношението ви към конкретна задача изисква да бъде преразгледано, предвид настъпили промени и условия по изпълнението й. Ще реализирате идея, която добре се вписва в плановете на онези, които очакват това от вас.
05 дек 2020
Последни новини