От х:

Днес в x:

4 кърмачета с морбили, 3-ма със свински грип в Хасковско

4 кърмачета с морбили са настанени в хасковското инфекциозно отделение

4 кърмачета са приети в хасковското инфекциозно отделение с диагноза морбили. Въпреки високата температура и съпровождащата болестта треска, състоянието на децата е стабилно, съобщиха от регионалната здравна инспекция. Общо заболелите от морбили в региона са 47. 39 са били установени само през януари.

80 души в региона са били извънредно имунизирани поради съмнения, че са имали контакт с болни от морбили. Последният такъв случай е в Стамболово на 2-ри февруари. Със съдействието на кмета на общината под иглата с ваксина са минали 11 души. Специална родителска среща на тема „морбили“ е била проведена в с. Жълти Бряг. Там бяха имунизирани извънредно 9 деца, защото техен съученик стана жертва на болестта. Няма обаче смъртни случаи, за разлика от страната, където вече има 7, каза главният епидемиолог на областта д-р Снежана Иванова.

3 положителни случая на свински грип са били установени в Хасково през месец декември, допълни тя. Заболелите вече са оздравели, болестта е протекла леко. Близо половината от циркулиращите в момента в България грипни щамове са на Н1 N1/свински грип/. Настъпва и сезонният. Хасково обаче май ще се размине с втора грипна вълна, прогнозира д-р Иванова с уговорката, че грипът е непредсказуем. Засега обаче броят на заболелите от ОРЗ /остри респираторни заболявания/ са много нисък.

Георги Христов

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини