От х:

Днес в x:

Хасковски ученици с отличие за проект за пречистване на водата

    Хасковски ученици спечелиха най-високото отличие в престижния международен научен фестивал „Fission“, който се проведе в събота в София.

    Отбор „Води“на Езиковата гимназия „Проф. д-р Асен Златаров“ се завърна в Хасково с най-високото отличие за най-добър проект в категория „Експериментална екология и наука за околната среда“. По време на фестивала Александра Терзиева и Николай Иванов представиха разработената от тях система за пречистване на вода, която премахва механичните примеси и тежките метали от водата и увеличава концентрацията на полезни минерали.

    Работата на отбора започна през 2022 година със създаването на прототип на система за пречистване на питейната вода в Хасково от уран като част от клуб „Еко Шампиони“. Учениците следват стъпките на STEM програмата на Sci-High, подкрепени от млад български учен - хидроинженерът Георги Иванов. Провеждат множество проучвания, интервюта с доайени в областта на пречистването на води (проф. д-р инж. Петър Калинков от УАСГ в София и проф. д-р инж. Минчо Ангелов от Университета по хранителни технологии в Пловдив), експерименти и стигат до разработването на трикомпонентен филтър на основата на чакъл, пясък и зеолит. Отличните лабораторни резултати от първия прототип ги вдъхновяват и те продължават да експериментират и да подобряват филтъра.

    По време на научния фестивал „Fission“ отбор „Води“ представи нова подобрена система за пречистване на вода с четирикомпонентен филтър. Мечтата на Николай и Александра е създадената от тях система за пречистване на вода да започне да се използва масово в Хасково, тъй като по данни от проучване, проведено в началото на 2023 г. 71% от жителите на Хасково никога не пият чешмяна вода, защото се съмняват в нейното качество или не одобряват вкуса й, а 42% от хората дори не я ползват за готвене. Данните от проучването показват, че 34% от хасковлии си купуват бутилирана вода, което води след себе си генерирането на огромни количества пластмасов отпадък. Така че разработената от отбор „Води“ система има потенциала не само да намали разходите за вода на домакинствата, но също така да допринесе за намаляване на отпадъците от пластмаса в града.

    Отбор „Води“ работи по програма „Сай Хай“, координирана в регион Хасково от Фондация ХАЛО.

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини