От х:

Днес в x:

19 °C

“Порталът”: Лади, москвичи и газки затварят площада пред парламента

Неделя рано сутринта се оказва най-подходящото време за затварянето на площада пред Народното събрание. Изсипват се лади, москвичи, добре запазени западни коли, газки, водоноска и дори ЗИЛ, събрани от различни колекционери из страната. Атмосферата става толкова автентична, че случайно преминаващи пешеходци се съобразяват с указанията на окичен с петолъчки милиционер-регулировчик. Послушно пресичат по невидимата зебра от миналото и внимателно четат афиши, като че ей сега ще хукнат да си купят билети. 

Днес, точно в 21:00 ч. новият сериал на БНТ ще ни пренесе в 1979 г. Още по време на снимките на шестте серии на „Порталът“, случайни минувачи правят скок във времето, благодарение на убедителната среда, създадена от екипа на „Мирамар филм“.  

Най-голямото предизвикателство пред художника на сериала Георги Димитров е пресъздаването на екстериорите на София от края на 70-те години. Символите, знаците и характерните образи на социалистическата столица днес са изтрити от лицето на града. За снимките на изникват надписи „бакалия“, „скара бира“, живописни будки за вестници, веят се червени знамена, чавдарчета поднасят цветя пред паметници… градът изведнъж се преобразява. Малка будка за пици е превърната в някогашна кебапчийница. Въпреки ажиотажа, който цари на снимачната площадка и подсказва, че се случва нещо необичайно, редовните клиенти с ентусиазъм се опитват да си купят ухаещи кебапчета и бира от зелени бутилки.  

В една от снимачните нощи, възрастна дама недоволства от постоянното жужене на кинаджиите току под прозореца й в центъра на града. След като се заглежда и прониква в атмосферата на заснеманата сцена, която включва арест и гонитба с коли с надпис „милиция“, буржоазната дама постепенно се интегрира, излиза по пеньоар и сабо от апартамента си, черпи се с чай и бисквити от кетеринга. Накрая си признава, че вместо на 112 е била готова да звънне на милицията на телефон 155. Усетила се е чак когато взела телефона и вместо шайба, той е имал… копчета. 

Истински лекар, отзовал се на повикване, е пленен от художниците по костюми, които решават, че е част от масовката. Престилката му е обявена за „неавтентична“, молят го да си свали и дънките, защото – бива ли така – бърза помощ с дънки в 1979! Отнема известно време да се изясни недоразумението. 

Изключителният актьор Михаил Мутафов, който може да изиграе едновременно разбойник и светец, в сериала “Порталът” е натоварен с нелеката роля на свещеник в софийска черква по време на социализма. Средата на октомври, по обяд, пред храма Св. Николай Софийски, Мутафов е облечен в расо, патрахил, жилетка, които е поразтворил малко заради слънчицето, отдолу ясно блещи ставрофорният му сребърен кръст. Седнал е на стол пред стълбите на храма, аристократично пуши поредната цигара, а кафето дими в другата ръка. Въпреки това дрехите и излъчването му, осанката и присъствието пред храма са достатъчни за млада дама, готова да целуне ръка. Не разпознала актьора тя го моли за благословия. Той й отговаря с нелепо лаконичното: “Ми, добре“... 

Освен екстериорна София, в сериала ще видите и автентично пресъздадени домове – на партийци, естрадни звезди, стара буржоазия, обикновени трудови семейства. А „Яйцето“ в Софийския университет, е превърнато в ексклузивен клуб на творческите съюзи.

Източник: offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 09.05.2021

Хороскоп за Овен

Овен
По-често се вслушвайте във вътрешния си глас, той е извор на истини и съвети от извора. Ще общувате добронамерено с конкурентите си, с което ще ги спечелите за обща задача. Реагирайки адекватно на създадената ситуация, ще подобрявате имиджа и финансите си. Реализирана мечта.
09 май 2021

Хороскоп за Телец

Телец
За да дадете всичко от себе си заложете на емоционалните си възприятия. Няма да се лутате в търсене на подходящото решение, но повече предпазливост не ще ви бъде излишна. Близките ще ви стимулират.
09 май 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Делова задача ще ви накара да ускорите работата си по нея. В сътрудничество с колеги и партньори ще я приключите в срок, без излишни вълнения. Новости от интимен характер ще ви подтикнат към повече обвързване с партньора. Вести от чужбина ще ви подтикнат към вземане по-бързи решения.
09 май 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Служебните въпроси не търпят отлагане, част от времето ви ще е запълнено с тях. Помислите за организацията и реда на работното място, сътрудниците ви/ако имате такива/ също ще се включат в мероприятията. Не пренебрегвайте добрата си форма, има какво да направите, за да се поддържате в нужната ви кондиция.
09 май 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Приоритетите на повечето от вас днес са свързани с въпроси, касаещи човека до вас. Стремите се към разбирателство и се опитвате да елиминирате нещата, които ви пречат да го постигнете. Ваш близък ще ви помоли за услуга, с която можете да му бъдете особено полезни. Не отказвайте предложение за вечерта, ще успеете да се отпуснете и да прекарате наистина приятно.
09 май 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Възможно е в общуването си днес да срещнете несъгласие по въпроси, които считате за вече решени и това отново да ви върне назад. Отнесете се с повече внимание към чувствата и вълненията на околните и тогава нещата ви ще потръгнат. Често болката ни помага да осъзнаем истини, които подминаваме, без да осмислим.
09 май 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Късметът ви днес ще работи и скоро ще се похвалите с осъществени намерения. Умело ще се възползвате от нечие несправяне с работата и ще блеснете със способностите си. Някои ще получат предложение за нова или допълнителна заетост. Промените, към които се стремите ще наложат повишаване на образоваността ви.
09 май 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
На работното място ще се чувствате в свои води, изненадите няма да ви стресират и с рутина ще отхвърляте задачите си. Финансовите ви възможности ще пораснат и с желание ще се погрижите за удобството на близките си. Не ви липсва настроение, но нещо дълбоко в душата ви кара да тъгувате. Бъдете искрени пред себе си.
09 май 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Стрелец Финансови успехи ще ви зарадват. Не е това, от което имате нужда, но на този етап - добре. Ако ви се налага да пътувате, много внимавайте като шофирате. Вечерта се поглезете заедно с любимия човек, като си подарите взаимно нещо вълнуващо.
09 май 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Очаквате нещо днес, на което възлагате наистина големи надежди. Не пестите усилията си, за да останете доволни, дори околните ще се опитат да ви бъдат от полза. Постигате своя близка цел, свързана с човек, от когото сте силно привлечени. Разбирате се добра с човек от обкръжението си по въпрос, който сте считали че може да се окаже спорен.
09 май 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Днес много неща ще ви носят добро настроение и създават усещане за сигурност. Сред тях на първо място са близките ви хора, наградете ги с приветливото си поведение и добра дума. При други се очертават постигнати споразумения и финансови придобивки. Ще можете да си позволите и нещо повече за себе си.
09 май 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Градивното ви отношение към трудовите ви ангажименти ще ви изведе до финансов успех. Гостоприемни сте и това ще ви натовари с повече грижи. Ще се опитат да ви въвлекат в чужди проблеми. Независимо от желанието да сте полезни се дистанцирайте за момента. Решимостта ви ще ви бъде от полза.
09 май 2021
Последни новини