От х:

Днес в x:

От областния щаб обявиха грипна епидемия в Пловдивско, после се коригираха, че са само мерки

На 19.01. 2024 г. от 13:00 часа в Областна администрация Пловдив заседава Областен оперативен щаб, действащ към Областния управител на област Пловдив във връзка с необходимостта от противодействие на епидемии на територията на Област Пловдив.

Председател на щаба е д-р инж. Илия Зюмбилев – Областен управител на област Пловдив.

Директорът на РЗИ Пловдив д-р Сийка Димчева  представи общата картина на заболеваемостта в Пловдивска  област,  която към момента е 17%.

Щабът реши да бъде обявена грипна епидемия в Пловдив и областта, която да влезе в сила от следващата седмица, т.е. от 22 до 28 януари т.г, включително.

„Засега грипна ваканция няма да има, ситуацията се следи ежедневно. Ще бъдат отложени профилактичните прегледи за деца и жени, мерките ще включват още отлагане на задължителните по календар имунизации от общопрактикуващите лекари, ограничаване на свижданията в болници и домове за стари хора, засилен филтър в детските и учебни заведения с учестена дезинфекция и по-често проветряване на помещенията и др. Броят на отсъстващите ученици все още не е тревожен, въпреки че набелязва темп на повишаване.

Ние ще продължим да следим тези данни и ако има промяна в ситуацията винаги сме готови да свикаме щаба отново и да увеличим или респективно да намалим мерките, които днес ще оформим в Заповед и ще съгласуваме с Главния държавен здравен инспектор.“ – разясни д-р Сийка Димчева.

Очаква се до края на работния ден заповедта да бъде публично оповестена на интернет страницата на РЗИ Пловдив.

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Последни новини