От х:

Днес в x:

Фейсконтрол в интернет? Декларация за свободата в киберпространството

Сесията на министрите от страните в Организацията по безопасност и сътрудничество в Европа (ОБСЕ, OSCE - Organization for Security and Co-operation in Europe) не можа да приеме "Декларацията за фундаменталните свободи в цифровия век". Срещу нея се обявиха Русия и други страни.

Проектът на Декларацията за свободата в киберпространството е получил подкрепа от болшинството от 56-те страни, членуващи в ОБСЕ. Приемането на документа е срещнало съпротивата на група държави, които смятат, че Интернет е опасен за политическата им система. По тази причина не е постигнат консенсус, а това е станало повод за дебати относно основните свободи, пише кореспондентът на Радио Свобода Ирина Петерс от Литва в онлайн изданието.

В работата на сесията участва държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън. Тя е заявила: "Правата, които хората имат в Интернет, заслуживт защита не по-малко от правата на човека в реалното". Тя отправи сериозна критика към парламентарните избори в Русия, наричайки ги „нито свободни, нито справедливи”.

Що се отнася до позицията на Русия, тя е сред основните теми в тамошните медии днес. Те цитират началника на бюрото за специални технически мероприятия на вътрешното министерство на Русия Алексей Мошков, който иска да въведе фейсконтрол в киберпространството: "Регистрирай се под реалното си име, кажи си настоящия адрес и общувай, заявява той. Ако си честен, законопослушен човек, защо да се криеш?".  Според  него социалните мрежи са потенциална заплаха за устоите на обществото и подпомагат всевъзможни престъпления – от екстремизъм до детска проституция.

Проектът на декларацията за свободата в киберпространството е поредният, който поставя свободния достъп до интернет сред основните човешки свободи, а филтрирането на съдържание сред действията, нарушаващи правата на човека. Онлайн информацията трябва да бъде третирана еднакво независимо кой е източника, съдържанието, трафика, получателя или устройството, е казано в документ на OBSE "Why Internet Freedom Matters", публикуван днес на http://www.osce.org/fom/86003.



Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини