От х:

Днес в x:

Холандска лаборатория създала най-страшния вирус

Лаборатория в Холандия е идентифицирала щам на вируса на смъртоносния грип H5N1, който се предава сред порове. Тези констатации са в процес на преразглеждане от Националния консултативен съвет за Биосигурност (NSABB), за да се прецени дали има заплаха за човешкото здраве. Междувременно както популярни, така и научни издания пишат, че "това е вирус, който може да промени историята на света".

Дори обикновено сдържаната Хелън Брансуел пише, че "... опасният вирус може да мутира и лесно се предава сред порове, а може би и хората ..." Трябва ли да сме уплашени?

Подробности от експериментите на Рон Фушие не са известни, тъй като резултатите все още не са публикувани. Доклади на CIDRAP показват, че ученият се опитва да направи вируса H5N1 да се предава между порове. Този щам на грип е смъртоносен при птици и хора - над 500 човешки случаи са с над 50% смъртност. Въпреки това, вирусът не се предава лесно между хората. Вирусът е смъртоносен и за порове, но не се предава от животно на животно. Новият експеримент включва заразяване на пор, прибиране на реколтата на вируса от животното и заразяване на друг пор. След десет такива пасажи, полученият вариант на H5N1 може да се разпространи от един пор в друг по въдушен път. Двете аминокиселинни промени, които позволяват въздушното пренасяне сред порове са били идентифицирани.

Учените изглежда са отговорни за истерията около този експеримент. Фушие нарича вируса "един от най-опасните вируси, които са правeни". Пол Кейм, председател на NSABB: "няма друг патогенен организъм, който да е толкова страшен, колкото този". Ричард Ебрихт, молекулярен биолог от университета Рутгерс пък е цитиран, че експериментът не е трябвало да бъде правен. Мартин Енсеринк казва в ScienceInsider, че вирусът може да промени световната история. Могат да бъдат намерени много подобни предсказания за гибел в популярната преса.

"Не мога да виня медиите за начина, по който тълкуват проучванията. Но учените трябва да знаят по-добре  кога да декларират, че един вирус е опасен. Първо и преди всичко, поровете не са хора. Всеки изследовател на грипа ще каже, че поровете са добър модел - те показват подобни грипоподобни симптоми, реакции на имунната система, и патологични изменения като повишена температура, загуба на тегло и хистологични промени. Но би било глупаво да се заключи, че грипа при поровете е същия като човешкия грип, във всичките му аспекти. Например, не всички щамове на грипния вирус имат еднаква вирулентност при хора и порове. Един добър пример е пандемията от H1N1 през 2009 г., който причинява тежки инфекции на поровете, но преминава сравнително леко при хора", дискутират запознати отблизо с проблема на http://www.virology.ws/2011/12/06/ferreting-out-influenza-h5n1/

С други думи, само защото на вируса на Фушие H5N1 се предава сред порове не означава, че така ще бъде при хората. Експеримент, за да се отговори на този въпрос не може да бъде направен.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини