От х:

Днес в x:

Американската сонда "Одисей" кацна на Луната

Роботизирана сонда, създадена от частна компания, се превърна в първия американски космически апарат, който кацна на Луната след повече от половин век прекъсване.

Безпилотният спускаем апарат, наречен „Одисей“, който е с размери, малко по-големи от телефонна будка, кацна в района на Южния полюс на Луната.

Той е създаден от базираната в Хюстън компания Intuitive Machines и отбеляза завръщането на САЩ на Луната, макар и безпилотно, за първи път от мисията Аполо 17 през 1972 г. 

Заради особеното местоположение на точката на приземяване, от спускането, извършено в автоматичен режим, до потвърждението, че то е успешно изминаха няколко напрегнати минути.

Първоначално, уловеният сигнал беше много слаб и не беше ясно дали сондата ще може да комуникира със Земята в нормален режим, но по-късно от компанията потвърдиха, четехническият проблем е решен и“Одисей“ започва да изпраща данни“. 

Очаква се по-късно да бъдат ретранслирани и първите снимки от тази, непозната до този момент част на Луната.

"Ню Йорк Таймс" отбелязва, че мисията на малката компания Intuitive Machines ечаст от по-голяма програма на НАСА, която използва няколко малки компании, за да транспортират апаратура за изследвания на Луната преди завръщането на хора там,което се планира да стане до края на това десетилетие.

Апаратът "Одисей" трябва да е заснел кацането си и да изпрати кадри на Земята. С помощта на получените снимки учените ще се опитат да създадат триизмерни модели на мястото и да определят как се променя лунната повърхност.

Източник: БНР

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини