От х:

Днес в x:

11 дни до Коледа: 5 съвета как да не пълнеем по празниците

Всяка година ни тормози фактът, че по празниците се сяда от маса на маса, а това предразполага към повече хапване и пийване. За щастие вече има повече информация за това как да се насладим на семейните мигове, без да се притесняваме за това, че ще качим няколко излишни килограма, пише Edna.bg. 

В тази статия ще ви дадем няколко ценни съвета за това как да се храните здравословно по празниците, без да се лишавате и тормозите. 

Вижте кои са те: 

Преформулирайте мисленето си 

На първо място, трябва леко да промените подхода и разбирането си за празника и да си обещаете, че ще се опитате да изпитате приятни емоции не само от храната. Пълният корем далеч не е целта на тези празници. „След празниците ще започна диета, ще гладувам, ще тренирам” - много хора разсъждават по този начин и това е голяма грешка. Знаете ли до какво водят подобни мисли? Осъзнавайки, че трудностите предстоят, мозъкът ви ще ви принуди да ядете повече, защото вече сте начертали пътя на „ограниченията в бъдещето“, което означава, че е време да се запасите колкото е възможно повече. 

Преди хранене изпийте чаша топла вода 

Тази техника ще притъпи малко глада ви. И като цяло по време на тези празници си поставете задачата не само да ядете вкусна храна, но например да си създадете здравословни навици, които да въведете в ежедневието си. Можете да започнете, като пиете топла вода един час преди всяко хранене. 

Започнете храненето със зеленчуци 

Зеленчуците са с ниско съдържание на калории и високо съдържание на фибри и ще ви накарат да се чувствате сити, като ще помогнат да контролирате скоковете на кръвната захар, така че да не ядете толкова много, колкото иначе бихте могли. 

Не яжте в движение 

Никога не яжте под стрес, защото напрежението води до спазми в стомашно-чревния тракт. Яденето в това състояние определено не е добра опция.  

Намерете полезни аналози 

Даваме ви някои идеи за това как да замените любимите си калорични храни с по-здравословни опции: 

Вместо майонеза в салатите използвайте кисело мляко (или смес от двете).  
Вместо колбаси от магазина с консерванти и захар, използвайте варено пилешко филе или домашна шунка. 
Вместо свинско месо, изберете пилешко. Гарнирайте със сурови или задушени зеленчуци - те могат да бъдат много вкусни, ако се приготвят правилно. 
Вместо масло, използвайте крема сирене. Има много по-малко калории и по-добри макронутриенти.  

Източник: http://dariknews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини