От х:

Днес в x:

България излъчи ново предложение за чуждоезичен "Оскар"

След като в сряда (21 септември) се разбра, че филмът на Зорница София "Майка", избран за кандидат за номинация за чуждоезичен "Оскар", отпада от надпреварата заради неспазени техически изисквания, Националният филмов център (НФЦ) определи нова българска кандидатура.

Това е "В сърцето на машината" на Мартин Макариев. Българскят игрален драматичен трилър от 2022 г. е награден със "Златна роза" на едноименния фестивал във Варна през 2021 г. и е носител на наградата за най-добър филм на "София Филм Фест" през 2022 г.

Решението е взето на заседание на Комисията по подбора на българска номинация за участие в състезанието за международен пълнометражен филм на 95-ите награди "Оскар" на Американската филмова академия. Комисията е в състав Мария Бакалова, председател и членове Катерина Ламбринова, Христо Христозов, Свилен Димитров, Катя Тричкова, Кристина Грозева и Александър Станишев.

Както почти всяка предишна година, до избор на "Майка" за българска селекция за "Оскар" се стигна след поредица от скандали. Филмът бе определен за победител в конкуренция с продукциите "В сърцето на машината", "Петя на моята Петя", "Борсови играчи", "Меко казано", "Шекспир като улично куче", "φ 1.618" и "Рибена кост".

Режисьорът Виктор Божинов обаче оттегли "Бягство" заради конфликт на интереси у член на комисията. Стигна се до замяна в състава на журито, но въпреки това Божинов не върна своя филм в конкурса.

"Майка" беше дисквалифициран от надпреварата за номинация за чуждоезичен "Оскар" след като се разбра, че филмът не изпълнява изискванията на Академията в Холивуд за съотношение между английска и чужда реч в продукцията. Според режисьорката му Зорница София никъде на сайта на Академията не е било обяснено "как точно се измерва" английската реч, и след като екипът на "Майка" е помолил за уточнение дали се броят субтитри или думи и букви на дадения език, те са отговорили "с времетраене".

Според нея речта във филма е била засечена с хронометър на приблизително минута и половина повече за "non-English speech" тоест български, суахили и масайско наречие. И е бил предаден като "международен филм" с международен и не-американски екип. От Академията обаче са върнали номинацията му.

Новият български представител "В сърцето на машината" е филм, за който Мартин Макариев се е подготвял повече от 10 години. Сценарият, дело на Борислав Захариев, се базира на истински случай, разказан от близък на самия режисьор. След няколко редакции, детайлно обмисляне и изграждане на образите, историята печели вниманието на комисията към НФЦ и получава финансиране, което позволява инвестиция в най-добрата снимачна техника.

Благодарение на това "В сърцето на машината" има претенцията да е първият български филм за кино с 4К и HDR (High Dynamic Range) качество. Целта на снимачния екип е била да се постигнат максимално реалистични, контрастни изображения без загуба на фините детайли. Мартин Макариев е режисьор и на филмите "Вила Роза", "Привличане" и "Диви и Щастливи".

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини