От х:

Днес в x:

Първите компютри с изкуствен интелект на Microsoft идват още този месец

Според нов доклад Microsoft ще покаже Surface Pro 10 и Surface Laptop 6 на 21 март. Вероятно обаче няма да става въпрос само за обновяване на хардуера. Очаква се Microsoft да нарече тези системи първите си компютри с изкуствен интелект, както отбелязва Windows Central.

Предвижда се устройствата да бъдат оборудвани с нови процесори на базата на Intel Core Ultra или Qualcomm Snapdragon X Elite, които разполагат с най-новите невронни процесори (NPU) за увеличаване на възможностите на изкуствения интелект. Твърди се, че по ефективност и производителност те приблизително ще се равняват на iPad Pro и MacBook Pro.

Очаква се Surface Pro 10 и Surface Laptop 6 да бъдат сред първите машини, които ще поддържат предстоящите функции за ИИ в Windows 11. Заедно с поддръжката на Copilot на устройството тези функции се очаква да включват надписи и преводи в реално време, увеличаване на мащаба за игри, изглаждане на честотата на кадрите, подобрени Windows Studio Effects и нещо, което (поне засега) изглежда се нарича AI Explorer.

Windows Central предполага, че последното ще бъде функцията, която ще отличава компютрите с изкуствен интелект от обикновените компютри. AI Explorer очевидно ще работи с всички приложения и ще ви позволява да търсите в документи, уеб страници, изображения и чатове, използвайки естествен език. Смята се, че функцията ще създава история на всичко, което правите на компютъра си, и ще я прави достъпна за търсене. Твърди се, че инструментът е способен да разбира контекста и да предлага задачи въз основа на това, което е на екрана. Очаква се AI Explorer да поддържа и текстово базирано редактиране на изображения. Според доклада тези функции на AI вероятно ще бъдат пуснати като част от актуализацията 24H2 за Windows 11 тази есен.

Що се отнася до това какво друго да очакваме от следващите лаптопи на Microsoft, твърди се, че и двата ще имат целодневен живот на батерията. Предвижда се Surface Pro 10 да включва OLED екран с антирефлексно покритие и възможност за HDR. Слуховете сочат, че той ще има предна ултраширока уебкамера и NFC четец.

Смята се, че Surface Laptop 6 ще има по-значителен редизайн в сравнение със своите предшественици. Наред с по-тънките рамки и заоблените ъгли се очаква той да има тактилен тъчпад, специален клавиш за Copilot и обновена група портове. Предвижда се това да бъде и първият Surface Laptop с Arm вариант (струва си да отбележим, че имаме сериозни резерви към Surface Pro 9, задвижван с Arm). Докладът предполага, че версиите с Intel на Surface Laptop 9 и Surface Pro 10 ще бъдат доставени през април, а вариантите със Snapdragon ще последват през юни.

Източник: hicomm.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини