От х:

Днес в x:

Съветниците на Хасково започнаха кампания за събиране на средства за опожарените апартаменти в кв. “Орфей“

Изображение 1 от 3

    Общинският съвет на Хасково отхвърли на заседанието си днес предложението за подпомагане по Наредбата за отпускане на еднократна помощ на пострадалите семейства при пожара в бл. 29 в кв. „Орфей“ на 11-ти февруари. Предложението беше внесено като извънредна докладна записка по неотложност от съветниците Камен Тодоров и Ина Георгиева от БСП. Докладната не е била подкрепена на комисиите по бюджет и финанси и обществен ред и законност.

    При обсъждането в залата днес беше посочено, че за отпускане на подпомагането е необходимо да се спазят определени законови стъпки, които например включване на протоколи за инцидента, издадени от пожарната служба, както и да се установи какви доходи имат хората от засегнатите жилища, а също и за наличието на застраховки на обгорените или наводнени вследствие на пожара апартаменти  във вход В домове.

    Предложението от Румен Стоянов от ГЕРБ бе казуса да бъде разгледан на следващата сесия на Общинския съвет, когато документите бъдат събрани.

    От страна на вносителите на предложението Ина Георгиева контрира и заяви, че има предадени два протокола за пожара, предоставени са и нотариалните актове на жилищата. Тя посочи, че правилникът за отпускане на еднократна помощ е изключително тромав, приет е през 2023 година, а сумата по него не е обновявана от тогава. По думите й случаят в бл.29 доказва необходимостта от промяна в правилника, особено в частта му за отпускане на помощи по неотложност. Дали и какви промени ще претърпи той, вероятно това ще бъде решено в следващи заседания.

    „Говорим за законност, а забравихме да бъдем хора“, завърши обръщението си към колегите в залата съветничката.

    В крайна сметка, макар подпомагане по Общинската наредба да не беше прието,  стана ясно, че общинските съветници на Хасково са се организирали и с лични средства ще помогнат пострадалите при инцидента семейства.

    Още по време на заседанието на Общинския съвет заместник-кметът Динко Тенев каза пред Haskovo.net, че е предложил на съветниците от ГЕРБ да съберат пари за семействата. Към инициативата се включват и съветниците от „Спаси Хасково“, както и тези от БСП, обявиха те след сесията. В акцията ще участват и представителите на останалите политически формации в местния парламент.

    За оглед на пострадалите жилища, по инициатива на Ина Вескова, която е била на мястото на пожара ден след инцидента, Общинската администрация е изпратила експерти на оглед за конструктивни изменения на жилищата вследствие на високата температура от огнената стихия. Заместник-кметът Динко Тенев посочи, че директорът на Дирекция архитектура инж.Добрикова е била лично на огледа. По мнението на експерта няма скъсана арматура между панелите. Констатирано е обаче, че на тавана на горялото жилище на петия етаж и по пода на апартамента над него-на 6-тия етаж, има изкривявания. Констатацията е, че те не са вследствие на пожара. Хората, които живеят в тези апартаменти са консултирани за фирми, които могат да направят необходимите им замервания и да преценят професионално дали има опасност за живущите от блока като цяло.

    Кампанията, която общинските съветници започнаха днес, ще продължи няколко дни и събраната сума ще бъде предадена на пострадалите.

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    • 1
      Ха
      Хафизе
      12 -11
      19:37, 16 фев 2024
      Динкоооо по време на избори много са ти мили хората живущи в дерето И на Аптула съветника а сега неги познавате. Да ви припомня пет къщите изгоряха до основи...
    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

    Още новини

    Последни новини