От х:

Днес в x:

Нарушенията на Нанев за 2 454 319,20 лв., искат отстраняването му!

Софийска градска прокуратура ще поиска отстраняването от длъжност на здравния министър Божидар Нанев.

Това обяви прокурор Маргарита Немска.

Днес прокуратурата повдигна обвинение на здравния министър затова, че на 16 декември 2009 г. при условията на продължавано престъпление, в качеството си на длъжностно лице съзнателно е сключил две неизгодни сделки за доставка на антивирусния препарат "Тамифлу".

Сделките са сключени между здравното министерство и Рош- България ЕООД. Следствие на тях е произлязла значителна вреда за министерство в размер на общо 2 454 319,20 лв.

Тази сума представлява разликата между офертната цена предложена от Националната здравна служба на Великобритания, чрез Британското посолство и Министерство на здравеопазването и договорената цена на доставка с "РОШ България" ЕООД. Божидар Нанев е подписал тези договори заедно с Димитрина Николова, директор на дирекция „Бюджет и счетоводство“ в МЗ, на която също престои да бъде предявено обвинение.

Тъй като Николова на разпита днес се е явила без адвокат, тя има 72 часа, за да бъде разпитана със защитник. Едва тогава прокуратурата ще поиска, като нейното отстраняване от длъжност, така и отстраняването на здравния министър.

Във връзка с повдигнатите обвинения срещу здравния министър д-р Божидар Нанев, Министерството на здравеопазването ще даде официално изявление до края на деня.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини