От х:

Днес в x:

8.20 метра сурвачка украси за здраве и берекет Младежкия център

Изображение 1 от 5

    За 15 път прочутата гигантска сурвачка украси входа на Младежкия център.Тази година тя е висока 8.20 метра. Отново е украсена с даровете на природата. Вълнените конци, сушените плодове и кравайчетата са традиционната премяна на сурвачката.

    По нея работиха младежите от Клуба по етнография, с ръководител Нели Арнаудова. Тази година помагаха и учениците от училището в с.Войводово и от ПГТ „Александър Паскалев“. Гевречетата изработиха учениците от ПГТ „Александър Паскалев“ .
    От няколко година насам символът на празника Сурва се издига в деня, в който започва уникалния за България и Европа фестивал, посветен на коледната и новогодишната песен. Негов организатор е Детски хор "Орфей", с диригент  Елена Цветкова, а домакин- Младежкият център в Хасково.

    Фестивалът ще бъде открит тази вечер в 18 часа с изпълнения на подготвителна и концертна формации на домакина и приятели- Боян Гегов от „Хангар 42“ и Хорова формация „Слава Русева“ от Пазарджик.

    В концерта са включени само български песни, посветени на празниците. Те са на композиторите Юлиян Слабаков, Александър Текелиев, Хайгашот Агасян, Славил Димитров, Георги Милтядов, Жанина Янкулова. Повечето от песните са писани през годините специално за фестивала. Финалът на откриващият фестивала концерт е с емблематичната песен „Молитва“ на Любо Денев.

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (2)

    • 1
      Ив
      Иван Вазов
      3 0
      16:51, 15 дек 2023
      Здраве и плодородие.Плодородие,не берекет!
    • 2
      Бр
      БРАВО
      2 0
      19:58, 15 дек 2023
      Кмета нека да чака от детските градини такава сурвачка! Друг път! Друп къть!
    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини