От х:

Днес в x:

Представиха "Чума" с гала премиера

На 17 януари в Арена The Mall се състоя гала премиерата на новата продукция на Мирамар филм "ЧУМА" с режисьор Иван Владимиров и сценарист Боян Биолчев. Филмът тръгва в кината от 19 януари в цялата страна.

През 2023 година филмът се срещна за първи път с публика в рамките на Фестивала на българския игрален филм "Златна Роза", както и беше единственото българско заглавие в състезателната програма на кинофестивала "Синелибри".

В актьорския състав участват, както утвърдени имена, така и нови лица, в чийто талант публиката сама ще се убеди. Главната роля на Чорбаджи Юрдан е поверена на магнетичния Свежен Младенов.

Партнират му младите надежди с първи изяви в киното Евелина Бибова и Матей Мичев в ролите на сгодените Елица и Йоно. Техните роли във филма са далеч по-сложни от тези на "младите влюбени" - героите им не само се изправят пред немислими за нашето време изпитания, но и демонстрират отношение към дълга, което може би вече е напуснало съзнанието на съвременния човек.

В поддържащите роли ще видим Людмила Сланева - майката на Елица и някогашна любима на Юрдан, Добрин Досев - в ролята на отец Матей, побратим на Юрдан, Велислав Павлов - сребролюбивият "Мъжагата", Любомир Бъчваров - Старейшината на селото и Станислав Пеев - приказливият каруцар, надарен с природна хитрост.

Вдъхновен от разказа на Йордан Йовков "През чумавото", филмът отива отвъд "историческото".

Сценарият вниква в психологическите измерения на чумата, груповия образ на обзетото от страх село, както и деликатно-изградените портрети на главните герои, всеки от които преобръща представата ни за понятието "първичен инстинкт".

Черната напаст е катализаторът, който извежда на преден план най-високите и най-ниски човешки страсти.

На фона на ожесточеното самосъхранение, в което жителите на селото се впускат при появата на болестта, волята за живот намира и други изрази - себеотрицание и смелост, които граничат с безумство.

Дали това е човешкият дух, способен да се издигне отвъд първичното в името на ближния?

Или, може би, точно тази чистота е най-дълбоко заложена в нас? Докато къщите на чумавите са обгърнати в пламъци, безкористната любов се бори за своето съществуване, дори и смъртта да чука на вратата.

"Чума" въвежда зрителя в отминалия ХIХ век, в един различен, суров и непознат свят, показан чрез въздействащите кадри на оператора Румен Василев и запомнящата се музика на композитора Петко Манчев.

Специално за снимките екипът на художниците Георги Димитров и Владимир Шишков реставрира стари къщи в село Каменица, за да създаде реалистични декори на българското село по онова време.

"Чума" е филм в епоха, какъвто не сме виждали отдавна, със сериозна заявка за дълбоко вглеждане в българската народопсихология.

Бащина обич, любов, тайни, приятелство, предателство, вяра, страх и завист ни очакват от 19 януари в кината в цялата страна. Разпространяват Мирамар филм и Александра филмс.

Източник: impressio.dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини