От х:

Днес в x:

Професори към кандидат-студенти: Грешките са верни!

Доц. Искра Баева/втората от дясно на ляво/ ощастливи всички, които ще кандидатстват история в СУ.

Хабилитирани преподаватели по история, които ще са част от комисиите проверяващи работите на кандидат-студентите в престижните университети, сащисаха хасковските зрелостници с твърдението че различните дати за едни и същи исторически събития са верни. Сензационното твърдение направи представителят на Софийския университет доц. Искра Баева на въпрос „ Коя дата е вярната за въстанието на Асен и Петър“. Питането бе на 12-токласничката от хасковската Езикова Гимназия Ивелина Делиева. Девойката посочи и конкретния проблем-в учебникът на издателство „Кръгозор“ Асеневци вдигат въстанието ,което освобождава България от византийско робство, през 1185-та година. Според изданието на „Просвета“ въстанието е избухнало през 1186-87-ма година.  Втория пример който Ивелина даде, бе с никейския договор , с който Иван Асен Втори въстановява българската патриаршия. Едното издателство твърди че това става през 1234-та година, другото-1235-та. Къде са грешките, запита детето.

„Няма грешки, всичко е вярно" обяви представителят на СУ "Климент Охридски" доц. Искра Баева. "Наше задължение е да сме запознати с всички учебници, които са били в образователната програма по история. И ако в тях имаме различни дати, всички те ще бъдат приети за верни. Дори да не отговарят на историческата истина“ дословно заяви доц. Баева . Залата онемя. Дотолкова че вбеси доктор Румяна Консалова от пловдивския университет "Паисий Хилендарски". Безцеремонната блондинка заяви достатъчно ясно макар и без микрофон, че в Пловдивския университет такива работи не се допускат. „Не може всеки който хване перото, да става спец по българска история. Ние сме посочили коя литература е меродавната“ уточни тя.

Пълна зала кандидати притискаха преподавателите с въпроси

СУ обаче бил държавен университет ,с обществено значение и имал по широко сито. Ограничаването на датите до верните, щяло да ощети децата от малките населени места. Те нямали достъп до много информация отговориха от Алма Матер. Къде отива историческата истина, не стана много ясно.

Тежка артилериа: проф. Иван Стоянов/вляво/ и акад. Васил Гюзелев

Разширяване приема с матура по история, датите на предварителни и редовни изпити, бяха други теми дебатирана от кандидати и техните бъдещи преподаватели. Стана ясно че в повечето ВУЗ-ове темите по история които ще се теглят преди изпита, ще бъдат около 38-39. В никакъв случай те няма да бъдат формулирани така както е в конспекта, предупредиха преподаватели.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини