От х:

Днес в x:

Русия и Китай ще строят атомна централа на Луната

Русия и Китай планират да разположат обща атомна електрическа централа (АЕЦ) на Луната, заяви ръководителят на руската космическа агенция "Роскосмос" Юрий Борисов, цитиран от Ройтерс. Той уточни, че това е предвидено за периода 2033-2035 година и би позволило изграждането на лунни селища.

Борисов, който е бивш заместник-министър на отбраната, заяви, че Русия и Китай работят съвместно по лунна програма и че Москва е в състояние да допринесе със своя опит и база данни за производството на "космическа ядрена енергия".

"Сега ние обсъждаме сериозно един проект - някъде в периода 2033-2035 година, съвместно с нашите китайски колеги да пренесем и да разположим атомна електроцентрала на лунната повърхност", заяви Борисов, цитиран от БТА.

Според него слънчеви панели няма да осигурят достатъчно електрозахранване за лунните селища, които биха могли да се изградят в бъдеще.

"Това е едно много сериозно предизвикателство... Всичко трябва да се извършва автоматично, без човешко присъствие", продължи Борисов относно този лунен проект.

Той говори и за руските планове за конструирането на товарен космически кораб с ядрен двигател. Борисов заяви, че всички технически въпроси, свързани с проекта, са решени с изключение на начина на охлаждане на ядрения реактор.

"Ние настина работим върху космически влекач. Тази огромна конструкция с формата на циклоп би могла, благодарение на ядрен реактор и мощни турбини,... да превозва големи товари от една орбита в друга, да събира космически отпадъци и да има ред други приложения", добави космическият шеф на Русия.

Ройтерс отбелязва, че руски представители вече са излагали амбициозни проекти за добив на Луната, но в последните години руската космическа програма е претърпяла серия от неуспехи. Първата руска лунна мисия след 47 години приключи, след като лунната сонда "Луна-25" излезе от контрол и се разби през август миналата година.

Москва обяви, че ще осъществи лунни мисии и занапред, сред които експедиция с китайско-руски екипаж, и ще проучи възможността за лунна база. Миналия месец Пекин каза, че планира да прати първия китайски астронавт на Луната преди 2030 година.

Руският президент Владимир Путин отхвърли като невярно твърдението на САЩ, че Москва планира да разположи ядрени оръжия в космоса, и заяви, че това е способ да се въвлече страната му в преговори за оръжията при условията на Запада.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини