От х:

Днес в x:

Чарлз III награди британки, помогнали на деца - бежанци в Харманли

Негово Величество Крал Чарлз III удостоява с национални отличия две британски гражданки в знак на признание на значителния им принос към хуманитарната подкрепа за децата бежанци в България, съобщиха от Британското посолство в София.

Джил Клазби и Сейди Клазби - Джаръс са основателки и ръководителки на Училището за игра в бежанския лагер в Харманли. Те са удостоени със званието Почетен член на Ордена на Британската империя (MBE) за принос към хуманитарната помощ за децата бежанци в България.

В Харманли в най-големия бежански лагер в България доброволките Джил Клазби и Сейди Клазби – Джаръс основават училище за игра без чужда финансова помощ. Джил и Сейди са завършили съответно предучилищна и начална училищна педагогика и имат богат опит в работата с деца чрез игра. Своите умения те влагат в помощ на децата бежанци в лагера.

Училището за игра в бежанския лагер в Харманли предлага на децата на възраст между 4 и 14 години различни занимания и уроци, чрез които да развиват своите умения и познания по математика, природни науки, изкуство и английски език, както и възможности за личностно, социално и емоционално развитие.

Всички ученици в училището са преживели травми и премеждия и терапевтичната игра е важен елемент от учебните занимания. След откриването на училището през 2014г. условията в лагера са недобри. Но проектът се развива изключително успешно, като в някои дни училището се посещава от до 300 деца.

От създаването си досега училището разчита на щедростта на дарители от цяла Европа, включително и от България, за своето съществуване.

Отличието Член на Ордена на Британската империя (MBE) се присъжда за изключителни постижения или заслуги за общността с дългосрочно и съществено въздействие и които могат да служат за пример. Негово Величество Кралят присъжда тези отличия по предложение на министъра на външните работи и въпросите на Британската общност и развитието.

Много се радвам, че Негово Величество реши да удостои с това признание Джил Клазби и Сейди Клазби – Джаръс за техния принос към хуманитарната подкрепа за децата бежанци в България. Джил и Сейди създават Училището за игра в бежанския лагер в Харманли през 2014г., като работят в него като учителки и директорки в продължение на 9 години на доброволни начала. Тяхното дело може да послужи за пример за всички нас за силата на доброволчеството и за способността, заложена у всеки от нас, да прави добрини, посочва в изявление британският посланик в България д-р Роб Диксън.

   

Източник: offnews

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини