От х:

Днес в x:

„Иран има достатъчно материал за атомна бомба“

При експлозиите в Исфахан очевидно не са били повредени атомните съоръжения на Иран. Именно този град е центърът на иранските ядрени изследвания. „Иран има достатъчно материал за атомна бомба“, казват от МААЕ.

Иран има повече обогатен уран, отколкото му е необходим, ако реши да произведе една или дори повече атомни бомби, казва Рафаел Гроси, генералният директор на Международната агенция по атомна енергия (МААЕ), цитиран в публикация на германската обществена телевизия АРД.

Гроси изпитва постоянна загриженост. Напоследък обаче има и  достатъчно нови поводи за тревога. След нападението на Иран срещу Израел опасенията, свързани с иранската атомна програма, отново нараснаха. А предполагаемата ответна атака на Израел ги засили още повече - макар все още да не е ясно какви цели са били поразени, отбелязва германската обществено-правна медия. Ядрените инсталации обаче не са пострадали, увери МААЕ тази сутрин.

Шефът на МААЕ става по-категоричен

Гроси знае от своите инспектори в Иран, че иранците значително са се доближили към създаването на атомна бомба. В интервю за АРД Гроси казва: „Никоя страна, която няма атомна бомба, не обогатява уран на такова високо ниво - 60 процента“.

За един атомен реактор, предназначен за производството на електроенергия, са достатъчни 2,5 до 4 процента. За атомна бомба са нужни 90 процента, но дали ще са 60 или 90 е почти идентично в технически план, посочва генералният директор на МААЕ.

Той обаче е категоричен, че засега Иран не разполага с атомна бомба. „Ние (МААЕ - б.ред.) трябва да го възпрем от това."

„Нека ни докажат, че нямат какво да крият"

Гроси продължава да се надява, че нападение срещу ядрените съоръжения на Иран няма да има. Това би било нарушение на международното право, изтъква той пред АРД и призовава към максимална сдържаност. Гроси е готов да бъде посредник, още повече, че от страна на Техеран е постъпило искане за „двустранни разговори“. Гроси е готов да се включи, но изтъква, че контролът върху иранските ядрени инсталации трябва да стане много по-ефективен, отколкото е бил в последните месеци. „Те казват, че нямат какво да крият. Това е фантастично - нека ни го докажат!"

МААЕ има инспектори в Иран, но по думите на Гроси вероятно има и съоръжения за обогатяване на уран на места, за които ядрената агенция не знае. От подписването на международното споразумение с Иран за ограничаване на неговата ядрена програма през 2015 година, тя се е развила изключително много, използват се нови модерни центрофуги за обогатяване на уран. Сега Иран може много по-лесно да произвежда много повече уран, който би могъл да се използва за производството на атомна бомба, казва Гроси пред АРД. Той препоръчва споразумението да бъде „актуализирано драстично, за да стане ефективно“.

Исфахан - центърът на иранските ядрени изследвания

Както информира АРД, университетският град Исфахан е центърът на иранските ядрени изследвания. Там има и военновъздушна база, както и фабрика за дронове.

Изследователският център край Исфахан започва работа през 1984Снимка: irdiplomacy

Работата в изследователския център край Исфахан е започнала през 1984 година - преди това върховният водач аятолах Рухола Хомейни бе обявил атомната енергия за „неислямска“, поради което този вид проучвания са били забранени.

Междувременно Иран ползва в района на Исфахан три малки изследователски реактора, доставени от Китай, които служат и за производството на горивни пръти. В инсталациите край Исфахан уранът може да се превръща в газообразен уранов хексафлуорид - суровина, нужна за обогатения уран, който е необходим за създаването на ядрени бомби.

АРД добавя и това: че дроновете, които се произвеждат във фабриката край университетския град, се използват и от руската армия - за нападенията срещу гражданската инфраструктура на Украйна. От началото на войната срещу Украйна насам обаче Иран отрича да произвежда дронове за Русия. Дроновете се монтират в множество хангари на пристанището в града и се изнасят в редица страни.

 

Източник: http://www.dw.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини