От х:

Днес в x:

Гледайте на живо: Япония извършва най-прецизното кацане на Луната

Япония даде зелена светлина на своя космически апарат да извърши "прецизно" кацане на Луната в опит да се превърне петата страна в света, достигнала до eстествения спътник на Земята.

Прилуняването ще започне в 17:00 часа българско време, като се очаква около 20 минути по-късно апаратът да е кацнал.

Сондата SLIM (Smart Lander for Investigating Moon), наричана още "лунен снайперист", ще се опита да кацне в рамките на сто метра от целта си. Досега точността на кацане при подобни мисии е била в рамките на няколко километра.

От ДЖАКСА казаха, че технологията за кацане ще се превърне в мощен инструмент за бъдещо изследване на хълмистите лунни полюси, за които се смята, че са потенциален източник на кислород, гориво и вода - факторите, нужни за поддържане на живота. ДЖАКСА ще излъчва кацането в канала си в YouTube, но отбеляза, че ще отнеме около месец, за да се определи дали SLIM е постигнал високопрецизните си цели.

Япония все повече се стреми да играе по-голяма роля в космоса, партнирайки си със САЩ в противовес на Китай. В страната има няколко частни космически стартъпа и плановете на ДЖАКСА са да изпрати астронавт на Луната като част от мисията "Артемис" на НАСА в следващите години.

Японската космическа агенция претърпя напоследък поредица от неуспехи с разработването на ракети, сред които бе и неуспешното изстрелване през март на новата ракета H3. То доведе до забавяне на много японски космически мисии, сред които и SLIM и съвместното изследване с Индия на Луната, която през август м.г. осъществи историческо кацане на южния лунен полюс.

Апарати на ДЖАСА са кацали два пъти на малки астероиди, но кацането на Луната е много по-трудно заради гравитацията. Три лунни мисии на японския стартъп ispace, на руската космическа агенция и на американската компания "Астроботик" (Astrobotic) се провалиха миналата година.

След кацането SLIM ще разположи два мини апарата за изследване и заснемане.

Източник: https://it.dir.bg/

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини