От х:

Днес в x:

Учени превръщат фасовете от цигари в биодизел – ето как

Литовски учени представиха гениален метод за преработване на отпадъци от цигари за производство на биодизел, с което се стремят към устойчиво производство на гориво. Този ход може значително да намали производствените разходи и въздействието върху околната среда.

На фона на нарастващата загриженост за околната среда и търсенето на по-чисти алтернативи на изкопаемите горива, биодизелът се очертава като обещаващо решение. Получен от растителни масла или животински мазнини, той се отличава с биоразградимост, като се разгражда до четири пъти по-бързо от бензина и представлява нетоксична алтернатива.

Въпреки това високата цена на производството на биодизел и потенциалното замърсяване от източниците на биомаса възпрепятстват широкaта му употреба. За да се справят с тези предизвикателства, изследователи от Технологичния университет в Каунас (KTU) и Литовския енергиен институт (LEI) са намерили ново решение, като са включили в производствения процес страничен продукт от рециклирането на цигарени отпадъци.

„Триацетинът – ключово съединение, използвано в производството на биодизел, се съдържа в изобилие в цигарените филтри.“

обяснява Сами Юсеф, главен изследовател във Факултета по машиностроене и дизайн на KTU

Учените успешно извличат ценните компоненти от цигарените отпадъци чрез серия от експерименти, използващи пиролиза – процес на термично разлагане. Процесът, проведен при различни температури води до получаване на масло, въглен и газ от отпадъците, като маслото е особено богато на триацетин.

Този иновативен подход е насочен към въздействието на цигарените отпадъци върху околната среда и използва техните компоненти за практически приложения. Порестите въглени, обогатени с калций имат потенциал за използване като торове, за пречистване на отпадъчни води и за съхранение на енергия. Същевременно извлеченият газ може да бъде източник на енергия, допринасяйки за устойчиво производство на енергия.

Един от най-значимите пробиви се състои в маслото, извлечено от цигарени отпадъци, богати на триацетин. Това масло може да бъде включено като добавка в производството на биодизел, като потенциално намали производствените разходи и повиши ефективността.

При над 6,5 трилиона цигари, купувани годишно в света, зашеметяващият обем на цигарените отпадъци представлява едновременно предизвикателство и възможност. Иновативният подход на екипа предоставя решение за повторното използване на тези отпадъци и демонстрира потенциала за мащабно прилагане в системите за управление на отпадъците.

Макар, че понастоящем изследователите се фокусират върху интегрирането на този пробив в системите за кръгова икономика, те предвиждат обещаващи възможности за по-нататъшно използване на цигарените отпадъци. Като използват пиролизната обработка, те предвиждат цялостна стратегия, включваща събиране на отпадъци, инфраструктура за рециклиране и трансформиращ подход за промяна на предназначението на отпадъците.

Изследването бележи значителна крачка в устойчивото производство на горива, като предлага новаторско решение за справяне с екологичните проблеми, като същевременно изследва нови възможности за управление на отпадъците. Екипът остава ангажиран с проучването на допълнителни възможности за оползотворяване на отпадъци от цигари, проправяйки пътя към едно по-устойчиво бъдеще.

Източник: kaldata.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини